Last news in Fakti

4 Април, 2012 12:05 1 079 0

Тадич подаде оставка (обновена)

  • борис тадич-
  • сърбия-
  • оставка
Тадич подаде оставка (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Борис Тадич обяви, че подава оставка. Решението на държавния глава идва 10 месеца преди края на мандата му. Така през май ще се проведат едновременно и президентски, и парламентарни избори, на които Тадич отново ще може да участва, предаде Би Би Си. Вотът е насрочен за 6 май, очаква се парламентът да реши да го направи двоен, добавайки и урни за държавен глава.

Тадич ще депозира оставката си на председателя на сръбския парламент. Мнозина тълкуват предсрочното му оттегляне като тактически ход в полза на неговата Демократическа партия.

Тадич е един от радетелите на европейската интеграция на Сърбия, но в последно време е изправен пред силната конкуренция на националиста Томислав Николич.

Последният се ползва с подкрепата на Русия, което прави труд задачата пред Тадич отново да вземе властта.

Тадич заяви, че предизвикателството ще е голямо и настоя, че избирателите трябва да избират по кой път да тръгне страната им, допълва АП.

„Предлагам път към европейска интеграция. Ще се явя на тези избори с оптимизъм заради положителните тенденции в нашата страна“, заяви държавният глава. 

Предсрочните президентски избори Тадич стича за катализатор на подкрепата за неговата партия, която среща все по-голяма съпротива от Прогресивната партия на Николич.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА