Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 12:03 622 1

Свободата и демокрацията трябва да се защитават

  • плевнелиев-
  • жертви-
  • комунизъм
Свободата и демокрацията трябва да се защитават - 1
Снимка: БГНЕС

Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена. Това каза президентът Росен Плевнелиев на молебена за жертвите на комунизма, който се отслужи днес пред мемориала пред НДК.

Днес се отбелязва Денят на признателност и почит към жертвите на комунизма. Това се случва за втора поредна година, след като през януари 2011 г. Министерски съвет прие предложението на президентите Желю Желев и Петър Стоянов 1 февруари да бъде отбелязван като такъв ден.

Осмислянето на най-близката ни история е задължително условие, за да можем да приемем ценностите, върху които се гради нашето общество. Това осмисляне е един от пътищата за постигане на независимост, на справедливост, на помирение, към които продължаваме да се стремим и днес, каза президентът Плевнелиев.

В речта си, той припомни, че на 1 февруари 1945 г. 147 българи от елита на страната получават смъртна присъда от Народния съд. Държавният глава изтъкна, че смъртта на тези българи e един от символите на репресиите срещу българския народ, след които у нас се установява комунистическия режим.

„Въпреки желанието да гледаме напред, а не да ровим старите рани, истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени, спомените на нашите родители, на обществото, а фактите не трябва да бъдат забравяни“, каза Росен Плевнелиев.

Той изброи репресиите върху елита на българската нация и това, че в „пиринския край нашите родители с милиция бяха принуждавани да забравят, че са българи“. Президентът  припомни „онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта си и националния суверенитет на Съветския съюз“.

„В историята не само на България, но и на много европейски държави XX век е белязан от идеологическо мотивирано, политическо насилие, жертви, на което в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и се почитат, докато у нас все още могат да се чуят призивите: Да забравим миналото!“, изтъкна президентът.

Плевнелиев обобщи, че на стария континент се стремят да почитат паметта и историята в нейната цялост, за да може следващите поколения да знаят и помнят. Той е убеден, че честването на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим повече ще ни обедини, отколкото да ни раздели.

„Повече от 20 години от краха на тоталитарния режим свободата и демокрация за нас са неотменима ценност, те са даденост, всички ние се ползваме от тях, но това не беше така“, припомни държавният глава. Росен Плевнелиев каза още, че е имаше времена, когато и свободата, и демокрацията трябваше да се устояват и много достойни българи доказаха това със съдбата си. Като свидетелство за това, че тези две изконни ценности трябва да се защитават държавният глава посочи животът на тези хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРЕДИТ

    0 0 Отговор
    КАКВО Е СВОБОДА ?

    свобода е: да дойде сметка от 5 лева при съдебен изпълнител той да си начисли още 8000лв хонорар и да ти вземе имущество на стойност 15000 лева

    ТЕ ТОВА Е СВОБОДА ! По български !