Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 08:55 1 005 1

Райчев: Битка Първанов-Станишев ще погуби БСП

  • андрей райчев-
  • галъп-
  • бсп-
  • бойко борисов
Райчев: Битка Първанов-Станишев ще погуби БСП - 1
Снимка: БГНЕС

Конфликт между Сергей Станишев и Георги Първанов ще е пагубен за червената партия, коментира социологът Андрей Райчев в ефира на бТВ. Такъв сценарий ще повтори съдбата на десницата след политическата битка Костов – Стоянов, а тогава „майка им жална на БСП“. Ето защо е нужно съперничеството между двамата да не минава на партийно ниво и да стига до „грозни конфликти“, за което трябвало и техните съпартийци да се застъпят.

Според Райчев максимумът обществена подкрепа на БСП е около 22%, докато Георги Първанов все още има президентски рейтинг и не е добил имиджа на партиен лидер. „Първанов още не е добил ясно политическо лице за какво е той и какво иска. Той винаги ще има един бонус от своите 10 години като президент“, изтъкна Райчев.

Прогнозата на социолога е, че Георги Първанов няма да се впусне в битка да бъде следващия лидер на червената партия, а по-скоро  ще се опита да създаде и лансира такава фигура. Колкото до Станишев – съдбата му ще зависи от изборите догодина.

Андрей Райчев коментира още, че рейтингът на Росен Плевнелиев ще продължи да расте.

Меглена Кунева има 1/3 обществено доверие, но това не значи, че всички тези хора биха гласували за нея, допълни той и изтъкна, че и Кунева, и Бойко Борисов са продукти на разпадането на НДСВ.

Кристалина Георгиева води в проучване за доверието на българите в политиците, направено от Би Би Ес Ес Галъп. Въпреки че нейната дейност не е на територията на страната ни, тя има място в сърцата на българите и затова е включена в изследването на общественото мнение, като получава 58% доверие, заяви за „Тази сутрин” социологът Андрей Райчев.

„Както преди беше с Меглена Кунева като еврокомисар, същото сега се случва и с образа на Кристалина Георгиева. В представите на хората тя отговаря само за добри неща, тя е като един благодетел или родител, който ни пази и дава напътствия”, анализира резултатите Райчев.

„В дясното пространство имаше състезание между отделните лидери за това кой е по-екстремен.  Говоря за Волен Сидеров (който в проучването има едва 4% доверие) и Яне Янев (3 на сто), но тези надпревара не доведе до нищо съществено, заяви социологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    0 0 Отговор
    Ма то по добре да погуби БСП
    от колкото държавата,
    че май за там се бяха запътили...