Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 21:57 884 0

147 фенера в памет на жертвите на комунизма

  • комунизъм-
  • жертви
147 фенера в памет на жертвите на комунизма - 1
Снимка: БГНЕС

147 светещи фенера полетяха в небето в София - по един, в памет на всеки от избитите регенти, министри, депутати, царски съветници, генерали и висши офицери, предаде БГНЕС.

По този начин клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България "Един завет" почете Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. На този ден преди 67 години бяха избити български държавници, осъдени от т.нар. "Народен съд". От клуб "Един завет" съобщиха, че през цялата 2012 година на специално направения сайт http://pamet.edinzavet.org/ ще бъдат показвани непубликувани досега кадри от процеса на т.нар. Народен съд над държавния елит на Царство България.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА