Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 14:40 891 4

Помагаме на Тунис да пише конституция

  • бойко борисов-
  • тунис-
  • конституция

Аз съм първият премиер на Европейския съюз, който посещава Тунис след промените. Надявам се, че и първите проекти на Тунис с ЕС ще бъдат с България. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Тунис Хамади Джебали, предаде „Фокус“.

По думите на Борисов България може да окаже юридическа помощ на Тунис в изработването на нова Конституция. „Затова в нашата делегация е включен Евгени Танчев, председател на Конституционния съд“, посочи премиерът.

По време на срещата двамата министър-председатели договориха размяна на двустранни визити между ресорните министри за постигане на по-тясно сътрудничество в сферите на заетостта, туризма, селското стопанство, здравеопазването и образованието и науката. Премиерът Борисов постави и въпроса за възстановяване на пряката въздушна линия София-Тунис.

„Това ще е от полза за страните по отношение на туристическия поток в двете посоки, както и по отношение на предоставянето на нови възможности за реализация на съвместни проекти между българските и тунизийските бизнесмени“, коментира Борисов.

„През последната година, след настъпване на промените в Тунизийската република, България е увеличила износа си два-три пъти“, допълни Борисов.

Той изрази готовността на страната ни за прием на тунизийски студенти в българските университети, което би допринесло и за сближаването на държавите.

Министър-председателят Хамади Джабали прие отправената от Борисов покана за официално посещение в София до края на тази година.

В рамките на посещението на българската делегация днес се провежда българо-тунизийски бизнес форум, който беше официално открит от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и колегата му Риад Беттайеб.

 Премиерът е предал и на президента на Тунис Монсеф Марзуки покана от българския държавен глава Росен Плевнелиев. 

От своя страна, Хамади Джебали приветства българската делегация с „Добре дошли в революционен Тунис”. "Надявам се да развием добри отношения както с България, така и с Европейския съюз", допълни той.

Само преди няколко дни третата по брой депутати партия в Учредителното събрание в Тунис, натоварено да изготви новата конституция, предложи проект, базиран на ислямския закон. Това силно притеснява светски настроените граждани в страната, която доскоро се смяташе за най-либералната в арабския свят.

На първите свободни избори през октомври след падането на режима на президента Бен Али умерената ислямистка партия „Енахда“ („Възраждане“) спечели 40% от гласовете и зае 89 места от общо 217 в Учредителното събрание. Светската партия „Конференция за републиката“ е втора с 29 места, а трета по важност стана партията „Арида Шаабия“ („Народна листа“). Именно тя внесе проекта за основен закон, базиращ се на ислямското право. Ако предложението й получи подкрепата на 60% от парламентаристите, то ще влезе в сила без референдум.

В проектотекста се декларира, че Тунис е република, свободна и независима, ислямът е нейната религия и арабският е нейният език. След което се казва, че „прилагането на шериата като основен източник на законодателство ще гарантира свобода, справедливост, социално равенство, човешки права и достойнство на всички хора, мъже и жени“.

Предложението ще взриви политическия мир в Тунис, където светските партии вече изразиха опасения, че ръководеното от „Енахда“ правителство постепенно ще ислямизира страната. От партията твърдят, че нямат намерение да въведат ислямски правила, като в същото време се опитват да овладеят консервативните салафисти, които настояват за по-голяма роля на религията в обществения живот.

„Енахда“ още не е обявила дали ще подкрепи проекта на „Арида Шаабия“, чийто лидер Хашми Хамди преди това бе в редиците на умерените. Миналата година Хамди, който живее основно в Лондон, водеше предизборната кампания от британската столица, използвайки телевизиите, които притежава. Той даже временно бе отстранен от събранието заради обвинения в предизборни манипулации, но после мястото му бе върнато.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ауууууу

    0 0 Отговор
    АМИ ти си и най неграмотният в Европа, защо не отидеш да направиш конституция в Германия , ами ще ни доведеш всички цигани не ни стигат нащи доведи и други
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Важно е да се помага
  • 3 балкан

    0 0 Отговор
    Щом наще ще им помагат, значи скоро пак ги очаква революция.
  • 4 бай хуй

    0 0 Отговор
    ба.и и смешниците наще политици