Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 07:05 695 4

Плевнелиев почита жертвите на комунизма

  • росен плевнелиев-
  • комунизъм
Плевнелиев почита жертвите на комунизма - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще отдаде почит на жертвите на комунистическия режим в България, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
 
В днешния Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим от 10.30 часа Плевнелиев ще поднесе венец пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България.


Правителството взе решението за честването на деня в края на януари миналата година по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). В мотивите за решението се посочва, че 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, обществени, жертви на Първи състав на т. н. Народен съд. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.


Клуб "Един завет" също ще почете избитите преди 67 години български държавници, осъдени от т.нар. Народен съд. В 19:00 ч. в небето над София ще полетят 147 светещи фенера – по един, в памет на всеки от избитите регенти, министри, депутати, царски съветници, генерали и висши офицери. През цялата 2012 година на специално направения сайт http://pamet.edinzavet.org/ ще се показват непубликувани досега кадри от процеса на т.нар. Народен съд над държавния елит на Царство България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име Фамилия

    0 0 Отговор
    А почит за принудително изселилите се и за жертвите на некадърното управление през последните 22 години - 10 от тях с участието на ББ!?!
  • 2 Владимир

    0 0 Отговор
    В цял свят почитат жертвите на фашизма, ние, както винаги през последните 20 години псевдодемокрация правим обратното. На нас космоса ни е крив и комунистите... кой не скача е червен!
  • 3 Пешовски

    0 0 Отговор
    Браво на Плевнелиев . Този ден трябва да е национален празник. За съжаление има доста комунистически главорези ,които не са си получили наказанието,както го получиха нацистите. България даде хиляди убити и репресирани по време на комунистическия режим. Комунизма беше далеч по-страшен от нацизма. Само Ленин и Сталин избиха милиони от собствените си граждани.Църквата също трябва да отрече и анатемоса комунистическия режим в България .
  • 4 ПРЕХОДА

    0 0 Отговор
    ЖЕРТВИТЕ НА ПРЕХОДА КОЙ ЩЕ ПОЧЕТЕ ?