9 Февруари, 2012 15:20 903 0

Приеха бюджета на София

  • софия-
  • бюджет

Общо предвидените приходи и разходи за 2012 година са в размер на малко 1 316 630 042 лева

Приеха бюджета на София - 1
Снимка: БГНЕС

След повече от 3 часа дебати с 38 гласа "за" от общо 58 гласували, Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2012 година от общо малко над 1,316 млрд. лева.

Против бюджета бяха 20 общински съветници от БСП и ДСБ. По време на обсъждането на бюджета се оказа, че общинските съветници имат коренно различни мнения относно това до колко са реалистични така предложените приходи. От левицата до последно твърдяха, че приходната част би могла да бъде увеличена, но останалите общинари така и не се съгласиха с тях, предаде БГНЕС.

В зала днес се приеха две предложения. Едната на съветника от ГЕРБ Орлин Алексиев да се увеличат приходите от такса смет с 2 милиона лева и по този начин да се увеличат разходите за зимно почистване с 2 милиона лева, както и другата идея на Ангел Джамбазки от ВМРО за увеличение на заложените приходи от регистрация на домашните животни от 120 000 на 320 000 лева. Според много от съветниците, заложените приходи са реалистични, докато съветникът от групата на СДС Владимир Кисьов дори направи предположение, че тази приходна част изобщо няма да бъде изпълнена, но въпреки това гласува "за" бюджета.

"Истината е, че това е един реалистичен бюджет, който позволява да продължаваме да изпълняваме нашите задачи. Не приемам редица от упреци. Те се казват по-скоро, за да се каже нещо в залата. Няма човек, който да иска повече от мен да има повече пари за детски градини, но говорим за реализъм", изтъкна столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Не приемам упреци, че до този момент не е решен и преодолян недостигът на места в детските градини. Никога не съм давала нереалистични обещания", добави тя пред общинските съветници. Фандъкова подчерта значението на финансовата дисциплина за бюджета на общината.

"Основните приоритети, за които се запазват средствата, това са транспорт и транспортна инфраструктура, екология и образование. Основно намаляваме административни разходи. В рамките на този бюджет продължаваме да си изпълняваме задачите", обясни още столичният кмет. "Съвсем нормално е опозицията да отправя упреци. Всички живеем в този град и знаем, че София има много проблеми, които чакат своето решение, но това е един реален бюджет", отбеляза още Фандъкова.

"Настоящият бюджет е реалистичен и осигурява устойчиво развитие на града при разумно управление на средствата. След тази година жителите на София ще получат нови актив за над 600 милиона лева", заяви по време на дебатите, председателят на бюджетната комисия Орлин Алексиев. Бюджетът обаче беше дълго критикуван от представителите на ДСБ и БСП, дори Калоян Паргов от левицата го определи като "тюрлюгювеч".

Вили Лилков от ДСБ директно обясни на управляващото мнозинството от ГЕРБ, че не са изпълнили редица свои обещания от 2007 година и има едни и същи проекти, които се прехвърлят във всеки следващ бюджет. 90% от обещаното пред 2007 година не е изпълнено, някои неща са забравени, а други се предлагат сега за 2012 година, изтъкна той. Сред нещата, които, според него, така и не са постигнати са обещаното значително повишаване на събираемостта на местните данъци и такси към 2011 година, редуцирането на общинските търговски дружества, приемането на общинска програма за подобряване на жилищните условия за ромската общност.

"Беше предвидено изграждането на 4 нови големи спортни зали, нямаме дори идея къде ще бъдат. Обещали се изграждането на поне нови 2 парка, а до 2009 година да отворим парка "Врана", обещали сме слънчеви колектори в училищата", припомни той. Обещали сме изграждане на нова тролейбусна мрежа в квартал "Младост", тепърва започваме да мислим за съответните трасета, а мнозинството обеща да приеме Закон за София, който да регламентира отношенията на столицата с държавата", припомни той. Вили Лилков коментира, че не са спазени и законовите изисквания при изработването на бюджета, тъй като липсват тригодишна бюджетна прогноза, отчет на приходите и управлението на общинската собственост, дългосрочна капиталова програма

По време на дебатите имаше и няколко предложения от страна на представителите на различни политически групи. Желю Бойчев от БСП предложи да се направи анализ защо не са постигнати заложените приходи за 2011 година. "Гоним 90 милиона лева разходи за почистване и започвам с умиление да си спомням за Вълка и неговите 50 и няколко милиона лева", коментира още Бойчев. Любомир Дацов от НДСВ пък предложи да се въведе система за оценка за ефективността на разходите.

Общо предвидените приходи и разходи за 2012 година са в размер на малко 1 316 630 042 лева, от които бюджетните средства са малко под 860 милиона лева. Очакваните средства от европейските оперативни програми са близо 434 милиона лева, а парите от общинския приватизационен фонд – малко над 18 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА