Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 11:44 1 070 3

Властта не се брани с всички средства (обновена)

  • първанов-
  • 4 февруари
Властта не се брани с всички средства (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

4 февруари е една дата, която се свързва с новата история на България. Основното послание на днешния ден е свързано с лидерството, заяви във Варна Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г.. Поуката 15 години по-късно е, че умението да управляваш и ако искаш да бъдеш на власт, не трябва да е самоцел и че властта не се брани с всички средства. Тя трябва да се защитава не само с добри идеи за управлението, но и с добри кадърни управленци, посочи той.

Първанов определи като нелеп спора кой тогава е опазил гражданския мир. По думите му е важно, че тогава е имало зрялост и мъдрост в няколко души, които са взели решаващо за България и за гражданския мир решение.

„Претенцията на господин Стоянов ми е малко смешна. Ако той тогава беше казал, че не приема предложението за състав на кабинета, нищо по-лесно от това да се приберем на „Позитано” и да обявим, че президентът на Републиката е нарушил Конституцията и да сменим дневния ред на конфликта, което за щастие не се случи”, каза Първанов.

Той допълни, че днес е във Варна не за да казва кой какви папки е носил, а за да се почете 4 февруари през призмата на новите лидери. 

Дефицит на лидерство се наблюдава не само в национален мащаб. Няма ги европейските и световни лидери. С тези думи Георги Първанов откри във Варна младежката кръгла маса. По думите на му ги няма формулите на успеха, които да изведат страната ни от тежката криза.

Той риторично попита къде са нашите лидери и къде са техните антикризисни мерки. Първанов се обърна към присъстващите в залата с въпрос - дали ги имат да изброят три неща, свършени от правителството и какво са свършили от 69-те антикризисни мерки.

„Ние затъваме все повече и затягаме коланите непрекъснато”, каза Първанов. Шансът на България е лидерството с акцент върху иновативната индустрия. Колкото и важни да са транспортните магистрали, по-важни са електроните магистрали. Визирайки разговора си с представителите на студентските съвети, които са изразили мнение, че именно в тази насока е бъдещето на страната, по отношение на сегашното управление, Георги Първанов посочи, че това, което вижда в момента, няма аналог в новата история на страната.

Насилието се усеща с всяка дума на премиера, насилие, което излъчва арогантност, каза още той. „Така не може. Няма да са вечни управляващите”, предупреди Първанов. Той бе категоричен, че не може на третата година от управлението да се провежда политика на реваншизъм заради това, че не може да се справи. Георги Първанов подчерта, че правителството е длъжно работи за управление, чиято сила е компетентността, да се управлява в духа и силата на нацията и че няма място за дребни партийни сметки.

АБВ ще продължи да съществува като генератор на идеи, а не като политически субект, заяви още Първанов. На въпрос - какво е бъдещето на организацията, той посочи, че няма дилема между БСП и АБВ. По думите му – АБВ е замислена като модел, в който да се развиват конструктивни идеи с помощта на неправителствени организации, активисти и други. Първанов бе категоричен обаче, че той няма да съществува като политически субект.

На въпрос – какво е мнението му за отварянето на досиетата на Българската православна църква, той каза, че това е тежък удар върху църквата, която има над десет века история и добави, че в последните години е имало удари върху други религии. По думите му - това е много опасно и е възможно, освен всичко друго, да се увеличи и натискът на сектите, който е вече доста осезателен. „Внасянето на смут може да доведе до сериозни проблеми”, предупреди още Първанов.

Той използва възможността да честити престижната длъжност на Сергей Станишев - президент на ПЕС, която той заема. По думите му – БСП в момента не е на власт, защото на времето не е могла да се справи с някои проблеми като управляващи, но след това е започнала да се стабилизира, предложила е правителство в сянка, което да бъде конструктивна критика на сега съществуващото правителство.

Най-важното е да се защитава националният интерес на България, подчерта Първанов. Според него най-доброто за страната ни е партийното управление, но не очаква голяма коалиция, особено някой да иска да се коалира с ГЕРБ. Все пак той изтъкна, че коалиционна политика трябва да се прави непрекъснато, каквато е практиката в други големи европейски държави.

По отношение на това защо БСП има едва 40 депутати в сегашния парламент, Първанов посочи, че не веднъж е бил критичен към ръководството на партията, но бе категоричен, че левицата е ясна, отчетлива алтернатива в парламента, че тя е алтернатива и по места, но въпреки това има какво още много да се желае. „Ще стимулираме подема е партията”, каза още той. По думите му БСП има голям потенциал и много силни личности, които биха могли да се изявят. Първанов подчерта, че не би се задоволил с минимална, а по-силна победа.

Винаги съм изразявал позиция против предсрочните избори, независимо дали става въпрос за сегашното правителство или предишните две, каза още Първанов. Според него друга позиция държавният глава не би могъл да има. Той добави, че това правителство би могло да удържи до края на мандата. „Има потенциала в смисъла на парламентарен ресурс, на депутати и на независими, които ще гласуват в тяхна подкрепа”, заяви още Първанов и добави, че въпросът е дали това е полезно за България.

Според него въпросът е дали правителството ще успее да се справи с предизвикателството на кризата в оставащите 15 месеца до изборите и дали ще донесат повече сигурност на обществото и на всеки един от нас. „Отговорът е не. Времето, което ни остава до края на мандата не е времето, в което ние ще се приближим до другите европейски държави с тенденцията да ги догоним, защото това бяха целите и амбициите, които ние си бяхме поставили”, каза още Първанов. Той заяви, че през оставащите 15 месеца очаква опозицията да се подготви много по-добре за бъдещото управление.

Георги Първанов ще участва днес в дискусия "4 февруари - 15 години по-късно. Къде се дянаха лидерите?" във Варна. Дискусията е посветена на 15-годишнината, откакто като председател на БСП Първанов върна мандата за съставяне на правителство след провала на Жан Виденов.

На 4 февруари 1997 г. тогавашният президент Петър Стоянов свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, след което председателят на БСП Първанов и номинираният за премиер Николай Добрев обявяват, че БСП се отказва да състави второ правителство.

Организатори на форума са институтът "Николай Добрев", клуб "4-ти февруари", в който влизат предимно бивши съветници на президента Първанов, сдружение "Център за развитие и подкрепа на бизнеса" - Варна и "Регионален младежки съвет" - Варна.

Модератор на дискусията ще бъде депутатът Петър Курумбашев, който води и форума преди 2 години в Софийския университет. Очаква се да се включат депутатите Кирил Добрев - син на покойния Николай Добрев, Румен Петков и Драгомир Стойнев - председател на парламентарната социална политика. Председателят на БСП Сергей Станишев няма да присъства, заради ангажименти в Испания като президент на ПЕС.

По-късно на среща с актива на БСП във Варна Първанов ще отчете и двата си президентски мандата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    ne davaite tribuna na tozi naglec skapi jornalisti.toi i negovite kolegi ot BSP i vaz okradoha.
  • 2 Паго

    0 0 Отговор
    Щеше да има гражданска война бре.Нали половината София ви чакахме на вън,що не излязохте???Г.д комунистическа,пак преиначаваш историята,но нали за това си учил...
  • 3 Human

    0 0 Отговор
    Гоце, колко си двуличен!