Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 16:01 1 387 0

Синдикатите пак искат необлагаем минимум, бизнесът – по-ниски осигуровки

  • синдикати-
  • необлагаем минимум-
  • тристранка-
  • осигуровки

Синдикатите за пореден път предлагат да се въведе необлагаем минимум на доходите. Работодателите се разграничиха от това. Това стана след среща на ръководствата на национално представителните синдикални и работодателски организации, на която те обсъдиха окончателно предложения за подобряване на социалния диалог.

Въвеждането на необлагаем минимум е стара идея на синдикатите. Тя бе припомнена от лидера на КНСБ Пламен Димитров. Повод му даде заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Понеже един от акцентите е сложен много силно върху намаляването на данъчната тежест. Ние от двата синдиката ще направим предложение в изпълнението на мерките да отчете необходимостта от намаляване на данъчното облагане на труда“, каза Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС. Това според тях ще може да стане, като се въведе необлагаем минимум в облагането на доходите на физическите лица в Бюджет 2013.

„Това предложение е на синдикатите и то не е ново, но смятаме, че в сегашния контекст, поставено след решението на лидерите на държавите-членки на ЕС онзи ден, то придобива ново значение и нова стойност“, каза Пламен Димитров. Необлагаемият минимум, според него трябва да е близък или равен на минималната работна заплата. Така според разчетите им ще се стимулира и потреблението.

„Друг е въпросът дали това е единствената мярка – не, естествено, но набор от мерки, които могат най – накрая да дадат допълнително глътка въздух върху умрялото и стагниращо потребление в България и не само в България“, каза той.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че въвеждането на необлагаем минимум не е обща позиция на синдикати и работодатели. „Това е позиция на синдикатите – ние се разграничаваме от нея", подчерта той.

Велев посочи обаче, че е радостно, че се заговори за намаляване на данъци върху труда. „Така се разбира, че би се увеличила заетостта. Според нас обаче пътя не е чрез въвеждане на необлагаем минимум“, обясни представителят на работодателите. Това според него ще стане с намаляване на осигуровките и компенсиране на недостига с намаляване на сивия сектор.

От синдикатите и работодателите смятат, че в контекста на вчерашните новини трябва да се възстанови социалния диалог. За да се върнат в него, те предлагат промени в Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество. Една от тях е дневният ред на поне едно от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, които се свикват на всеки три месеца да се определя от социалните партньори.

Друго предложение включва възможността да се свиква извънредно заседание тогава, когато председателят мълчаливо отказва това, каза Димитър Бранков заместник-председател на БСК. Така ако се приемат предложенията, ако председателят на НСТС, т.е. вицепремиерът Симеон Дянков не го свика в определени срокове, то това заседание ще може да се свика от зам.-председател на НСТС. Срокът за това е „не по-късно от 3 работни дни от изтичането на срока за свикване от председателя на НСТС и се насрочва за след 7 работни дни преди заседанието“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА