Last news in Fakti

8 Януари, 2012 14:42 906 1

Астрономи и метеоролози в капан на Рожен

  • сняг-
  • рожен-
  • блокирани

Учените са без ток, запасите им от храта са на привършване

Астрономи и метеоролози са блокирани на връх Рожен повече от два дни, съобщи метеорологът в станцията на върха Минчо Хаджиев. Пътят до станцията е затворен. Шосето, свързващо Рожен със Смолян и Чепеларе е блокирано от 9 см. сняг, които могат да се разчистят за най-малко два дни.

Токът е изгаснал в 22.00 часа в петък и оттогава насам научните работници карат на свещи и фенери. Хаджиев обясни, че цялата рабора в обсерваторията и станцията е спряла. Проблем има с отоплението, защото целият комплекс се отоплява с електричество. Запасите с храна също са на привършване, а ако скоро не дойде ток НАО Рожен ще остане и без вода.

Научният комплекс се снабдява с ток от Чепеларе, което също е без ток. Втори ден без електрозахранване е и част от Пампорово, град Чепеларе. Ток няма и в смолянската махала „Станевска", село Тикале и Лъки.
Най-дебела е снежната покривка на връх Перелик- 180см, на Пампорово е 170см., а на Рожен - 94см.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мибунин

    0 0 Отговор
    Няма такава пародийна държава! Досега във всяка друга щяха да са изпратили хеликоптер да прибере хората!