Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 16:41 922 0

Сърбия ще получи статут на кандидат за ЕС

  • сърбия-
  • членство-
  • ес

Сърбия ще получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС, съобщи пред български журналисти министърът на външните работи Николай Младенов. Той изрази задоволство от това решение на Съвета, наричайки го „добро за целия регион, защото приближава още един от нашите съседи към членство в Общността и увеличава шансовете и перспективите за развитието на отношенията ЕС-Косово”.

Министър Младенов допълни, че за нас е изключително важно пътят, който нашите съседи извървяват към ЕС, да се основава на всички ангажименти в политическите и юридическите критерии за членство – „тези критерии в голяма степен включват и въпроса как се уважават правата на гражданите в съответната държава”. По думите му България ще следи внимателно ситуацията в Сърбия, с акцент върху малцинствените въпроси и правата на човека.

По-рано върховният представител на Европейския съюз за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че споразумението между Белград и Прищина за регионалното представяне на Косово е "голям успех".

"Поддържах постоянен контакт с президента Борис Тадич и премиера Хашим Тачи, за да съм сигурна, че договореното ще бъде уважено напълно", посочи Аштън пред журналисти. Влизайки в сградата на Европейския съвет, Аштън съобщи, че Сърбия и Косово ще бъдат обсъдени веднага след разглеждане на актуалната ситуация в Сирия.

Тя трябва да представи на министрите доклад за споразумението между Белград и Прищина и за работата на мисията на блока в Косово ЕУЛЕКС.

Във вторник министрите от ЕС във формата "Общи въпроси" ще вземат решение за това дали Белград ще получи кандидатура, а на 1 март това окончателно ще бъде потвърдено от Европейския съвет - от европейските държавни и правителствени ръководители.

Сърбия подаде молба за членство в ЕС през декември 2009 г. и се надяваше да получи статут на кандидат за членство на срещата на върха на 9 декември м.г. Германия обаче попари надеждите на Белград, като заяви, че на този етап страната не изпълнява условията.

В речта си пред германския парламент Меркел заяви: "Път към ЕС може да има само след като отношенията с Косово се нормализират." "Евросъюзът и Германия изложиха конкретни очаквания. Силно съжалявам, че Сърбия не успя да ги изпълни", изтъкна още тя.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА