23 Февруари, 2012 12:24 1 294 0

„Топлофикация-София“ с 60 % събираемост на задълженията

  • топлофикация-
  • задължения

„Топлофикация-София“ към момента има над 564 милиона лева дългосрочни задължения, а тези задължения са със 170 милиона лева по-големи от вземанията, които има дружеството. Това каза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев на обсъждането относно утвърждаване на актуализиран бизнес-план на „Топлофикация – София” ЕАД и одобряване на ремонтната и инвестиционна програма на дружеството за 2012 г.

По-голяма част от тези вземания са несъбираеми и ще бъдат в категорията „отпаднали”, поради давностни срокове и съдебни решения, каза той. Според данните в този бизнес план - общата събираемост на дружеството е 58,32%.

77% от цената на себестойността на предоставената топлинна енергия се формира от цената на природния газ. Дружеството работи в една регулирана среда, в която на входа ДКЕВР определя цената на природния газ, а на изхода комисията определя цената на топлинната и електрическата енергия – обясни Бойчев.

От началото на годината ДКЕВР повиши цената на природния газ, което означава, че разходът на дружеството ще бъде завишен с нови 20 млн. лв. Регулаторът повиши и цената на електрическата енергия от комбинираното производство, приходът от нея ще е 7 млн. лв., но сметката все пак е 13 млн. лв. завишени разходи.

Това е рамката, в която се намира дружеството. Така - няма как да решим въпроса с техническата изправност на ресурсите на дружеството. Имаме между 700 и 800 пробиви и аварии на година – каза още Жельо Бойчев.

С приемането 100% на собствеността на столичната „Топлофикация” с решение на Столичния общински съвет, ние си обещахме и възложихме нужните действия относно формирането на бъдеща политика за съдбата на това дружество. Към момента ние разговор за „Топлофикация” не сме провеждали, с изключение на кадровата промяна в дружеството и с изключение на формалното приемане на този бизнес план. Без да решим този въпрос, ние няма как да избегнем ситуацията, която ни връхлита с всеки отоплителен сезон – допълни общинският съветник.

В отговор съветникът от ГЕРБ Иван Илиев заяви, че за 2011 г. „Топлофикация" е разплатила 500 млн. лв. на „Булгаргаз". Дружеството работи по модернизацията на техническата си база и намаляване на загубите от пренос, каза още Илиев. За миналата година загубите са намалени с 8 млн. лв., допълни той.

„32 млн. лв. са собствени инвестиции на дружеството в ТЕЦ-София, неслучайно 72 % от хората си плащат сметките. Предвижда се и европейско финансиране, нови мощности за когенерация и много други дейности", каза още Илиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА