Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 10:07 12 809 85

Мързеливите българи си държат парите в банките

  • борисов-
  • дянков

От една страна сме най-бедните, но ако дадем реалните данни – сигурно няма да е така

Мързеливите българи си държат парите в банките - 1
Снимка: БГНЕС

За 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева, като само за месец декември, само за един месец, са спестени от домакинства (това е извън бизнеса) 768 млн. лв., така че в 2011 г. всъщност в сравнение с последните десет години спестяванията в България са на рекордно ниво, обяснява на колегите си финансовият министър Симеон Дянков, както става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

В сравнение с предишни години спестяванията са били от рода на 2,5 милиарда до 3 милиарда лева, като в последните шест месеца рязко се е увеличило това спестяване. В същото време намаляват и задълженията на домакинствата. В същото време се забелязва и процес, в който предишни заеми се изплащат по-бързо, отколкото са били сроковете.

С други думи, от тези данни – това вече е втора година, 2010 година беше предишната рекордна година за спестяванията – изглежда, че в населението всъщност има доста голям финансов ресурс. Пак казвам: рекорд – по-големи спестявания от 2005, 2006, 2007, 2008 години.

Според Дянков обяснението за този рекорд е запазването на ниските данъци. „Другите държави ги увеличиха, така че очакваме част от тези неувеличени данъци да остават в домакинствата и следователно те да имат някакви спестявания“, посочва той.

„Но тук въпросът е по какъв начин с някакви по-активни социални политики или икономически политики да можем да работим с този доста голям ресурс, който влиза в банките, а не се използва за развитие на бизнеса, за покупателна способност“, разсъждава той.

„Хората се уплашват от кризата и започват да спестяват за по-лоши времена. Но имайки предвид, че икономиката вече, макар и на малки, но все пак е на плюсове в 2010 и 2011 година, редно е може би да направим някакъв анализ по какъв начин този увеличаващ се ресурс може да се използва по-добре за по-добри доходи на населението“, предлага Дянков.

На въпрос на премиера дали има данни на колко хора са влоговете, финансовият министър обяснява, че според статистиката за 2010 г. „това е доста голяма част от населението“. „Тогава беше някъде около 55-60% от домакинствата, в смисъл, не е някаква много малка, богата част от населението“, изтъква той.

„Това са 100, 200, 500, примерно, 1000 души с влогове с по 5, 10, 20 милиона, или са хиляди, хиляди хора с влогове от 50,100, 150, 200 хиляди?“, пита отново Бойко Борисов.

„Отговорът е, че такава статистика се оказа, че БНБ също не може да предостави, защото някои домакинства са с повече влогове, така че не можем да кажем домакинство-влог. Но като влогове знаем, че това са някъде от рода на 600 до 800 хиляди влогове, в смисъл, не са 50 000 или 100 000. Доста голям брой влогове на семейство са – около 800 000 семейства изглежда са, по данни“, отговаря финансовият министър.

„Обяснението, на първо четене, за мене е, че банковата ни система от всички стрес-тестове и това, което има, е стабилна. Доверието в нея е голямо и всеки, който продаде къща, вила, нива, а да не говорим, че сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи“, коментира министър-председателят.

Според него обаче в началото на кризата това е сигурност, но в края вече е мързел. „Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното“, обяснява Борисов.

Примерът се връща в 90-те години на миналия век и прави ретроспекция на различните периоди в потреблението на българина. „Първо, домакините масово подмениха кухните. След това – старите дивани бяха подменени с нови гарнитури. След това беше подменена т. нар. бяла техника. След това смениха телевизорите – ламповите и т. н. Сега е на плазма. След това – видеото. Сега DVD и всичко, което излезе“, изброява той.

После идва ред на алуминиевите дограми, след това на автомобилите. „Да, ще кажете – ама докараха втора, трета ръка… Да, но пак това е оборот – даваш пари, автокъщи, еди какво си и се върти“, обяснява Борисов.

Сега обаче заради кризата домакинствата не са склонни да отделят средства за подобни неща. „Напъва жената да прави ремонти, той вика – чакай сега, криза е, нали виждаш, имаме сто хиляди, продадохме нивата на баба или минава магистралата на Лили оттам, платиха ни сега парите – я да си седят на лихва – 500-1000 лева, но отгоре ти идват и толкоз“, дава пример Борисов, като заключава, че това  са обективни и субективни процеси. „Субективните са, че не им се работи, не им се инвестира, не им се носи риск на хората, когато има една гарантирана сигурност“, подчертава той.

Премиерът проявява и доза самокритичност. „Ако имаме, примерно разкриването на фирма сега е бързо – намалихме от 5000 на 2 лева, сиреч, ако още дадем възможност с някакви инициативи, аз искам тук да помислите върху тази тема. Около 300 хиляди са малките и средни фирми в България, приблизително по статистика. Един човек всяка фирма да осигури, с безработицата какво ще се случи – 340 хиляди“, обяснява той.

Премиерът се обръща към министрите на икономиката, финансите и еврофондовете, от които очаква предложения за инструменти, с които тази ситуация може да бъде променена. „Ако намерим такъв инструмент така да ангажираме бизнеса, тогава вече и много въпроси ще бъдат решени със заетостта. И постепенно да накараме хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси“, заявява той.

По думите на министър-председателя най-бързото, което може да се случи, да се убедят хората да санират жилищата си. „Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя друга година вече няма да струват и нула пари. Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот“, изтъква той. „И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те всяка година ще печелят повече от лихвите от тези пари“, допълва той.
Борисов настоява това да стигне до съзнанието на всяка една домакиня. „Българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват“, съветва той.

„Тогава ще видите, че ще стане и модерно и самите пък комплекси ще придобият друг вид, защото това автоматично означава отвън замазки, по-свеж, по-красив вид. Това трябва да стигне до населението“, подчертава отново Бойко Борисов.

„Затова, Дянков, цифрите са такива, защото е подтисната инициативността. Лесен начин за изкарване на пари. С Лили сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка – колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика – зле се чувствам, беден съм. А в същото време, ако видите средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна сме най-бедните, но ако дадем реалните данни – сигурно няма да е така“, казва още премиерът.

„Така че, докато не създадем нова мода, ново нещо, в което хората да решат да инвестират изгодно, те ще си държат парите на лихва. И това не трябва да ни учудва. Хубаво е, че все пак хората пестят и това означава, че има пари. Публично казваме: Зле сме, бедни сме, но подсъзнателно той си казва – в края на краищата имам някаква маичка, имам нещо, което ме пази, ако се усложни кризата, малко ще изчакам. Българите и за това сме оцелели, защото българинът е много прагматичен и много внимателно стъпва, когато става въпрос за неговите неща“, казва в заключение Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 beden

    7 0 Отговор
    samo gluposti!!!
  • 2 Българин

    10 0 Отговор
    Намалете агенциите и инспекциите. които всъщност РЕКЕТИРАТ и убиват всякаква инициатива в България.
  • 3 АБВ...ГЗ

    3 4 Отговор
    Първо унищожихте всичко добро направено преди вас ,а сега искате да правите същото,
    да ама на нас ни писна от вас.
    ВЪРВЕТЕ СИ!
  • 4 ...

    9 0 Отговор
    лъжи, лъжи, лъжи...
    хората се чудят как да свържат двата края, тия ни изкараха супер богати...
    Спестяват само мутри като вас господа нац. предатели!!! Обикновенния човек не му стига заплатката за основни нужди!!!! ... и си мислят, че някой им вярва....
    Скоро народа ще се събуди и тогава... жална ви майка!!!!
  • 5 Кое добро

    6 0 Отговор
    Koe "добро" имаш впредвид - това за Доган, това Гоце, това за Костов, това за царя, това за Сергей или това за Красьо черния
  • 6 Любомир Луканов

    7 1 Отговор
    тази статия няма нищо общо с реалността, как можете да пишете такива глупости бе. Голям процент от населението не може да свърже двата края, хората едвам си плащат сметките.
  • 7 alabala

    5 0 Отговор
    :))))))))) алооо дянков-борисов вие та.ак ли си правите ...;)))обикновените домакинства се чудят как да оцелеят ви ги изкрахте милонери :)))нене...глупост след глупост чета за вас.освен да унищожите българите оправдавайки се все с европейските закони които са непосилни за бг обществото с тези мизерни пари които се получават друго май не ви интересува..
  • 8 НМ(народна милиция)

    5 0 Отговор
    Това изказване е еманация на арогантността.Всеки знае,че ако се опиташ да правиш какъвто и да е бизнес ще те побъркат,така,че по-добре парите в банка или в къщи.
  • 9 Месаря

    2 0 Отговор
    АМИ СЕДЯТ СИ ХОРАТА И ИМАТ ВРЕМЕ ЗА ГЛУПОСТИ... на всичкото отгоре дръзнаха и да проверяват банките срамота а кво ще кажат за междуфирмената задлъжнялост?
  • 10 дрън-мрън

    4 0 Отговор
    имали сме били жилища,ами имаме ги отпреди 100 години,бааааа.и оправданието дяяянковц:)целта ви е май да останем и без тях..
  • 11 Теодор Славов

    4 0 Отговор
    Борисов, кой гласува за теб ? Да се депресира на мига и да си тегли въжето !
  • 12 Дрън дрън та пляс

    5 0 Отговор
    Е как пък така станахме баровците на Европа а ??? Има една приказка :- Видели у слепия едно око и него решили да извадят !!! Ако трябва да си кажеме истината голямата част от апартаментите и вилите бяха построени и закупени по татово време .Сега са малко хората които купуват с кеш .Повечето взимат с кредит и след това жестоко съжаляват защото сте оставили банките да ни го слагат под път и над път ...! И видимо сте съгласни с тази тяхна политика . Що се отнася до автомобилите то огромна част от парка в БГ се състои от над 10-15 годишни коли и това вероятно ви дразни че хората имат много коли но ... за по 1000 -2000 лв. Стойността явно няма значение ? За инвестиция и бизнес и дума не може да става в тази пропаднала държава . Аз лично съм пробвал 3-4 пъти с различни дейности но абсолютно не си заслужава ! Хора с бизнес от много години фалират та сега някой от младите с новосъздаден бизнес ще се наложи на убития ни пазар ли... А ??? Хората спестявали ...а знаете ли как ? От мизерията и недоимъка делят .От коравия залък спестяват . Недояждат пренебрегват здравето си както дрехите и обзавеждането си защото такива като вас политиците цял живот е.ават майката на тоя народ !Все ни гледате в канчето как може още да ни окрадете и да ни досъсипете за сметка на вашата безкрайна алчност и дебелоочие . Е то рано или късно всичко ще се срине защото нещата летят със страшна сила към края на всички крайща - растяща безработица пазара все повече се свива задлъжнялостта м-ду фирмите както и държавата към тях се увеличава драстично доходите падат а цените растат ток вода горива лихвите в банките и т.н и т.н. Е ... ? Питам:– Как мислите колко още тая държава ще оцелее като ходи по ръба на фалита макар че в същност ние сме фалирали много отдавна ? Не знам как я мислите вие тази там горе обаче младите масово изчезват (което е ясен сигнал че това не е държавата в която може да се живее нормално )А това пък че вдигнахте пенсионната възраст пак няма да помогне на пенсионерите и това го знаят всички .Пенсиите след няколко години ми се струва че ще бъдат спрени защото пари и сега няма а за тогава не ми се и мисли . Силно се надявам да си разпродам каквото имам и да се устроя на друго място по света .Тук съм роден и това ме кара само да съжалявам .Със този начин на живот и стандарт можех и да съм африканец или... не се сещам за толкова мизерна нация та да я дам за пример !!! Явно съдбата на хората живеещи на тази територия е да живеят под диктат от чужди страни в мизерия постоянни сътресения и кризи както и да нямат никаква сигурност и предсказуемост . Та това са част от причините поради които хората заделят пари . Не се вглеждайте в парите им . Оставете им ги за да могат те или поне техните деца или внуци да могат да отидат на някое по-добро място което със сигурност не е в БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 дтбвгз

    4 0 Отговор
    И за какво ми е да правя бизнес?Да има хляб за държавния рекетьор ли?Айде няма нужда.Оказва се ,че процента,които получаваш от банката,е по- голям от печалбата на хората,които се занимават с малък и среден бизнес.Както се казва-за какво да си таковам парите.
  • 14 враг

    0 0 Отговор
    http://www.bivol.bg/bbbandit.html
  • 15 !!!

    2 1 Отговор
    Ето как са го измислили - ще ни накарат да си изтеглим парите, за да ги дадем на подставените им фирми за саниране. Мафия.
  • 16 ataveto

    3 0 Отговор
    никога в историята на Бьлгария не е имала толкова некадьрни политици които могат да направят подобни непроверени изказвания,а за един министьр председател не приляга пьк бил тои и бивш пожарникар .Г-Н Боко това са пари от хората които прекратиха деиноста на фирмите си и разпродадоха всичко и вкараха парите в банките ,защото такава дьржава само вземаше все повече и повече даньци осигуровки глоби че не си подал декрация и си закьснял малко ГЛОБИ ,ГЛОБИ .Пьпчивия финансист ДЯКО измисли още повече глоби и от предишните малоумници така че дупе да е яко,вси4ко се врьща дано сме живи да видим
  • 17 ataveto

    4 0 Отговор
    никога в историята на Бьлгария не е имала толкова некадьрни политици които могат да направят подобни непроверени изказвания,а за един министьр председател не приляга пьк бил тои и бивш пожарникар .Г-Н Боко това са пари от хората които прекратиха деиноста на фирмите си и разпродадоха всичко и вкараха парите в банките ,защото такава дьржава само вземаше все повече и повече даньци осигуровки глоби че не си подал декрация и си закьснял малко ГЛОБИ ,ГЛОБИ .Пьпчивия финансист ДЯКО измисли още повече глоби и от предишните малоумници така че дупе да е яко,вси4ко се врьща дано сме живи да видим
  • 18 враг

    0 0 Отговор
    http://www.razkritia.com/98642/ран-ът-план/
  • 19 враг на управлението

    0 0 Отговор
    http://bgsviat.narod.ru/
  • 20 фалирал

    4 0 Отговор
    В едно село имало 100 крави,с млякото на които селото се изхранвало.В един момент обаче,млякото почнало да не достига.Дошъл Блянков и казал-Гойко,почваме да ги доим по два пъти на ден.Почнали да доят по два пъти,обаче млякото пак не достигало.Блянков и Гойко почнали да доят по три пъти.След време Блянков предложил-Абе ние хубаво ги доим по три пъти на ден,ама дай да им спрем и зопта,че правят голям разход.След време им се дояло и месце,че заклали някоя и друга крава,и т.н и т.н. кравите от 100 станали 90 и те така......Направете така,че кравите да станат 200,300,500.Иначе глад.
  • 21 Бизнес

    4 0 Отговор
    Не съм чел по неподготвено изказване. Такава некомпетентсност не съм си и мсилил в най-смелите мечти, че може да има.
  • 22 кик

    0 1 Отговор
    до 12 конграчулейшън ........написал си голата истина,взел си ми мислите,поздрвления азси мислех че само аз мисля така
  • 23 Павле

    2 2 Отговор
    Народе-е-е-е!!! Изкарвай балата с парите, че лошо ти се пише!!! Не се прави на безработен и задлъжнял! Б.Б. и С.Д. идват и почват да наказват.
  • 24 Дрън дрън та пляс до 22 кик

    1 0 Отговор
    Мой човек не си мислиш само ти така . Много сме ! Но сега ще приложа част от това което си мисля на живо и ще кажа сбогом на тази голяма смърдяща скотобойна ! Два пъти пробвах но сега е сериозно и има и пара щедро ! Всичко съм пуснал да се разпродава на пазара и късам синджира ЗАВИНАГИ ! Айде със здраве и успех .
  • 25 Предприемача

    1 7 Отговор
    Животът е такъв какъвто сам си го направиш.Колко хора започнаха от нулата през 90те и сега са богати....но рискуваха пари и нерви а другите като видяха някой лев си купха я кола я апартамент и сега реват ,че нямат пари.Ами ако сте инвестирали умно щяхте да имате.Гладен на сит не вярва но това е истината.За да имаш пари се иска риск,смелост и предприемачески дух.Ако ги нямаш няма защо да ревеш ,че нямаш пари.Сам си си виновен.
  • 26 митака

    1 7 Отговор
    Повечето които пишат че българина няма пари явно не са ходили скоро в банка.Аз като отида все чакам на опашка и пред мен все се теглят или внасят сериозни суми и то от хора които на външен вид не са нищо особенно.Отидете в една банка да видите за какво става на въпрос.
  • 27 банкомат

    7 0 Отговор
    AМИ Натиснете ги тия банки да свалят лихвите най-накрая де!! Като си направят проста сметка хората с влогове, че е по-изгодно да ги завъртят, сами ще ги изкарат от банките, икономиката ще живне.
  • 28 Росен Атанасов

    0 1 Отговор
    evala №12,bravo,mnogo to4no kazano,no ne za vsi4ko e vinoven BOIKO BORISOV,tezi predi nego E..HA M..KATA NA DARJAVATA,sasipaha q i nevijdam koi i kak moje da q opravi.Za sajalenie ni6to ne zavisi ot obiknovenniq danakoplatec,toi e jenata v semeistvoto
  • 29 ххх

    4 0 Отговор
    То е повече от ясно, че 80% едвам свързват двата края, но става въпрос за не малко хора, наследили имоти, ниви и т.н. , които кътат 80-100 хил.евро на влог, който при тези лихви им носят една средна заплата , това обезмисля влагането на парите в имоти и - строителството спря..така убихме най-големия отрасъл преди кризата. Ако тези 100000 евро носят само 100 лева на месец, всеки имащ парите би предпочел да отдава жилище под наем, от друга страна банките ще могат да отпускат кредити с ниски лихви, което също ще събуди икономиката. само трябва да им се сложи чатала на врата...Левоне, стига сте смукали кръвта на народа.
  • 30 ние

    3 1 Отговор
    ПРАВ Е БОЙКО -но никой не ще да признае че има две българии и те не си говорят-всички които имат пари но нямат ВРЪЗКИ -щото без да сии човек на силните няма как да направиш бизнес никой да не се лъже да си тегли паричките ако няма гаранции че може да свърши нещо с тях -щото изгаря-кой ще ти даде поръчка за нещо ако не познаваш някой това е българския бизнес в момента за това бизнес елита ни прилича на зооградина всички са зависими в пирамидата.иновации -забравете-темата е дълга ...
  • 31 ние

    2 0 Отговор
    а не е прав че българинът е мързелив-просто му писна да да бъде правен на маймуна от примати-бизнесмени с връзки във власта.случайно превеждах на един такъв в чужбина който искаше с подкуп да стане лидер на местния пазар за нещо си -хората така ни се смяха...а и аз им спестих доста от нещата щото знаех че ше викнат линейка..е това е БГ ЕЛИТА...ХИХИХИХИХ..
  • 32 Иво Маслинков

    1 3 Отговор
    Истината за панелките, е че трябва да се съборят след 5 години, когато изтича експлоатационният им срок, а не да се санират. Те са пример за най - некачественото строителство по време на социализЪма и не подлежат на саниране, а на оценка за ликвидация, поради опасност.
  • 33 тоня

    5 0 Отговор
    До Бойко Борисов, -искам да попитам ,на кого са парите в банките,ако искате можете да направите проверка, и тогава да ме обиждате, защото марзеливите Българи ви плащат заплатата и да не забравя в нашата южна съседка така казваше за народа си ,че са крадливи и мързеливи но несе задържа дълго--ИЗПРАТИХА ГО ПО ЖИВО ЗДРАВО
  • 34 гост

    0 6 Отговор
    Май много от коментиралите не са прочели цялата статия?
    Само знаем да се оплакваме и чакаме да дойде някой на власт който всъщност докато стоим пред TV , пием кафета и т.н.н да ни снася месечно по една тлъста заплата. Е, това го имаше ама през татово и то само за богопомазаните от властта. Радвам се , че вече не е така.
    Що се отнася за коментиралите тука дето се чудят как да свържат двата края ще кажа, че ежедневно срещам хора които са безработни от години, а в същото време вадят по два телефона от джобовете си за над 1000лв.
    Е за такива да дойде Станишев с неговия екс помощник Доган. Те знаят как да оправят нещата.
    Плюете по Бойко, а някой замислил ли се е кой в момента може по-добре да се справи от него???
  • 35 ние

    0 0 Отговор
    ей гост-явно не четеш добре-никой не казва нищо лошо-а че трябва да се смени целия бизнес модел.защото 98процента от бизнеса е в ръцете на хора които нямат никаква тежест като авторитети в обществото.повечето от тези хора няма и за портиери в тези предприятия да ги назначат.проста истина
  • 36 Веселин Енчев

    1 0 Отговор
    Абе какво са 100,200,50,40,30000лв,какво можеш да направиш с тях?
  • 37 Гост

    3 0 Отговор
    Тази статия не зная кой е писал, но хората са прави в такива тежки времена да си държат парите на влог!Тези апели да " влагаме парите си в бизнес, да развържем кесиите си" вече сме ги гледали през годините!
    Държавата какви лостове използва през изминалото време за благоприятна почва на бизнеса?
    А до това как са придобити парите на хората- дали от работа или наследство си е техен въпрос.
    Защо държавниците ни не дадат пример за инвестиция в бизнес към настоящият момент само, че със своите парички?
    Така, че да не ни дават акъл как да разполагаме със нашите средства!!
  • 38 5тнм

    2 0 Отговор
    ...Каза Бойко-Борсука...Разбира се без някой да го пита.Нека вместо да плямпа всеки ден глупости, да се захване да научи малко Английски,че като отиде в Брюксел, да може поне едно Добър ден да каже на хората,защото като Българин потъвам от срам какъв неграмотник е начело на държавата ни който умее само се хили без повод и кима наляво и надясно...А за парите?-Дръжте си където искате,но гледайте да са по-далеч от Българските държавни институций и не инвестирайте по никакъв начин в в България.Просто да не съжалявате някой ден...
  • 39 богатия BG

    1 0 Отговор
    Моята заплата е 455 ЛЕВА като вземем заплатата ма Др ДЯНКОВ и на БАТИ БОЙКО И НА ДОН ЦЕЦИ тогава средната заплата за България със сигурност ще бъде по-голяма тази в ЕВРОПА.
  • 40 Петър

    0 0 Отговор
    Който има пари си ги държи в банка, който има тиква вместо глава, си я държи на раменете...
  • 41 Корабокрушенец

    1 0 Отговор
    Тази държава е едно заседнало корито което всеки ден потъва все по осезаемо и неспасяемо ! Който може да плува да напуска кораба а който не може ...
  • 42 Изостанал

    0 1 Отговор
    "Примерът се връща в 90-те години на миналия век...." ?!?!?!?!?!
    Че той излезнал ли е изобщо от там?
  • 43 емигрант

    2 0 Отговор
    ДАЛЕЧЕ Е ОТ РЕАЛНОСТТА БОРИСОВ

    БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ПАРИ ИЗКАРАНИ В БЪЛГАРИЯ
    ТОВА СА ПАРИ ОТ ЧУЖБИНА

    ПАРИТЕ ОТ ЧУЖБИНА НА ХОРАТА СЕДЯТ В БАНКИТЕ ЗАЩОТО НЯМА ПАЗАРНА СРЕДА В КОЯТО ДА СЕ И-Н-В-Е-С-Т-И-Р-А-Т
    НЯМА БИЗНЕС СРЕДА ... КОИТО КАКВОТО ЗАПОЧНЕ БИВА ФАЛИРАН, ХИЛЯДИ АГЕНЦИИ МИЛИОНИ ЧИНОВНИЦИ ГЛАДНИ С МИЛЯРДИ ИЗИСКВАНИЯ, ВРЪТКИ, УЛОВКИ, ПРОВЕРКИ, ГЛОБИ, САНКЦИИ И ЗАКРИВАНЕ, ИЗНУДВАНЕ ЗА РУШВЕТИ , ЗАПЛАШВАНЕ СЪС "ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЙ МИ Е БАДЖАНАК И ШУРЕЙ, А БЕ" ?!!

    А ДА СИ ВЛОЖАТ ПАРИТЕ В НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО Е АБСУРД !!
    А Б С У Р Д Н О ! ! ! !
    ТО ДАНЪЦИ СМЕТ, ТО ТАКСИ, ТО НОВИ ИЗИСКВАНИЯ ТО ГЛУПОСТИ, КОЙ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА ?
  • 44 Дениз

    2 0 Отговор
    малееееееее--тоя само простотии говори,а неговите каде са,а на министрите и предишните министри.Ако им се конфискуват парите на тея обирджии ше сме със 50г. напред
  • 45 Стефан Даскалов

    0 0 Отговор
    Като гледаш от собствената си камбанария е много лесно да се каже. В никакъв случай не съм мързелив но... това изказване ме обижда.
  • 46 азия

    0 0 Отговор
    така говори за да се подготвя за поредните увеличения и данъци
  • 47 ахахах

    0 0 Отговор
    Министър председател на Българите, неможе да говориш по този начин за нас ти незаслужаваш тоя стол, защото не си обичаш народа ,а стола на който стойш го плащат МАРЗИЛИВИТЕ БЪЛГАРИ на всяка цена трябва да се ИЗВИНИШ ,
  • 48 Ильо войвода

    0 0 Отговор
    Влогоговете са предимно на корумпирани държавни служители!!!
  • 49 Христо Иванов

    0 0 Отговор
    Аве ти ли ще ми казваш на мен какво да си правя парите ве!!! Ти на мен да ми казваш... Моите пари... Бат Бойкоооо Сандоканаааа веднага се извинявай ,че много се обиждаме като става въпрос за пари. Виж го ти колко е нагъл. Ей за малко да си повярваш за малко.
  • 50 Христо Иванов

    0 0 Отговор
    Аве ти ли ще ми казваш на мен какво да си правя парите ве!!! Ти на мен да ми казваш... Моите пари... Бат Бойкоооо Сандоканаааа веднага се извинявай ,че много се обиждаме като става въпрос за пари. Виж го ти колко е нагъл. Ей за малко да си повярваш за малко.
  • 51 Христо Иванов

    0 0 Отговор
    Аве ти ли ще ми казваш на мен какво да си правя парите ве!!! Ти на мен да ми казваш... Моите пари... Бат Бойкоооо Сандоканаааа веднага се извинявай ,че много се обиждаме като става въпрос за пари. Виж го ти колко е нагъл. Ей за малко да си повярваш за малко.
  • 52 анонимен

    0 0 Отговор
    Бойко ти не си наред !!
  • 53 Инспектор

    1 0 Отговор
    Алоооо,Маслинков,пак си в междучасие.Както и много други като теб,които са на държавна хранилка.Инспекторчета разни.
  • 54 Men

    1 0 Отговор
    За този ли човек хората дадоха гласа си ? Пълен смешник!
  • 55 киллър

    1 0 Отговор
    да си ходят ама не виждам кой ще дойде след това всички са едни и същи а бе вие нали не си мислите че някога ще се оправим оправия нямаааааааааааааа
  • 56 гост

    0 2 Отговор
    Съгласна съм, че финансовата култура на българина не е висока, хората незнаят как да боравят с парите си!
  • 57 томи

    1 0 Отговор
    а тоз акъл ли ше дава?съсипа държавата заедно с американския пъпичв еничар ами сега и акъл ше дава......до коментара по долу че неграмотните хора си държат парите в банка отговарям че това е до психическа нагласа...на мен целта ми е да имам повече пари по сметка и да си живея живота както аз си го разбирам и за да ги имам тези пари значи съм работил на пълни обороти и съм инвестирал за да го постигна нали така?и лихвата ми е наградата от този напън?кой нема акъл нека да налива пари в тези времена и в тази територия наре4ена м....лия
  • 58 томсън

    0 0 Отговор
    ама как стой заплашително и маха с пръст и казва вие защо не ми дадохте парите си?чрез мойте капани да ви ограбвам като ви е се стараете да правите бизнес ..хахахах
  • 59 тоня

    0 2 Отговор
    ТАКЪВ ВОДАЧ ,ТАКЪВ НАРОД
  • 60 аааа

    2 0 Отговор
    Бойко ,ти си един Бай ганьо по Европа-научи малко англйски ,че като идваш в Врикселес ни правиш за срам
  • 61 Ники

    1 0 Отговор
    за това ли, във вашето домакинство Дянков взима решенията?
  • 62 gost

    1 0 Отговор
    Blagodaria na g-n Borisov,che me kategorizira kato trudolubiv balgarin!Blagodarenie na takiva kato nego,ne uspiavam da sabera za vlog!Pomislete za masovite bogatashi-jiveeshti v panelka i karashti sobstveno prevozno sredstvo,koeto v Evropa biha spreli ot dvijenie-kakav zakon da izmislim da im vzemem parite!!!
  • 63 Иракли Иракли

    3 0 Отговор
    Аз съм дребен земеделски производител.ТИ БОРИСОВ ме обложи
    от тази година с данъци!........а внасяш мърши или зеленчуци от
    други страни.Доразболяваш народа си.Не е необходимо да ходим
    в банките да гледаме,а ТИ иди на гробишните паркове за да видиш,че са препълнени и народа ти мре!
    С чиста съвест ще упомена майкати на неподходящи места!!
  • 64 соти

    5 0 Отговор
    Бойко --ти не си добре бе човек!!!!! Какви пари бе серсем? Та вие ни свалихте кожите бе-бесрамници!!!!! Накарахте ни да се махнем от Бьлгария,а сега ми размахваш прьст!!! Левче няма да ти дам-а ако успееш да го вземеш--СВЕЩИ ДА СИ КУПИШ С НЕГО!!!!!!!!
  • 65 duhai

    2 0 Отговор
    radvam se 4e ima o6te zdravo misli6ti hora v balgariq koiito ne se podlagavat kato na6te jeni na taka nare4enata harizma na boiko borisov koqto ili sam slqp ili krivogled 4e neq vijdam
  • 66 аadolf

    6 0 Отговор
    Бойко, спестили сме в моето семейство 763 лв. за всеки случай. Можеш ли ти,Дянков,Цветанов,Фидосова и другите да обявите какви пари имате в банките и ако са по-малко от моите,аз лично ще ви ги подаря.Ще съм ти благодарен ако посочиш какъв бизнес да развия в мутренската ми държава,която стана такава не без твое участие.
  • 67 009

    0 3 Отговор
    аз съм държавен служител и заплатите в министерството не са мърдали откак бойко е на власт, газта по бензиностанцийте тогава беше 0,73лв сега е 1,30лв.сам сметни с колко процента сме "забогатели".
  • 68 соти

    1 0 Отговор
    Леле кипна миииииииии!!! Ти ни направи БОГАТИ!!!!! А сега ми кажи твойте мангизи КАДЕ СА---не са в банката --а работят с тях!!! Твойте приятелчета от ОНОВА ВРЕМЕ_МУТРАДЖИЙСКОТО ---ЗА ТЯХ ВСИЧКИ ВРАТИ СА ОТВОРЕНИ!!!!!!
  • 69 Акам и Беекам

    1 0 Отговор
    Премиерът ББ Дами и Господа-Из' Разсъждения на глас' от една Селска Пръ4ка.Харесва ми 4е не са го редактирали,той народа нали затова го избра-елементарен и то4ен.Ще го потупат по рамото от европа за селската слава,а той ще обяснява как сме първенци в европа..Пенсията на майка ми?Благодаря 4е попитахте -160лв!Едно и е славно и богаташко-мързеливо на жената,на работа от 8 до 17h за 40 години нон стоп.Благодаря ти бб ,сажалявам 4е нямам по дребен шрифт за да ти изпиша инициалите.Високо те ценим тъп..ар.
  • 70 чоко

    1 0 Отговор
    бойко е пълен п...раст.за него и дянков само разстрел.
  • 71 joro

    0 0 Отговор
    Smenihte si vsi4ko kuhni ,divani,televizori,koli sega i decata na more 6te iskate da si zavedete a ei samo trupate pari ne vi li e sram .Ba4kate traete si dobre si jiveete i samo trupate v bankite pari4ki,e zasramete se malko nema takuv narod.
  • 72 дА

    2 0 Отговор
    дръжте ги в банките , същите които раздадоха кредити на хора и без основно образование които вдигнаха нивото на лошите кредити до нечувани нива при условие че резултатите са манипулирани,същите банки които се подиграха със много честни и изрядни платци и им вдигат лихвите както им дойде докато фалират и тях.САМИТЕ банки предизвикаха тоя процес на унищожаване на бизнеса със непосилните лихви по кредите и УБИВАНЕ НА ИНИЦИАТИВАТА В ХОРАТА КАТО ГИ ПОДЛЪГА СЪС ВИСОКИ ПРОЦЕНТИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ. ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е НЯКОЯ ОТ ТЕЯ БАМКИ ДА ФАЛИРА И ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ КАКВА ПАНИКА ША ВА ОБЗЕМЕ ДЕ ДА ГИ ТУРИТЕ ТЕЯ СПЕСТЯВАНИЯ.
  • 73 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    Няма такова гръмко заглавие - Мързеливите Българи :) Говориш за топ място в европейската класация на Българина за жилище и автомобил - а провери ли за какви жилища и автомобили говориш - караме скрабта и боклука на европа , автопарка ни е на средна възраст 15 години с средна цена е от 1500- 2000 евро на лек автомобил защото хората са от бедни по бедни , а панелките останали от соц време ако са ви критерий за жилище....По добре се стегнете и помислете за хората които управлявате какво може да направите за тях господин примиер.Живота в момента е борба за оцеляване и ще става по зле ..не критикувайте хората че залагат на сигурното в тези трудни времена а помислете как можете да помогнете на народа си
  • 74 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    Говоря за данъчни облекчения , стимулиране на младите семейства,стимулиране и инвестиций в образованието,символични лихвени проценти за жилищен кредит за младо семейство,повишение на минималмната работна заплата не с 20 или 50 лева а с поне 250-300,намаляване на данъците,облекчения и подпомагане на малкия и среден бизнес ...айде че много стана ще кажете че е криза но то и преди кризата нищо не стана
  • 75 !!!!!

    1 0 Отговор
    Дянков да смъкне ДДС-то на 10% и ще потребяваме. Това май е от 1 Април - сбъркали са датата на заседанието, а може да е новият клип на Якобс с напушени министри :).
    Строителната мафия и банките пак са дали "почерпка". Как ще удължиш живота на панелка с 30 години като и лепнеш стериопор отвън? Яко са ги надрусали явно :).
    Премиера има май вече професионално заболяване от рязането на лентички и народ на любов май го е ударило яко в главата :).
  • 76 !!!

    1 0 Отговор
    Борисов ПРОСТО НЕ СИ НОРМАЛЕН, НО ТАКА СА ТЕ ПОДУЧИЛИ ЯВНО СА ТИ ДАЛИ РУШВЕТ И ТАКА ТЕ КАРЯТ ДА ТОЛЕРИРАШ БАНКИТЕ ЗА ДА МОГАТ ТЕ С ВИСОСИТЕ ЛИХВИ ПО ОТПУСНАТИТЕ КРЕДИТИ ДА УНИЩОЖЪТ ХОРАТА, ОТ СВОЯ СТРАНА ЩЕ НАМАЛЕ НАСЕЛЕНИЕТО КАТО ИЗНЕМОТНЕ, ИМОТИТЕ ЩЕ ПАДНАТ ЦЕНИТЕ ИМ, ЩЕ БАДАТ ИЗВЗЕТИ ИМОТИДЕ АПУТИТНИ НА БЕЗЦЕНИЦА, А ДРУГИТЕ ИМОТИ ЩЕ СЕ ИСКУПЯТ ОТ ЧУЖДЕНЦИТЕ САЩО НА БЕСЦЕНИЦА. ПРАВИТЕ СКРИТА ИГРА КАКТО НА ВРЕМЕТО ОТКРАДНАХТЕ ПО ЗАКОНЕН НАЧИН ПАРИТЕ ОТ СПЕСТЯВАНИЕТА ИМ КАТО НАПРАВИХДЕ ИНФЛАЦИЯ В ДЪРЖАВАТА. ТОГАВА ЛЪГАХТЕ ХОРАТА ЧЕ ДАВАТЕ ВИСОКИ ЛИХВИ В БАНКАТА А НАВЪН ПОСКЪПВАНИТО БЕШЕ ПО ГОЛЯМО ОТ ЛИХВИТЕ ПО ВЛОТОВЕТЕ. И ТАКА СЕ ПОЛУЧИ ЧЕ ХОРАТА ОТ ПАРИ ЗА ЕДИН АПАРТАМЕНТ ПОСЛЕ ИМАШЕ ПАРИ САМО ЗА ВЪНШНАТА БРАВА НА АПАРТАМЕНТА
  • 77 Botev

    2 0 Отговор
    Да Борисов,парите ни стоят в банките,дори и помощи взимаме трябва да се цеди тая държавица!!!
  • 78 godzhi

    2 0 Отговор
    Много се радвам, че Борисов започна да говори така. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВРЕМЕТО МУ ИЗТИЧА И ПЕСЕНТА МУ Е ИЗПЯТА. НАВРЕМЕТО И КОСТОВ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ЗА ''МЪРЗЕЛИВИТЕ БЪЛГАРИ'' И НАРОДЪТ БЪРЗО ГО ИЗРИТА ОТ ВЛАСТА. БОРИСОВ И БАНШИТО МУ, ДЯНКОВ, СА НАПЪЛНО НЕНОРМАЛНИ, НЕБЪЛГАРИ И МРАЗЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
  • 79 ЦСКА

    0 2 Отговор
    godzhi, добре бе пич , ти психически добре ли си . Човека говори истини ,що да си отива,да идват ония които лъжат а! Така трябва ДА СЕ ГОВОРИ И ЩЕ БЪДЕ ПОНЕ 2 МАНДАТА ОЩЕ.
  • 80 Ильо войвода

    1 1 Отговор
    Мързеливите българи си държат парите в банките
    - А работливите българи се държат за палците.
  • 81 един фалирал работлив българин .

    1 0 Отговор
    На минестер председателя ще му задам само еди въпрос. Кога в Търговския закон ще бъде променен чл.646, Ал 1 , който убива инициативата на българските предприемачи . А настоящия фин. министър , Дянков е толкова финансист кокото аз съм извънземен и едва ли някога е изкарал и един лев от собствен бизнес .Но пък завидно бързо усвои старите схеми за източване на бюджета.Какво друго са наградите , по 30 000 лева на подопечни немо служители , който са му върнали в последствие на него поне по 25 000 лева. Т.е. по схемата аз на тебе , ти на мене. А Бойко задмина и бай Тошо по простащина.
  • 82 един фалирал работлив българин .

    0 0 Отговор
    На минестер председателя ще му задам само еди въпрос. Кога в Търговския закон ще бъде променен чл.646, Ал 1 , който убива инициативата на българските предприемачи . А настоящия фин. министър , Дянков е толкова финансист кокото аз съм извънземен и едва ли някога е изкарал и един лев от собствен бизнес .Но пък завидно бързо усвои старите схеми за източване на бюджета.Какво друго са наградите , по 30 000 лева на подопечни немо служители , който са му върнали в последствие на него поне по 25 000 лева. Т.е. по схемата аз на тебе , ти на мене. А Бойко задмина и бай Тошо по простащина.
  • 83 чавдар войвода

    0 1 Отговор
    Тоя пръст можеш да си го з.....ш отзад.
  • 84 Огнян Янакиев

    1 0 Отговор
    Тоя иска и душицата да ми вземе!!!Братя Българи докато не изтрепем всички "ръководители" от така наречената демокрация ще ни подават пръст дето може да си н..........ием сами отзад! АЗ СЪМ ПЪРВИ. ГОСПОДИН БОРИСОВ ПРЕД ЩАНГАТА ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ
  • 85 faliral

    0 0 Отговор
    genocid