20 Февруари, 2012 20:43 1 126 0

БСП: Държавата загуби 3 млн. лв. от търга с дървесина

  • мирослав найденов-
  • дървесина-
  • борса
БСП: Държавата загуби 3 млн. лв. от търга с дървесина - 1
Снимка: БГНЕС

На проведените търгове за дървесина от Софийската стокова борса на 17 февруари се потвърдиха нашите твърдения за непрозрачност и престъпен лобизъм в ущърб на стотици фирми от дърводобивната и дървопреработвателната промишленост, както и в ущърб на българските граждани. Това се казва в позиция на ПГ на Коалиция за България, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Изтъргувани бяха поне 160 000 кубически метра различна категория дървесина. Мирослав Найденов лично определи продавачите - 6 частни фирми членки на ССБ, купувачите и комисионните. Това се доказа на демонстративно проведения търг на ССБ на 17. 02. 2012 г.

В присъствието на министър Мирослав Найденов предварително определените купувачи - „стратегически партньори” купиха предложената дървесина на възможно най-ниските цени, които предварително знаеха. Можем само да предполагаме, че общата загуба за държавните предприятия от проведения „търг“ в петък за цялото количество е близо 3 000 000 лева.

Потвърждение на нашата теза е, че при цени за клас „А“ трупи (с диаметър над 30 см) „продадени“ за 105 лева/куб. метър, веднага след сесията на ССБ се появяват цени „продава“ за същата дървесина за 135 лева/куб.метър.

Днес подобна дървесина клас „А“ е търгувана в малки обеми от горски стопанства в Ракитово и Родопи (за обеми от по 2000 куб.метра) на цени между 135-165 лева/куб.метър в Борино и Доспат.

С прилагания модел на добив и търговия на дървесина от държавните гори се извършва чудовищно престъпление към българската гора и спрямо гражданския интерес. Група приближени до ГЕРБ фирми купиха на скандално ниски цени и сега препродават на завишени - заявиха от БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА