Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 08:02 1 080 1

Идва нов световен протест срещу ACTA

  • acta-
  • протест
Идва нов световен протест срещу ACTA - 1
Снимка: БГНЕС

Гражданска инициатива „Не на АСТА” ще даде пресконференция по случай втория световен ден на протест срещу спорното търговско споразумение. Протестът е насрочен за 25 февруари, събота.

Пресконференцията ще започне от 13.00 часа в пресклуба на БТА. Ще бъде обсъдено и решението на Министерски съвет за спиране на ратификационната процедура, както и решението на Съда на ЕС относно филтрирането и контрола на Интернет трафика. „Българската ACTA в законопроекта за хазарт” - -това също е сред темите на брифинга.

На първия европейски протест 8 000 българи протестираха в София срещу спорното споразумение за борба с интернет – пиратството. Акции имаше в още 16 български града, както и в цяла Европа.

Както е известно, участието на България в АСТА бе спряно с предложение на министър Трайчо Трайков и решение на правителството. България няма да предприеме никакви стъпки за ратификация на договора, докато не стане ясна позицията на останалите страни от ЕС.

Споразумението цели опазване на авторското право в интернет. АСТА бе шумно заклеймен в редица европейски страни и от мнозина експерти най-вече заради опасението, че ще превърне интернет – доставчиците в онлайн полицаи, а потребителите – в потенциални престъпници.

„Дори съмненията са достатъчна причина един акт да не бъде приет от обществото. Дори намеците, че един подобен международен документ, може да се окаже трамплин за полицейщина вредят на България, на доброто ни име, на гражданското общество и дават  лоша оценка за политическа система у нас – щом е възможно да възникват такива опасения. Основателни или не – ние не може да даваме повод за тях“, аргументира се  преди седмица Трайчо Трайков.

До момента Полша, Чехия, Словакия, Латвия и Германия замразиха ратификационния процес на спорния договор. Документът изисква и одобрение от Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миролюба

    0 0 Отговор
    Eдно наблюдение относно международните търговски договори- при частните договори в Европа, ако договор противоречи на закон, то договорът е недействителен. В Америка напротив- Ако законът противоречи на договора, то е невалиден закона(да си внимавал какво посписваш един вид). Буди тревога факта, че международното договаряна неусетно се "американизира" и разни търговски споразумения като АСТА почват да си пробиват път, въпреки че противоречат на редица Конвенции и Харти за защита правата на Човеците и Държавите ... Време е да осъзнаем, че сме изправени пред ИЗБОР- или да живеем в Гражданско Общество, или да живуркаме като мижитурки в Глобална Корпорация.