Last news in Fakti

19 Май, 2018 16:38, обновена 19 Май, 2018 16:38 43 984 69

Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ

  • елена йончева-
  • бойко борисов-
  • герб
Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ - 1

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатът от БСП Елена Йончева. Това реши съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе срещу Борисов и управляваната от него партия, предаде lex.bg.

То е заради две изказвания на Борисов в предизборната кампания миналата година – на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той казва, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за журналистическите интервю на Йончева. Съдът е приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва: "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати".

Друга негова реплика от събитието, с която съдът приема, че е увредил Йончева, е "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава", в която е визирана и връзката в миналото на журналистката с бившия премиер Сергей Станишев.

Решението на съда е от 17 май. Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Йончева и разноски за 825 лева. Нейният иск беше за 20 000 лева, но не е бил уважен в цялост. Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разноски. Те бяха представлявани от Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо.

Пред съда Йончева твърди, че правителството никога не ? е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията й на общественик. Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията.

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е казал точно тези думи. Борисов и ГЕРБ са оспорили, например, че запис на „Нова телевизия“ е бил монтиран и затова е негоден като доказателство. Съдът е отхвърлил възражението, като любопитно е, че се позовава в случая и на разпитания като свидетел Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той сам е потвърдил, че Борисов е изрекъл точно тези думи в Бургас, заради които Йончева претендира за обезщетение.

В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Решението на съдия Иво Вътев може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Октомври

    258 61 Отговор
    Осъдени са лъжи Борисов и ГЕРБ, за едни от многото лъжи! А за краденото през последните 10 г.кога ще бъдат осъдени?

    Коментиран от #36

  • 2 Иван

    244 78 Отговор
    Браво на Елена ! Голям залък е за кратуната и неговата сбирщина !

    Коментиран от #12

  • 3 Ефтини сензации

    70 128 Отговор
    Ефтини сензации...
  • 4 Хахайха

    201 22 Отговор
    Борисов и Марковски загубили дело можете ли да повярвате !?!?
  • 5 The TRAPPER

    22 127 Отговор
    Нали казахме-това е новият начин да се смучат пари от държавата: Аз казах ти ме съдиш,- и после делим. Сега ще си поделят по 2500 , но защо само толкова ? Можеха да са-50- 100-300 000.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГосТ

    158 41 Отговор
    Евала !
    Не мое тоа тупан да си приказва к'вото си иска от позицията на Министър Председател на Република България. И наистина е крайно време да се започнат разследвания за корупция и злоупотреби с властта. За пример Румъния и Франция. Ама това, цацата ли да го направи ?

    Коментиран от #8, #45

  • 8 антрашпиц

    75 43 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    Тез пари ще ги плати народа.Боко каквото и да каже ще му се размине в смисъл такъв че той пари от джоба си няма да извади.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 васик атанасова

    39 15 Отговор
    много пари са това
    как ще ги преброим
  • 11 Следовател

    70 113 Отговор
    Краденето е патент на комунягите. Какво стана с фъслата на Станишев.
    Прасна си една комисионка от милион и половина и нищо. Заметахме всичко. А тази кикимора по времето на Станишко рекламираше Активия
    пак по благоволенив и по държавна поръка. Много им е мазен курбана на тези бесепаро-капиталисти. Все по лекото и мекото и по зеленото.
  • 12 Еленко

    53 64 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Бре Елена . Тя има висок морал , рекламира Активия.
  • 13 Москвич бракма

    64 115 Отговор
    Платете и във рубли на тая крадлива баба яга
  • 14 Слава на САЩ че ни освободи от сесесере

    57 103 Отговор
    комунист = терорист
  • 15 Ник

    134 37 Отговор
    Това е един от многото случаи, в които Борисов най- нагло лъже.
    Сега ми е много кеф, като го осъдят за лъжа. Тогава спокойно всички ще могат да го наричат лъжец и хюма няма да може да каже нищо,защото ще бъде доказано.

    Коментиран от #38

  • 16 Лошия

    52 66 Отговор
    Нали щеше да го съди за оградата. Що замълча за оградата. Що го съди за тази глупост. Май и тя приказва само небивалици.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 месара

    39 66 Отговор
    само не разбрах с какво е увредена другарката елена!
  • 19 ФАКТ

    109 8 Отговор
    Г-н Борисов, а ние българите кога ще бъдем обезщетени,за това,че сме работили без осигуровки и без пари през 90-години на бивши депутати,крадливи бизнесмени и лъжци !!! Защо и днес не се актуализират заплатите и пенсиите??? Кой трябва да съдим??? Дайте ни отговор тук, за да не бягаме от България!!!!!
  • 20 Монах 21

    101 27 Отговор
    Точно така е ,ония е безкрайно подъл и нагъл лъжец,каквито са всички от ГРОБ.
  • 21 Иванов

    65 3 Отговор
    А спомняте ли си делото срещу Бареков дето нарече Баце тъп и съдът го оправда?
  • 22 Москвич бракма

    38 92 Отговор
    Не стига че грозна ами и крадлива комунистка
  • 23 Гост

    82 14 Отговор
    Съгласен с Ник.Един човек осъден за лъжа , може ли да се води вече лъжец ????Много гадно за премиер осъден за лъжа!
  • 24 Слава на САЩ че ни освободи от сесесере

    32 90 Отговор
    Тази червена баба яга краде лъже и е нагла

    Коментиран от #48, #49

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    20 61 Отговор
    Червена милфка
  • 27 господин Лъжа

    51 19 Отговор
    Сега кой е "господин ЛЪЖА"? Въпреки страха на съдиите от изпълнителната власт? Излиза че, не само в БСП има такива госпожи....
  • 28 мнение

    86 16 Отговор
    Борисов е Господин Лъжа - това вече е официално присъдено от съд. А лъжите на Борисов и ГЕРБ са безбройни през изминалите 10 години.

    Коментиран от #40

  • 29 КАКА ПЕНА

    32 73 Отговор
    ТАЯ КУКУМЯФКА КОГАТО Е ПРИБРАЛА МИЛИОНИТЕ НЕ СЕ Е УВРЕДИЛА , А СЕГА НЕЩО МНОГО БЪРЗО СЕ ПОВРЕДИ ...НЕЩО С ГЛАВАТА НЕ Е НАРЕД , ЖЕНИЦАТА ...
  • 30 onq s konq

    40 45 Отговор
    Нека не забравяме,че ТОВА Е ПРИСЪДА НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ И ИМА ОЩЕ ПОНЕ 2-3 ,на които може да бъдат представени допълнителни факти и доказателства,което пък може за обърне делото на 180 градуса.Едвали има българин обаче който да се съмнява във верността на Борисов относно хонорарите на Йончева,защото Е НЕВЪЗМОЖНО СЪС СРАВНИТЕЛНО ОГРАНИЧЕНИЕ БЮДЖЕТ НА БНТ ДА СЕ ХОДИ В НЕВРАЛГИЧНИТЕ СВЕТОВНИ ТОЧКИ ВСЕ ЕДНО СМЕ СВЕТОВНА ТЕЛЕВИЗИЯ.А как са вземани милионите хонорар както твърди Борисов ли?...Ами той го каза няколко пъти-ЧРЕЗ ЧЕРВЕНИТЕ "ЦЕНТРАЛИ",т.е. ДАВА СЕ ПРИМЕРНО ТЛЪСТА ДЪРЖ. ПОРЪЧКА НА КОНКРЕТНА ФИРМА,НО ТЯ ТРЯБВА ДА СУБСИДИРА МАСРАФА НА ЙОНЧЕВА.Ако пък хонорара случайно не й хареса,ЩЕ ОБИДИМ ПЪК ДР. СТАНИШЕВ-ПРЕМИЕРА...В общи линии същото,което направи Доган с "Цанков камък",т.е. нищо ново под слънцето.
  • 31 Наблюдател. Ен

    16 21 Отговор
    ...каква точно е присъдата... Че ББ е казал нещо ...Че ЕЙ е взела пари... нещо не е много ясно...
  • 32 Лили

    49 17 Отговор
    Браво на Йончева.2
  • 33 крюшо

    16 48 Отговор
    Грозна и лоша!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шароу

    20 8 Отговор
    Който лъже зло не мисли кой му вярва да му мисли
  • 36 Кан крум

    27 29 Отговор

    До коментар #1 от "Октомври":

    Ко ще съдим комунистите за трита фалита на държавата за създаването на мафията за криминалната приватизация и прочие золуми иде видов ден ще си платят за всичко
  • 37 ГРАНИЦА

    17 35 Отговор
    За много неща нашите скъпи депутати са взимали парици от нас бедните данъкоплатци. Но и "ТАЗИ ГОСПОЖА" трябва да носи отговорност и също така да бъде съдена за това, че около преди година беше в район на самата граница и си ПЛАТИ НА КАНАЛДЖИЯ да преведе хора от турция към БЪЛГАРИЯ за да си направи пияр и да оплюе цяла система за сигурност. Границата на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е НЕПРЕКОСНОВЕННА. Има закон и много наредби които гласят кой и кога има право да бъде в граничната зона. Като е станала депутат да не е хванала онзи горе за чепа. Тогава ББ и правосъдието си затвориха очите,ако беше някой човечец щяха да му съсипят животеца-сега тръгнала да съди някой си които е казал няколко пъти една лъжа която се е превърнала в "истина". Помията е голяма в парламента -нито един чеп за зеле не става -само обещават и всички лъжат и крадат като гюптяни
  • 38 Кан крум

    10 28 Отговор

    До коментар #15 от "Ник":

    Колко ли е платила зада спечели Елена Яга оп баба яга

    Коментиран от #62

  • 39 Премиер-Рапон,Жив Боклук

    38 9 Отговор
    Ха,Ха Ха,и тази пожарникарска лъжлива Мутра Ви е "Винету-то" на държавицата.Жалка картина.Едно лае,друго писука,Също като неговата първа дружка.доменик строс Кан
  • 40 Дора

    17 33 Отговор

    До коментар #28 от "мнение":

    Има само една лъжа и това е Госпожа Лъжа , Оная кикимора приватизаторка Курнела Нинова
  • 41 marquise

    27 1 Отговор
    Очаквам на сайта на Министерският съвет да се качи влязлото в сила съдебно решение. Само тогава ще повярвам, че живея в демократична държава, която върховенството на закона е над всички.
  • 42 Хикс игрек

    9 10 Отговор
    Да се вземат господин и госпожа Лъжа
  • 43 Гошо Хубавецът

    10 20 Отговор
    Като започнем разпрата с червените , Ленчето ще е една от първите набити на кол, а
    монах 21 ,ще е от вторите .Денят наближава !

    Коментиран от #61

  • 44 Милко

    9 18 Отговор
    Започнала е подготовка за смяна на властта.
    Не харесвам Борисов, но се слидаризирам с мнението му.
    По времето на станишев се "шушукаше". Вярвам, че е платено, но не е документално доказуемо. И аз бих го измислил по този начин - има труп има престъпление, няма труп няма престъпление.

    Словоредът му е потресаващ. Но по-важното е да мисли за България.
    Изглежда като да не е така.
  • 45 Доган

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    Цацата се занимава с по сериозни дела
  • 46 Гос

    10 7 Отговор
    На това съд ли му викате?????
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Слава на САЩ че ни освободи от сесесере":

    Наблюдателе , като " Рубладжийче " по ме кефиш .
  • 49 Иван Костов

    17 10 Отговор

    До коментар #24 от "Слава на САЩ че ни освободи от сесесере":

    Слава на Русия , че ни освободи от СДС !
  • 50 Guest

    17 1 Отговор
    Най важното, че все още има хора, като този съдия който отсъжда независимо. Ще видим в СГП как ще е!!!!
  • 51 Ryty

    13 1 Отговор
    Браво
  • 52 Luxembourg

    6 2 Отговор
    Samo taka da plashtat tia bastuni
  • 53 Generalissimo FRANCO

    5 4 Отговор
    Сагата "Йончева-Борисов" е част от една "демокрация в ранния си етап" ! И двете страни за напред ще си подбират по-внимателно изразите . За случая, Елена (БСП) печели сражението, но не победата (над ГЕРБ) ! И както разбирам, ....."победата", докато Корнелия е председател, не е възможна (за справка се обърнете към Доган и Антон Тодоров)....
  • 54 Адвокат

    7 0 Отговор
    ТОВА Е МНОГО ЛОША РЕКЛАМА ЗА МАРИН МАРКОВСКИ .
  • 55 Възмутени граждани

    7 0 Отговор
    Не само за него за цялата му Кантора много лоша реклама.
  • 56 Адвокат

    8 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ МУ СЕ СМЕЯТ НА МАРКОВСКИ ЦЯЛАТА АДВ .КОЛЕГИЯ.
  • 57 БОРИСОВ

    10 5 Отговор
    Е ОФИЦИАЛНО ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ, А НИНОВА САМО НАБЕДЕНА ОТ ЧЕРВИВИТЕ СОРОСОПОДОБНИ. ЛАЙТЕ СРЕЩУ МЕСЕЧИНАТА КУЧЕТА ПРОДАЖНИ! ГОРДЕЙТЕ СЕ,ЧЕ ВКАРАХТЕ ВЪЛКА В КОШАРАТА!!! НО ЗАПОМНЕТЕ,ЧЕ ЧЕРГАТА ГОРИ И ПОД ВАШИТЕ КРАКА- НЕЩАСТНИЦИ.

    Коментиран от #68

  • 58 гост

    5 2 Отговор
    на такива, паметник се издига!
  • 59 Гост

    8 5 Отговор
    Това е факт уличаващ премиера в лъжа. В друга държава би се извинил и подал оставка веднага.
  • 60 Защо

    6 3 Отговор
    Срам, че живеем в такава държава- с тези "политиц", с такива професионалисти, с тези магистрати... Къде е морала им?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Дани

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Кан крум":

    Ако беше спечелил бойко кво ли щеше да пишеш . Колко да е дала като са го осъдили за 5000 лв . Бих ти написал къв си ама нямам време за това Ти си от сдс сега дето ги е срам за това
  • 63 Юпи

    5 0 Отговор
    Мълчанието е злато.От делата винаги печелят адвокатите дори и като губят.Истината я пишат победителите.
  • 64 Соджука

    7 0 Отговор
    БЕЗПЛАТЕН ХОНОРАР ИЛИ НОРМАЛЕН ГЕРБЕРСКИ РЕКЕТ ВЪВ ВИД ПОДОБЕН НА СУДЖУК!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!

    ЦИТАТ:

    "Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разноски. Те бяха представлявани от Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо."
  • 65 Темид

    6 2 Отговор
    Вече като доказан от съд ЛЪЖЕЦ бай ХоЙ ще бъде осъден и от Нинова за делото срещу нея, че Го е нарекла лъжец и Го е съсипала морално!!! Браво! Имали сме български съд! ДНЕС Е ХУБАВ ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!! - както казваше един ПЕЗЕВЕНК....
  • 66 Искам 5 бона

    4 0 Отговор
    Ще си дам пощата чакам да ми ги пратите Йончева , Бойко само гледайте да не ми пратите ченгета че тогава двамата ще ви съдя в Страсбург. Ако всички престъпления в България се съдят там досега да сме вкарали всичката гад в затворите в България с високи наказания. Йончева съм 100% че е добра духачка ама Бойко знае че тя има много мангизи сигурно иска да духа на Борисов за 5 бона незнам не ги разбирам жените.
  • 67 Рапонь с мас

    9 0 Отговор
    Без да съм фен на MAйMYHо-женшчината йончевна, ама според мен Паноя сега трябва да плаща от собственото си джобченце.

    Та друг път, преди да изблее нещо в ефир, да пробва да го премисли.
  • 68 знаещ

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "БОРИСОВ":

    Нещас.ен комунойд гори ти нещо в п.остата главица.Мре.е от злоба .Власт нема да видите . Виете като бесни кучета на месечина.А живота си върви.И е прекрасен.
  • 69 Бойко Борисов

    2 1 Отговор
    Ето една шега:
    -Бойко Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове