Last news in Fakti

5 Януари, 2012 11:38 874 1

АЕЦ „Козлодуй“ е безопасна

  • стрес-тестове-
  • козлодуй-
  • белене

Допълнителни мерки за повишаване на устойчивостта на блоковете 5 и 6

Направените в края на миналата година стрес-тестовете потвърждават, че АЕЦ „Козлодуй“ е безопасна, заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на специален брифинг.

Анализът на надпроектното сеизмично въздействие е достатъчно консервативно и дава увереност, че в сеизмично отношение конструкциите, системите и компонентите на централата са в състояние да осигурят безопасността й при максимално възможните за площадката въздействия, каза той. Определените сеизмични запаси на ядрените съоръжения на площадката надвишават от 1.55 до 1.8 пъти настоящите проектни основи, добави Цочев.

Всички съоръжения, в които има отработено ядрено гориво, са обект на стрес-тестовете, проведени през миналата година. България е предала своя окончателен доклад от 168 стр. на 30 декември 2011 г., който е бил изпратен в ЕК и от вчера е публикуван на страниците на Агенцията за ядрено регулиране.

Определени са и допълнителни мерки за повишаване на устойчивостта на блоковете 5 и 6. По критерия "външно наводнение" след направените изследвания се потвърждава, че площадката на АЕЦ "Козлодуй" на практика е незаливаема.

При стрес-тестовете бе доказано, че проектните основи и техническото състояние на конструкциите на системите, важни за безопасността, обезпечават достатъчна устойчивост на ядрените съоръжения срещу екстремни метеорологични въздействия, както и очакваните климатични промени, посочи Сергей Цочев.

Съществува също много добра устойчивост на съоръженията и адекватни запаси по време на предприемане на допълнителни мерки при евентуална загуба на електрозахранване и краен поглъщател на топлина, се казва в доклада на АЯР. Централата поддържа постоянна аварийна готовност на персонала, регламентирани са и действията за управление на авариите, налице са необходимите мерки за защита на персонала, обществото и околната среда.

Съществуващите средства за защита на целостта на херметичната обвивка, както и тези за ограничаване изхвърлянето на радиоактивни вещества извън херметичната зона са ефективни, категоричен е Сергей Цочев. Но за подобряване на устойчивостта на блока при тежки аварии в процес на реализация са и определени коригиращи мерки като въвеждане в действие на ръководствата за управление на аварии, аварийни инструкции за спрян реактор, инсталиране на широкотемпературен датчик за наблюдаване на температурата на корпуса на реактори и др. АЯР потвърждава също необходимостта от актуализиране на аварийните планове, от изграждане на нов център за управление на аварии, извън площадката на АЕЦ "Козлодуй" и др.

АЕЦ "Белене" е пред лицензиране и по тази причина тя не попада в стрес-тестовете, но АЯР е поискала да има такъв доклад, подобен на реакторите, които са в експлоатация. Целта е да се използва тази информация при лицензиране проектите на блоковете на бъдещата централа, поясни Сергей Цочев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фа

    0 0 Отговор
    ЕВРОПА СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРИЯ