Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 16:01 10 753 48

Стара кола - по-високи данъци?

  • коли-
  • данъци-
  • мръсен въздух

Възможно ли е мерките срещу мръсния въздух да доведат до по-високи данъци за старите коли, които най-много замърсяват околната среда? В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че сме се превърнали в „гробницата на Европа”. Купуваме „втора ръка” коли със съмнително качество, каза той пред депутатите и отвори дебат за данъка на старите коли. Как ще се отрази това?

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” и Христо Христов от Асоциацията на вносителите на автомобили коментираха тази тема в „Здравей, България”.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” подчерта, че не е ясно какво точно се предлага – увеличение на данъка на старите автомобили или намаляване на този за по-новите. Тя каза, че в момента има отстъпка за коли, които отговарят на определени екологични изисквания.

„Единственият дебат, който можем да проведем в момента е, дали на колите, които са по-мощни, тъй като на тях не се прави отстъпка, дали трябва да им се прави”, каза тя.

Христо Христов от Асоциацията на вносителите на автомобили заяви, че дебатът е закъснял, а формулата за определяне на пътния данък е „нелогична и много остаряла”.

„Трябва да се спазят и двата принципа – по-малък данък за новите автомобили и по-голям за старите”, подчерта той и добави, че има „съответните механизми и евростандарти”. Освен това всеки евростандарт е обвързан не само с норми на екологичност и с норми на безопасност, според него.

„Не би трябвало да разглеждаме въпроса дали трябва да си купим нова или стара кола”, каза той.

„Идеята е, че в България облагането на автомобилите се прекратява на 14-ата година и се получава един феномен "вечен автомобил", който е в страната и данъкът му е един и на 14-ата, и на 30-ата година”, каза той.

„Колите над 14 г. не спират да плащат”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

„От социална гледна точка наистина старите коли в България са прекалено много, но в държава, в която хората са най-бедни в целия ЕС, и в която неравенството е най-голямо, няма как да е другояче”, каза тя. Григорова подчерта, че налагането на такъв данък ще е нелогично, тъй като има заложени мерки в Закона за насърчаване на заетостта, по които се плаща за гориво. Новата мярка ще нулира гореспоменатата, добавя синдикалистът.

Ваня Григорова смята, че въвеждането на необлагаем данъчен минимум и намаляването на ДДС на стоките от първа необходимост „донякъде ще компенсира” мерките за чист въздух.

„В момента има отстъпки, но те са за тези автомобили, които са под Евро 3 стандарт и нагоре”, каза Христо Христов. „Не е нормално да има отстъпки за коли на 18 години”. Той подчерта, че трябва да се измисли нова формула, която да стимулира новите коли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нова кола

    15 7 Отговор
    По-високи разходи. 7-10 000 на год.
    За тия пари ще караш всеки година луксозна стара кола и ще си винаги по-жив от тия в новите коли
  • 2 фау ве

    83 9 Отговор
    Тия у ред ли са бе????
    Кво, като е стара колата? Гледа се дали отговаря на изискванията за вредни емисии и напротив, в Западна Европа старите, ама коли на по 30 години ги водят ОЛДТАЙМЕРИ и плащат символичен данък!!!!!!!
    Пуснете новите коли с безлихвени заеми, освободете ги от данъци, като ви е дерт за природата!?
    Или искат само да ПАПАТ, ДА ЛАПАТ, то вече се зачудиха, от къде да смучат кинти.

    Коментиран от #13, #19

  • 3 Morgoth

    25 8 Отговор
    Налозите могат да се разделят на 3 вида. Първият може условно да се нарече "Пито-платено" - така е в магазина. Дали си беден или богат, дали си хубав или грозен, хляба си е на една цена. Втория е да съберат на всички по толкова, че да ги боли еднакво - това е плоският данък. И третия вид е социален данък - вземат ти толкова, колкото могат да ти вземат. При колите е такъв - имал си бол пари за нова кола, значи имаш и за високи данъци. Това че новата кола е по-щадяща околната среда и, че при сблъсък ще се разминеш с по-леки наранявания заради по-новите системи за сигурност никой не го изчислява. Важно е да се вземат едни пари.
    От една страна имайки най-бедното население в Европа социалният данък е ок, но от друга жертвите по пътя ще намалеят, ако колите ни се обновят.
  • 4 Сър Пичук

    26 64 Отговор
    Да се вдигнат дънъците на колите над десет години.Всички бедняци по рейсовете,както е на запад.Тука всеки въшльо в кола...спирачки няма,гуми няма..и т.н.

    Коментиран от #7, #10, #42

  • 5 Кърк патрик от звездолета

    20 3 Отговор
    Я да питам ка ше пречисти общината въздуха след като иска да рекетира още и още хората с колите?да покаже конкретната технология с която ше се вкарва мръсния въздух и ше излиза от другата страна чистия?
  • 6 Коментар

    46 3 Отговор
    Новата Формула е вдигането на ЗАПЛАТИТЕ със Средно ЕВРОПЕИСКИТЕ.ОТ БЕДНИЯТ БЪЛГАРИН ВЕЧЕ ПАРИ НЕ МОЖЕ ДА МУ ВЗЕМЕШ ЗАЩОТО НЯМААА.

    Коментиран от #8

  • 7 законен

    23 9 Отговор

    До коментар #4 от "Сър Пичук":

    Съгласен съм , но за градове над 50 000 примерно , за малките не е нужно , а и там по принцип трябва да има по-ниски данъци и даже освобождаване от повечето , освен ДДС и акцизи примерно , за да има стимул да не се тъпчат всички в големите !
  • 8 законен

    13 15 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар":

    Хората със "средноевропейски" заплати в Европа се возят на велосипеди и обществен транспорт !
  • 9 Цуки

    14 1 Отговор
    И с парите ще изчитят ВЪ,ДУХА
  • 10 Ханко Брат

    41 6 Отговор

    До коментар #4 от "Сър Пичук":

    До някъде си прав,но не съм съгласен.Моята кола е 2014,евро 5,за която съм платил 35 000лв.Колата на баща ми е 2001 голф 4 тди.Баща ми цял живот е работил като “вол”,заплатата му е 600лв.Няма глоби,актове фишове,катастрофи и т.н. Мен не ме бие парата по задника,но съм по-склонен да си платя по-високия данък,за да може на моя баща да му е по леко.Бъдете човечни,вашия баща,също може да е в такова положение.
  • 11 Ханко Брат

    14 5 Отговор
    ....а данъка си е данък...чист рекет!Така ,че имаш ,даваш,нямаш,не даваш.

    Коментиран от #15

  • 12 От София

    15 14 Отговор
    А защо селяните не си плащат данъците тук ами на село????.Цяла София е пълна с коли от провинцията,който си плащат данъка по местоживеене.

    Коментиран от #22, #26

  • 13 СофияНОИ

    11 35 Отговор

    До коментар #2 от "фау ве":

    На олдтаймерите е смволичен данъка срещу подпис на собственика че ретро возилото му ще ползва максимум 80-90 км. годишно пътната мрежа! Тоест през огромната част от времете ще бъде на платформа и ще го ползва на писта и изложения основно. Всеки автомобил без евро 2 или над 15 годишна възраст и над 130 коня - 300% данък! Ако е над 15 годишен дизел - 500 % данък.

    Коментиран от #20

  • 14 селянин от обеля

    36 5 Отговор
    А какъв да бъде данъка на автомобилите с нулеви вредни емисии т.е. тези с газови уредби /GNS или LPG/?
  • 15 Ханко от КАТ

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ханко Брат":

    Прав си Ханко ...-Брат
  • 16 Бай Иван

    14 0 Отговор
    Поредни политически мисли, изказвания на не подготвени хора които нямам никакви познания в областта!!!Облагането на МПС с данък трябва да бъде коригирано наистина, но това на колко години е един лек автомобил не е от значение, от значение може да бъдат техническото му състояние, амортизацията и съответно вредните емисии , които той изхвърля в атмосферата и на основа на тези показатели би следвало да се определи евро стандарта на автомобила и съответно данъка!!!!
  • 17 волен сидеров

    13 6 Отговор
    ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
  • 18 Uflaf

    15 4 Отговор
    Ако живееш на 50 км от големия град и ходиш там само по необходимост ,примерно 1-2 месечно .На лекар или нещо за документи. Що ще ми вдигаш данъка и какво като си карам примерно мерцедес 230 на газ в перфектно състояние и на малко километри. Повече замръсявам от градските пушещи микробуси и камиони на нафта дето обикалят и събуждат с рев и пушек цяло село докато заредят две-три магазинчета. Те какво ще ми платят дето ги слушам и ме тровят на село до лонгозната гора щом като аз тровя някого с идването си в града . Пак повтарям- 1-2 на месец ,но може и да е по-рядко. Та и гражданските с още 30 лв на горе което си е 20 % и колко още ще крадете разните му асоциации и застрахователи и държава с винетки за дупки и трапове по пътищата. Проклети да сте .... и другото го знаете.

    Коментиран от #24

  • 19 Марио

    9 17 Отговор

    До коментар #2 от "фау ве":

    Да мой човек.Като ти е стара колата не отговаря на изискването за вредни емисии.Няма как кола която току що излиза от завода да замърсява повече опит 20 -годишен гнилоч.Другото което е според мен трябва данъка на старите автомобили да се вдигне,а на новите да се намали.Ти с твоята кола,която замърсява пъти в повече от моя нов автомобил,дори и дизелов трябва да плащаш,а не хората с новите автомобил и,които са си купили нова кола за да не замърсяват.
  • 20 Марио

    8 15 Отговор

    До коментар #13 от "СофияНОИ":

    Точно така е.Прав си.Даже мине ри над 15 годишна възраст вдигат данъка и колата вече има забрана за шофиране в града.Ако е под евро 3
  • 21 гнида

    10 4 Отговор
    Нова хранилка ?
  • 22 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "От София":

    За да ви е тъпо, гражданче.
  • 23 СссереМ

    3 19 Отговор
    Крайно време беше,не може комплексарите с газаджийките да осмърдяват всичко около тях и да плащат 20 лева данък.
  • 24 СссереМ

    4 12 Отговор

    До коментар #18 от "Uflaf":

    Има обществен транспорт,а тоя дърт кютник го давай за скраб и ще имаш и пари за билетчета.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Селянин

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "От София":

    Аз си мисля , че няма да е никак лошо като предлагат някой личности тук, софиянците да си направят едно царство ( те и без това си го имат и цар си имат от банкя) и на края да оставят селяните да си карат на спокойствие старите коли .Да си събират едни на други високите данъци и да си ги поделят за заптати ( ама така че и за "бащицата " да има ( и то повчеко) ) !! А селяните ще караме стари коли и ще си гледаме работата , че някой трябва да поизвежда материални неща и да се поизцапа( кажете ми как да се кача в новата си кола с л............те ботуши?
  • 27 Азлк

    6 1 Отговор
    Няма кво да увеличават народа е беден

    Коментиран от #30

  • 28 Един

    10 0 Отговор
    Съгласен съм с 14 от обеля
    Какво става,защо не коментирате колите на ГАЗ.В белите държави те са освободени от данъци или плащат минимални.Без значение от годините.
  • 29 Тахтаба

    8 2 Отговор
    Аз пък си карам още стария Ханс, цваин такт и ма боли мазния аспух за вашто евро 6
  • 30 Марио

    2 11 Отговор

    До коментар #27 от "Азлк":

    Беден ама всеки ден сте я в мола я по някоя кръчма я в някой ресторант.Само знаете да ревете и да викате беден съм.

    Коментиран от #31

  • 31 мислещ

    16 2 Отговор

    До коментар #30 от "Марио":

    Явно господине сте някой цървулан събрал жълти сто-
    тинки да си купи нова кола и сега те е яд,че си се пре-
    карал та виеш така свирепо по темата.Колкото и да
    подскачаш не може да ме убедиш,че нова кола замър-
    сява по-малко при положение,че навърта по 10000 км
    на месец а старата стои паркирана и се раздвижва един
    или два пъти в месеца.Като не ти изнася продай си новата
    кола и си купи стара,ама не става,никога не можеш да и
    вземеш парите защото е боклук.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Марио

    2 9 Отговор

    До коментар #31 от "мислещ":

    Аз коли имам.Не го мисли.А замислял ли си се,че и новите коли не се карат всички често.Плюс това като гледам дръгелите в София всеки ден си ги карате.Пълно е с гнилочи.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СТАР

    6 3 Отговор
    до коментар "33" Марио
    Много си отворен :). За сега по-изгодно ми е да си карам "гнилоча". А ти плащай за псевдо-екологията (виж дизелгейт и др.) като "поп". От първия до последния дилър и оторизиран сервиз в тази държава работят само да ти приберат паричките, а услугата е =0. Същото важи и за данъчните - имаш пари за нова кола, значи имаш и за данъци. Ха Ха айде карай си "служебката" и не се напъвай.

    Коментиран от #36

  • 36 Марио

    2 8 Отговор

    До коментар #35 от "СТАР":

    В крайна сметка един живот живеем.Няма да карам гнилоч.А вие с тия дръгели трябва да ни забранят на пътя да излизате.Опасни сте.

    Коментиран от #37

  • 37 СТАР

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "Марио":

    Приятелю много си далече от истината. Стара кола не значи неизправна и също не значи, че замърсява повече. Тези коментари са безсмислени, ако не се разглежда конкретен казус. По коментара ти ми става ясно доколко се интересуваш и колко коли имаш :).Така, че лека нощ.

    Коментиран от #39

  • 38 некойси

    6 1 Отговор
    Ами нека Горанов да обясни защо купуваме отпадъка на Европа и кой е пряко отговорен за това?
    Както винаги работата започва отзад напред!
  • 39 Марио

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "СТАР":

    Еми да.И се интересувам и имам коли.И съм се занимавал с коли.Айде кажи ми как производител няма значение кой преди години ще е правил по-екологични коли отколкото сега.
  • 40 кукуруку

    4 0 Отговор
    Изчетох почти всички коментари и ме заболя главата.
    Някой беше споменал за ползването на велосипеди. Представете си един многомилионен китайски град. И всяка сутрин, да кажем 20 милиона души отиват на работа. Представяте ли си това какви задръствания и мръсен въздух са. Затова хората си ходят с велосипеди. Тук в цяла България я има, я няма 7 милиона и вече се караме кой как ще ходи на работа. Много хора подскачат като им кажат да пътуват в градски транспорт. Срам ли ги е, що ли...
    Един автобус колко хора може да събере? Да речем 50. Ако всеки от тези 50 човека тръгнат с автомобилите си, това са 50 коли! А те, действително, са в пъти повече. И настава едно нервене, бибиткане, псуване....
    Защо преди години никой не споменаваше за софийския мръсен въздух? Щото нямаше толкова "софиянци". Опразниха се малките градчета, селата запустяха. Защото всички искат да стават софиянци. Наредили се г*з до г*з и сега реват, че не можели да дишат. Не искам да обиждам никого, ама това са си факти.
    Та, за автомобилите. Чудно що никой не дискутира нищо за газовите уредби. Те с какво точно замърсяват?
    Новите коли, бъкани с ултра модерни системи и джунджурии, мамата си ***** ако им се развали нещо. Пък на старите какво им е? Части има бол, при това сравнително евтини. Лесна поддръжка. Какво като е на 20 години? Сега искат всички да караме нови коли заради разните му там частици и т.н. Ми хубаво, лошо няма. Ама откъде пари за нови коли питам аз? Дядо ти от село с 30-годи
  • 41 кукуруку

    4 0 Отговор
    (ааа, явно много писах, че не ми излезе целия коментар навъднъж)
    Та, дядо ти от село, дето кара 30-годишен Москвич не иска ли да кара и той нова колица? Иска, ама няма с какво да си я купи.
    Все измислят да вдигат данъци, цени и т.н. И все оправдания - европейски норми, европейски цени... Като се съревноваваме с Европа, що нямаме и европейски доходи? А да видим сега? На цени го докарахме. На доходи да видим кога.
    А правителството какво прави с всичките пари, които идват от данъци на МПС-та, винетки, дрън-дрън.... Всяка година все нови дупки стават, всяка година едни и същи улици запълват... Ама то за "по-мащабни" дейности нямало пари в хазната. Къде отиват тез пари, дето ние даваме? Защо никой не пита нас нашата хазна позволява ли ни да им плащаме заплатите? Нашата хазна дали ни стига за прехрана, сметки, данъци, наеми, кредити... Никой не го интересува. Само знаят да цицат. Ама тя цицката ще се пресуши, да видим кого ще облагат с данъци тогава!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 JK-fan

    1 0 Отговор
    От Стара Загора съм.Вървя си днес(2-ри Юни 2018) из града и що да видя на ул."Н.Николов"заграждение,изкоп,багери.Табела с картинка че тук след 3 год.ще има мисля 7 етажна кооперация.До ппреди известно време на това място имаше детска градина.Говори се че не достигали местата в детските градини.Също така расте постоянно броят на автомобилите.Нови или стари няма къде да се паркира, парко местата не достигат...Искаме да сме като САЩ.Празнуваме Сеинт Валънтаин и Хелоуин.Кога в България ще започне изграждането на паркинги на няколко нива,като в САЩ,нали ги копираме...за глупостите и простотийте.Нови автомобили,стари автомобили.Вече има спорове кой ще паркира на това парко място,някъде може и да са се шамарили.За всеки един автомобил в движение на територията на САЩ има осигурени по 8 парко мвста,което ще рече че където и да отидете ще намерите къде да паркирате.
  • 44 JK-fan

    4 0 Отговор
    Старите автомобили са неудобни,защото са надеждни.Да сигурно замърсяват и въздуха повече.Надявам се всички да са разбрали,че автомобилите след 2000 год.не са надеждни като по старите.И частите им са по скъпи.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Denis

    4 0 Отговор
    Народе да вземем по един калашник и всички в парламента да им покажем кой командва, стига стояхте като мишки в дупките си!

    Коментиран от #47

  • 47 Друг

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Denis":

    до Сър Пичук А ти на колко въшльовци въшките си взел за да си по въшлив
  • 48 Дима

    0 0 Отговор
    Те не са оправили пътя както се нарича “пътен” данък, във Варна няма една улица от началото до края без дупки или неравности, сега ще събират за по чист въздух, с цистерни от планината ли ще го превозват :) правят ни на глупаци !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове