17 Февруари, 2012 15:11 699 2

Публичните пари да се управляват на предприемачески принцип

  • плевнелиев-
  • сметна палата
Публичните пари да се управляват на предприемачески принцип - 1
Снимка: БГНЕС

Президентската администрация ще оказва пълно съдействие при разрешаването на проблемите, констатирани от Сметната палата в рамките на правомощията й по одит в публичния сектор. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на среща с председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров и двамата му заместници, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентството може да помогне за преодоляване на слабостите и проблемите, констатирани от одитната институция и на основата на нейния анализ на риска и експертиза те да бъдат поставени в дневния ред на обществото, подчерта държавният глава.

Плевнелиев и проф. Димитров споделиха мнението, че публичните средства трябва да се управляват на предприемачески принцип, което ще повиши ефективността на разходите, както е в реалния сектор.

В значителна степен това може да се случи и с ускореното въвеждане на електронно управление и електронизирането на повече услуги за бизнеса и гражданите, което значително ще повиши ефективността на публичните разходи и ще подобри средата за бизнеса и инвеститорите в България, подчерта президентът.

Според председателя на Сметната палата от гледна точка на ефективността държавните институции не управляват добре средствата си, затова Валери Димитров счита, че са необходими опростени правила и процедури, ориентирани към постигане на конкретни резултати.

По отношение на разходите на президентската администрация държавният глава бе категоричен, че президентството е напълно открито и ще помага на Сметната палата при изпълнение на одитните й правомощия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер

    0 0 Отговор
    Публичните пари да ги барат само от Герб! Даже всичко те да барат!
  • 2 Същия

    0 0 Отговор
    В Германия президент подава оставка за нещо което тук ако се случи, дори никой няма да му направи впечатление. Помислете си само какъв глупав народ управлявате и се засрамете. Държава на слепци ли сме или 500 години ни бяха малко?