Last news in Fakti

20 Януари, 2012 11:14 1 043 0

МВР не допуснало тежки произшествия на „Хемус“

  • хемус-
  • магистрала-
  • сняг
МВР не допуснало тежки произшествия на „Хемус“ - 1
Снимка: БГНЕС

Благодарение на действията на МВР, не е допуснато настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия в усложнената пътна обстановка в периода 6-8 януари. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Венцислав Лаков за действията на „Пътна полиция“ за движението по магистрала „Хемус” при големия снеговалеж в началото на януари.
Цветанов заяви, че е формиран щаб за координирането на действията за реагиране в усложнена обстановка. Взети са всички мерки. Съвместни екипи на органите извършват постоянни проверки на състоянието на пътната мрежа, каза министърът.

Лаков заяви, че падналият сняг в периода 6-8 януари е създал хаос на магистрала „Хемус”. „Защо полицейските служители не са наложили изпълнението на собствените си разпореждания за спиране на ТИР-овете и защо не е била затворена магистралата за да се почисти”, попита депутатът. Той попита още - дали има наказани служители на МВР и какви мерки се предприемат за недопускане на такъв хаос по пътищата.

Министърът заяви, че около 20.00 часа на 6 януари полицаите в наряд на „Хемус” са предприели действия за спиране на превозните средства в района на Ботевград и тунел Топли дол. Около 7 часа на 7 януари един от ТИР-овете самоволно тръгва и малко след това аварира и блокира две от лентите на магистралата. Незабавно е разпоредено на ОД на Ловеч, Габрово да предприемат мерки. На водачите е било разпоредено да спрат до почистване на магистралата. От МВР е подадена информация до медиите за извънредната ситуация.

„Тези, които са направили нарушения, са санкционирани. На 8 януари имаше роторни машини, които са използвани в снегопочистването. Тези машини са без регистрационни номера и единственият начин да се движат, е да бъдат съпроводени от полицейски коли. До 8 януари всички отговорни ръководители бяха на магистрала Хемус и Струма”, каза още вътрешният министър.

„Ние направихме съответния критичен анализ и съответните препоръки към основните ни структури. Действията, които бяха предприети, бяха адекватни и на телефон 112 постъпилите обаждания бяха 25 000”. Цветанов допълни, че са били приети колкото може повече обаждания. „Действително, бяха предприети допълнителни действия и ние подпомагахме през цялото време бедстващите места да доставим необходимата храна и медикаменти. В тази посока всичко, което е необходимо, се предприема”, каза Цветан Цветанов. Той уточни, че е имало проблем от гледна точка на организацията на АМ „Хемус”.

Цветанов заяви още, че е образувано е досъдебно производство по случая с изнасилена млада жена на 3 януари в района на Нов български университет. Вътрешният министър отговори на въпрос на депутата от „Атака“ Десислав Чуколов за предотвратяването на извършване на престъпления от пребиваващи в Интеграционния център за бежанци в София. Чуколов заяви, че на 3 януари жена е била изнасилена от чужденец. Депутатът попита какво се прави от МВР, за да не се допускат такива инциденти в района на общежитието за бежанци.

„МВР не е укривало този инцидент и от самото начало заедно с жертвата работим съвместно. С всички, които се намират в центъра за бежанци, се работи съгласно българското законодателство”, заяви Цветанов.
Вътрешният министър коментира и случая със саморазправа с медицински работници от страна на лица от ромски произход в с. Малко Враново, област Русе. Доказателственият материал по случая е предоставен на прокуратурата. Цветанов обясни, че на 29. 12. 2011 г. в РУ на полицията в Сливо поле се получава телефонно обаждане за катастрофа в с. Малко Враново. Непосредствено след сигнала, е подаден и сигнал до 112. Към мястото е изпратен дежурен наряд. Полицейските служители са застигнали автомобил на Бърза помощ и заедно са стигнали до мястото на катастрофата. Полицаите са помогнали на медицинския екип да осигури помощ на пострадалите. Полицаите са снели самоличността на най-агресивния гражданин.

Местопроизшествието е запазено с полицейска лента. След целия анализ, доказателствените материали са предоставени на прокуратурата в Русе. Въпросното лице мисля, че ще получи заслуженото, каза Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА