Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 13:26 3 081 0

Държавните горски предприятия са на печалба за 2011 г

  • дървесина-
  • дърводобив-
  • борса

Обвиненията срещу нас са неоснователни. 2011 година се оказа една добра година в българския дърводобив. И шестте държавни горски предприятия са на печалба за 2011 г. Това заяви инж. Александър Йолев - директор на Югозападно държавно предприятие – Благоевград на пресконференция на шестте държавни горски предприятия.

„Миналата година излезе нов закон за горите, който създаде 6 държавни предприятия, които стопанисват 90% от горския фонд на страната. Целта на тези предприятия е с минимум средства, минимум нарушения, да се гони максимум печалба. Досега държавата не е имала търговска печалба от горите”, обясни Йолев.

„Голямата борба беше този, който сече дървесината, да я купи, но той не е  дървопреработвател, той е прекупвач. На повечето места един кубик дърва струва около 36 лв. или 42 лв. с ДДС. Частната фирма купува дървата по 30 лв., а след това я продава на средна цена на 65 лв. Гарантирам ви, че в 92% от случаите за тази разлика до 62 лв. няма фактура. Така ежечасно се продуцира сива икономика и тази практика трябва да бъде пресечена”, коментира инж. Юри Миков - директор на Северозападно държавно предприятие със седалище Враца. „Правим всичко възможно да си оправим къщичките и едно от средствата за това е новия закон за горите“, допълни той.

„Всички скочиха срещу борсата. 2008 г. пак се опитахме да продаваме през борсата, тогава цялата дървесина щеше да се търгува през борсата. Тогава обаче фирмата беше една, сега са шест. Комисионната на тази фирма беше 1%, а сега комисионната на шестте фирми е по 0.2%”, заяви Миков.

Ние сме безкомпромисни в проверките и към нарушителите в горите. Няма такъв, който да прикрием, заяви, от своя страна, инж. Пейчо Върбанов - директор на Югоизточно държавно предприятие – Сливен.
Инж. Александър Йолев съобщи, че е уволнил 16 директори на горски стопанства от общо 38 и повечето са дадени на прокурора за допуснатите нарушения за половин година. „Заварих предприятието с 38 предприятия и над 3 млн. лв. задължения. Фирмите, които протестират са взимали дървесина без да плащат и имат задължения”, каза той.

На въпрос за фирмата „Камбитов и син”, за която има данни, че дължи пари на горското стопанство инж. Йолев заяви, че фирмата е работила преди образуването на държавното предприятие. „Фирмата се издължава в момента“, посочи той.

Четирима директори на горски стопанства са били отстранени в Южноцентрално държавно предприятие – Смолян, заяви директорът на предприятието инж. Ботьо Арабаджиев. Причина за уволнението им е това, че са продали дървесина за 150 000 лв. преди парите да пристигнат в стопанството. „В момента текат съдебни процедури. За 2 години тези директори не бяха завели дела срещу фирмите - длъжници. Един от директорите не е спазил процедурите”, заяви Арабаджиев.

В същото време в София се проведе протестното шествие на служители на дърводобивни и дървопреработвателни фирмиоколо. Те настояват за спиране на продажбата на дървесина чрез стоковата борса.

Сред исканията им са – нова наредба за възлагане на дейности и за продажба на дървесината, недопускане в Закона за горите на текстове, които ще доведат до фалит на малки и средни предприятия от дърводобива чрез допускането на държавните горски стопанства и държавните лесовъдни стопанства да извършват дейности в горите. Те се обявиха още за недопускане на сключването на дългосрочни договори за възлагане на дейности и за продажба на дървесина, за забрана на износа на необработен дървен материал и други. Има засилено полицейско присъствие.

Протестът се предвожда от катафалка, на която пише „Найденов уби малкия и средния бизнес в горите”. На лозунгите пише „Не на черната борса”, „Стокова борса плюс Найденов равно на черна борса”. На друг плакат пише „Г-н Борисов, вие сте последната надежда”. Протестът се озвучава от възрожденски песни. Има засилено полицейско присъствие. Пред министерството са се събрали няколкостотин души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА