Last news in Fakti

4 Януари, 2012 17:29 1 277 0

Проверяват фирма „БЕТЦ ТРАВЕЛ” ЕООД и „Дибоис травел“

  • софия-
  • миет-
  • кзп-
  • проверка-
  • „бетц травел” еоод-
  • „дибоис травел“-
  • сърбия-
  • туристи-
  • мароко
Проверяват фирма „БЕТЦ ТРАВЕЛ” ЕООД и „Дибоис травел“ - 1
Снимка БГНЕС

Започнаха проверки на казусите с български туристи в Мароко и задържаната в Сърбия собственичка на „Дибоис травел“, съобщиха от Министерство на икономиката.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) подаде днес сигнал в Комисията за защита на потребителите (КЗП) за проверка на „БЕТЦ ТРАВЕЛ” ЕООД за неправомерно осъществяване на туроператорска дейност. Заради неуредени финансови ангажименти с мароканския си партньор, фирмата стана причина за задържането на паспортите на 12 български туристи, прекарали Нова година в Мароко. След дипломатическа намеса документите им са били върнати.  
След публикации в днешните медии за арестуваната в Сърбия собственичка на българска туристическа фирма „Дибоис травел“ Бойка Неделчева, КЗП започна проверка и на този случай.
Неделчева се е опитала да представи в туристическия комплекс Пролом баня подправен според сръбските власти банков документ за платен туристически пакет за 26-ма български туристи.
В Националния туристически регистър не фигурира фирма и човек с такива имена. Вероятно става дума за туроператорска дейност без регистрация по Закона за туризма, показа първоначалната проверка на МИЕТ. Експертите на ведомството не откриха и лице БЕТЦ ТРАВЕЛ в регистъра. В него като туристически агент от 2005 г. е регистрирана ЕТ „БЕТЦ – ЕЛИЗАБЕТ МИШЕВА”. Справка в Търговския регистър показва, че „БЕТЦ ТРАВЕЛ” ЕООД е регистрирана със седалище и адрес на управление София, ул. „Неофит Рилски“ 33. Фирмата е собственост е и се управлява от Елизабет Валентинова Никова.
Доколкото е налице частично съвпадение на имената на собствениците на двете фирми, е възможно те да са свързани. Ето защо МИЕТ поиска от КЗП проверката да обхване и ЕТ „БЕТЦ – ЕЛИЗАБЕТ МИШЕВА”.
Според информация в медиите фирмата „БЕТЦ ТРАВЕЛ” ЕООД не се е разплатила със свои контрагенти – марокански туроператори и хотелиери, в резултат на което са задържани паспортите на туристите. Това е причина те да не успеят да използват обратния си полет до България. Първоначалната проверка на МИЕТ по случая показва, че очевидно става въпрос за организирано пътуване с обща цена, т.е. налице е извършване на туроператорска дейност, за което се изисква регистрация според Закона за туризма. И двете споменати фирми нямат такава регистрация.
Контролният орган по спазването на разпоредбите на Закона за туризма е КЗП. При установяване на туроператорска дейност без регистрация, виновната фирма подлежи на имуществена санкция от 10 000 до 30 000 лева и принудителна административна мярка „временно затваряне на туристически обект“. Ако КЗП установи, че в конкретния случай туроператорската дейност е извършена от ЕТ „БЕТЦ – ЕЛИЗАБЕТ МИШЕВА”, без да има съответната регистрация за туроператор, министърът на икономиката, енергетиката и туризма има основание да заличи фирмата от НТР и като туристически агент. (Туроператорът организира пакетните пътувания и договорите на потребителите се сключват с него. Туристическият агент няма право на такава дейност, а продава пътувания, организирани от друга фирма – туроператор)
По повод двата казуса с туристите в Мароко и арестуваната в Сърбия българка, представяща се за туроператор, МИЕТ припомня, че Националният туристически регистър е публичен, т.е. туристите имат възможност предварително да се информират дали избраната от тях фирма има изобщо право да извършва туроператорска дейност. Туроператорът е длъжен да предостави на потребителя договор за организирано пътуване с обща цена, копие от сертификат за застраховка „Отговорност на туроператора” и да издаде ваучер за предплатените услуги, както и документ за извършеното плащане. Отделно от това туроператорът е задължен да изложи на видно място в офиса си своето удостоверение за регистрация с указан в него тип туристическа дейност (туроператор и/или агент), както и сертификата за застраховка „Отговорност на туроператора”.
Подробна информация и полезни съвети какво трябва да направят туристите преди да си купят пътуване, както и как да действат при некоректно изпълнение на договора за организирано пътуване с обща цена, могат да се видят на сайта на МИЕТ http://www.mее.government.bg/bg/faq-2.html. Освен това всеки потребител може да направи справка в публичната част на НТР на адрес http://www.mi.government.bg/bg/themes-c307.html дали избраната от него фирма има изобщо право да извършва туроператорска дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА