18 Февруари, 2012 12:27 1 151 1

Валери Димитров: Трябват ни знаещи, но добре платени чиновници

  • сметна палата-
  • валери димитров-
  • партии
Валери Димитров: Трябват ни знаещи, но добре платени чиновници - 1
Снимка: БГНЕС

В публичната администрация трябва да работят висококвалифицирани служители и да бъдат добре платени.

Трябва да има малко на брой мотивирани хора с добри възнаграждения. Това заяви пред обзорното политическо предаване „Седмицата“ по радио „Дарик“ председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров по повод раздаваните бонуси в държавната администрация.

В публичния сектор работят прекалено много хора, които са лошо платени. Трябва да работят толкова хора, които да съответстват на правомощията. Като цяло смятам, че заплатите са ниски, каза проф. Димитров.

Законът за публичност на имуществото не съдържа задължение публично да се оповестяват заплатите, тези данни не са публични. При нас заплатите не са публични. Не виждам нищо лошо в това да бъдат огласени, но това трябва да бъде въпрос на законова уредба, каза Валери Димитров. В Сметната палата въвеждаме система, при която възнагражденията на служители се раздават в зависимост от постигнатите резултати, средната заплата е около хиляда лева, ниска за работата, която се върши, заяви той. Ще влезем в НЗОК и НОИ, за да проверяваме обществените поръчки. Също и в НСО, и в НРС, както и в Министерството на финансите за обществени поръчки.

Партиите могат да даряват пари от държавната субсидия. Имат такава практика и ние я смятаме за легитимна. Партиите не са част от държавата и имат свобода да постъпват, както намерят за добре в рамките на закона със своята субсидия. Разрешено е всичко, което не е забранено, а в държавния сектор е обратно – разрешено е само това, което изрично е упоменато. И тъй като даренията не са забранени, те са разрешени, каза проф. Димитров. Субсидията идва в партиите и става част от тяхната собственост, а не от държавната. Партията сама преценява дали разходите й са присъщи, смята председателят на Сметната палата.

Проверили сме 50 000 души за близо 5 години. Общо взето не мога да кажа, че има резки промени в имущественото състояние на тези лица на високи държавни постове. Средно при 150-200 души на година отбелязваме несъответствия от около 6500 души, но те не са фрапиращи, отбеляза той.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитлер

    0 0 Отговор
    Ами този проблем може да се реши лесно .Изгонете всички които само влачат крак и ядат парите на данъкоплатеца и оставете само хората които знаят за какво са там.Така ще имат и по голяма мотивация а и малко страх.И им раздайте по една книжка в която недоволните от обслужването им хора да вписват мнения. като им се наберат 5 оплаквания и директно на борсата по труда.