26 Февруари, 2012 21:04 1 226 1

Бойко Борисов откри Тунизийското училище за политика

  • борисов-
  • тунис-
  • българи

Българите в Тунис поискаха съдействие от Борисов относно осигуровките си

Бойко Борисов откри  Тунизийското училище за политика - 1
Снимки: Министерски съвет

В първия ден от официалното си посещение в Тунис министър-председателят Бойко Борисов откри Тунизийското училище за политика. За целите и дейността на организацията българската държава предоставя безвъзмездно за ползване част от сградата на бившия Български културен център, съобщиха от правителствената пресслужба.

 „За мен е чест да съм тук сред вас в страната, вдъхновила народите на редица арабски страни да започнат борба за реформи и демокрация“, заяви премиерът Борисов.  Той отбеляза, че от момента на създаването си до днес, Българското училище за политика се утвърждава като уникална организация, която събира на едно място политици от различни партии, като им дава възможност да водят откровен диалог далеч от медийното пространство. „Така те успяват да навлязат в дълбочина на проблемите и да търсят консенсусни решения“, отбеляза г-н Борисов. Той допълни, че основният урок, който Училището дава на своите възпитаници, е повече толерантност и разбиране, необходими за постигане на идеалите на демокрацията.  „Училището за политика се наложи в България като платформа за разгорещен дебат. Безспорно политика без сблъсъци няма, но е много важно да бъде създадена подходящата среда, в която този сблъсък да доведе до раждането на истината и вземането на правилните решения“, допълни г-н Борисов.

Той съобщи, че идеята за откриването на Тунизийското училище за политика  се е превърнала в реалност само в рамките на няколко месеца, и благодари за усилията и ангажираността на Министерството на външните работи, на ръководителя на Българското училище за политика г-н Юлиян Попов, на холандската неправителствена организация „NIMD”, финландската неправителствена организация „DEMO Finlande” и Центъра за Средиземноморски и международни изследвания и директора на Тунизийското училище по политика г-н Ахмад Дрис.

По време на официалното откриване беше подписан меморандум за стартиране на инициативата между ръководството на Тунизийското училище за политика и българското външно министерство. Първите гост-лектори на новата организация бяха бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов и председателят на Конституционния съд Евгений Танчев.

В своето изказване министърът на външните работи Николай Младенов акцентира върху важността на процесите за  изграждане демократични институции и желанието и готовността на българската държава да окаже подкрепа и да сподели своя опит. 

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация се срещнаха с представители на българската общност в Тунис. Основните въпроси, които съгражданите ни поставиха пред министър-председателя и министрите Трайчо Трайков и Сергей Игнатов бяха в областта на пенсионната и социалната системи, възможностите за зачитане на трудов стаж.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    evala da Borisov