Last news in Fakti

16 Януари, 2012 08:41 1 138 4

Тодор Коларов: Два пъти повече сме отнели имущество за 2011 г.

  • тодор коларов-
  • имущество
Тодор Коларов: Два пъти повече сме отнели имущество за 2011 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Два пъти повече сме отнели имущество, придобито от престъпна дейност през 2011 г.. Това каза пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Тодор Коларов, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
Той се похвали, че 2012 г. също започва добре за комисията. "Имаме спечелени две окончателни дела за имущество за около 2 млн. лева.
Единият случай е доста значим, той е за 1,8 млн. лева и става дума за лице, оперирало на територията на Северозападна България, залавян с наркотици също. Това лице е извършвало доста тежки престъпления през 90-те години за рекет, сплашвания, изнудвания. За това кое е името на лицето не мога да кажа. Особено трудно беше, че лицето е успяло да си прехвърли имуществото на трети лица докато тече досъдебното производство.
Върховният касационен съд (ВКС) обаче уважи изцяло иска на комисията и можем да се поздравим с добър резултат през първите 15 дни на тази година", отбеляза Тодор Коларов.
Той заяви, че комисията, за да може да отнеме едно имущество, е необходимо преди това лицето да е с влязла в сила присъда. "Когато не се чака такава присъда на лицата, но те имат имущество, което надхвърля обяснимите доходи, тогава би трябвало комисията да има повече правомощия. В момента нямаме такива правомощия и трябва да изчакаме да има нещо започнато срещу лицето от полицията или прокуратурата и да изчакаме след това присъдата му, за да се намесим", допълни Коларов.
Той обясни, че когато някой им имущество, което не може да се обясни откъде идва, това, че този някой не е осъден, не прави неговото имущество по-обосновано.
"Неоснователното обогатяване и противодействието му по друг ред, а не по наказателен, е ефективният способ да се справим с този проблем", категоричен е Коларов. Придържам се към принципа, че комисията не трябва да взема решения, а да прави предложения пред гражданския съд и съдът да решава дали да се наложат обезпечителни мерки. Комисията не действа като юрисдикция в нито един момент, каза Тодор Коларов.
Той е категоричен, че когато се прави нов закон, той трябва да е по-добър от стария, положителните моменти да бъдат запазени, а проблемите да бъдат отстранени.
Заплатата ми е около 3400 лева. Тя не се е променила, заяви Тодор Коларов.
Що се отнася за 2011 г. бюджетната издръжка на комисията е 5 млн. лева. За 2011 г. комисията е отнела имущество на стойност над 9 млн. лева. Това са решения, които са окончателно потвърдени. За решенията, които комисията е спечелила на първа и втора инстанция става дума за 15 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    0 0 Отговор
    Да - отнето е по дела, които са минали през 3 съдебни инстанции. За няколко месеца ли се случи това+работата на комисията по проверките? или това просто са резултати от работата на първия мандат на тази комисия???
  • 2 николай

    0 0 Отговор
    Добър е . Трябва да му го признаем.
  • 3 аз

    0 0 Отговор
    готен е
  • 4 като мениджър е класа

    0 0 Отговор
    Този Коларов е юрист и председател на място.