5 Януари, 2012 09:15 710 1

Заместникът ми получава колкото един миньор

  • мини марица-
  • трайков-
  • белене

Трайков умерен оптимист за икономическата обстановка в България

Заместникът ми получава колкото един миньор - 1
Снимка: БГНЕС

Изключително много ценя работата на хората в енергетиката, включително и на миньорите в "Мини Марица - Изток", заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Средното ниво на заплата в  "Мини Марица - Изток" е 1550 лв., заяви министърът и поясни, че неговият заместник получава толкова. Според него няма основание за стачка. "Аз съм убеден, че протести не трябва да има", допълни той.

Министърът е категоричен, че нещата трябва да се решават на масата на преговорите и шефът на „Мини Марица Изток" има пълен картбланш от него да преговаря, вярва на работещите в мините и се надява да не се стига до стачни действия.

При евентуални стачни действия няма опасност от режим на тока, но ще се отреже от износа на електроенергия, посочи министърът.

2012 г. е моята година според премиера, вероятно защото ще е най-трудната, каза още Трайков. „По-безопасно по-модерно е да коментираш катастрофичните сценарии в икономиката, но според мен те ще бъдат избегнати", уточни министърът. Той е привърженик на умерено-оптимистичните сценарии за икономическата обстановка в България.

Административна тежест, условия за бизнес и облекчени кредити за малкия и среден бизнес, са условия за растеж на икономиката и привличане на чужди инвестиции в България, посочи Трайков.

Сменихме подхода по отношение на работата с руснаците за АЕЦ "Белене". "Преди те само удряха по масата и всичко тук се разхвърчаваше да свърши това, което казват руснаците, а сега вече не е така", каза Трайчо Трайков.

Що се отнася до резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ "Козлодуй", които днес Агенцията по ядрено регулиране ще представи, Трайков заяви, че те са положителни, макар че има някои препоръки, които трябва да се направят.

"Идеята за нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е най-логичната. Не знам навремето защо не е предприето това, а е избрана нова площадка в Белене. На съществуващите вече площадки има персонал, инфраструктура, коментира още министърът на икономиката", коментира той.

Според него Белене е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство. "Все нещо в Белене ще има, но Козлодуй е по-логичното, евтино и разумно място за нов реактор", заяви Трайков. Той съобщи още, че има предварително предпроектно проучване за Козлодуй, което показа, че там условията са на лице и със сигурност ще струва по-малко, отколкото да се строи наново място


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никола

    0 0 Отговор
    Г-н Трайков,не знам дали заместника Ви може да стане миньор,но миньора определено не може да Ви стане заместник.Следователно миньора получава малко, а Вашият заместник според мен получава още по малко.Ако не се въведе съответно заплащане според труд и отговорност-нищо няма да потръгне.Това което давате като пример за равни заплати и несравними позиции-беше в периода до 1989г.
    Кога ще излезем от този период?