26 Януари, 2012 17:54 1 008 0

Наказателните съдии в СГС подкрепиха Мирослава Тодорова

  • мирослава тодорова-
  • цветан цветанов
Наказателните съдии в СГС подкрепиха Мирослава Тодорова - 1
Снимка: БГНЕС

Съдиите от Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС) излязоха с обща декларация в подкрепа на колежката си Мирослава Тодорова, която тези дни бе атакувана неколкократно от вътрешния министър Цветан Цветанов. Становището е подписано и от председателя на съда Владимира Янева.

В поредица от интервюта министър Цветанов обвини съдия Тодорова в „обвързаности“ с организираната престъпност. Тя, от своя страна, заяви, че до седмица ще реши дали да подаде тъжба за клевета срещу него и поиска прокуратурата да я разследва.

Трима бивши председатели на Съюза на съдиите настояха главния прокурор или да разследва съдия Тодорова, ако има данни за извършено от нея престъпление, или да разпореди проверка дали Цветанов не е извършил длъжностно престъпление с изказванията си.

„Във връзка с изявленията от последните дни на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов по отношение на колегата и съдия от Софийски градски съд Мирослава Тодорова заявяваме, че категорично заставаме срещу коментарите, че съдия Тодорова е част от „Октопода в съдебната система“ или че обслужва организираната престъпност. На проведено на 25.01.2012 г. събрание на Наказателно отделение в СГС съдиите се обединихме категорично по общо становище в подкрепа на съдия Тодорова", се казва в декларацията на магистратите.

„Дълбоко вярваме, че декларирайки подкрепата си за съдия Тодорова ние подкрепяме идеята за градивна промяна в съдебната система. Система, създадена да функционира на основата на безпристрастността и професионализма, стъпвайки единствено на закона и справедливостта“, се казва още в документа.

„Взаимоотношенията между институциите за решаване на проблемите с противодействието на престъпността могат и трябва да осъществяват в рамките на компетентността на съответните органи, а не чрез медиите. Противопоставянето на институциите, ангажирани в противодействието на престъпността не решава проблемите, а улеснява и извършването и затруднява разкриването на престъпленията.
Софийски градски съд добре разбира и подкрепя усилията на компетентните държавни органи в борбата с престъпността за постигане на общия и преследван от всички институции резултат, единствено и само със законни средства, характерни за всяка правова държава“,посочват магистратите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА