Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 19:32 7 152 0

Избираме Птица на София по интернет

  • птица-
  • софия-
  • синигер-
  • врабче
Избираме Птица на София по интернет - 1
Голям синигер

12 птици се борят за приза Птица на София. Столичани могат да гласуват по интернет, за да изберат най-характерния и любим свой представител на пернатите, съпътстващи градския пейзаж.

В класацията до момента води синигерът, следван от гугутката и врабчето. На четвърто място е кукумявката, а топ 5 попълва градската лястовица.

Косът, сойката и горската зидарка са в дъното на подредбата.

Организатор на конкурса е Българско дружество за защита на птиците.  На птицата - победител ще бъде направена скулптура в Южен парк.

Ако се колебаете коя птица да изберете, може да се информирате подробно за участниците в конкурса на сайта му.

В столицата ни големият синигер е един от основните помощници в борбата с молеца, който вреди на софийските кестени. Той  е един от най-едрите видове синигери и същевременно най-широко разпространеният. Храни се предимно с насекоми, но през зимата, когато храната е по-малко, е всеяден. За един ден един синигер изяжда толкова насекоми - вредители, колкото тежи самият той.

Въпреки че в София и в градовете от страната врабчето е най-често срещаната птица, в Европа неговата численост намалява. В Лондон и Париж например, вече не се срещат врабчета. Основна причина е замърсяването и намаляването на насекомите. В България се радваме на присъствието му през цялата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА