Last news in Fakti

8 Март, 2012 20:01 931 2

Има корупция в прокуратурата

  • борис велчев-
  • всс-
  • нзок-
  • корупция-
  • държавен департамент

Велчев против идеите за постоянен ВСС

Има корупция в прокуратурата - 1
Снимка: БГНЕС

Има корупция в прокуратурата и годишно се гледат по 2-3 дела срещу прокурори. Така главният прокурор Борис Велчев коментира обявения днес доклад на Държавния департамент на САЩ, според който корупцията в полицията, митниците и съдебната система все още е сериозен проблем за България.

По повод изпратените в прокуратурата данни за ценообразуването на лекарствата от НЗОК Велчев каза, че е разпоредил проверка. Не е образувано производство, защото материалите са изпратени скоро. Ако бъдат намерени данни за престъпление, ще бъде заведено дело. Велчев напомни, че все пак прокуратурата е орган по наказателни дела, а не по лекарствената политика.

Велчев се обяви срещу предложението на съдии Висшият съдебен съвет (ВСС) да е постоянно действащ орган. Съветът функционира така от пет години, като избраните за негови членове напускат временно работата си като магистрати.

От Съюза на съдиите в България предлагат този статут да бъде премахнат, защото при сегашната система членовете на ВСС се откъсват от реалните проблеми в правораздаването и органът се бюрократизира. Идеята беше подкрепена и в началото на седмицата от Националния форум на съдиите, включващ председателите на 10 окръжни и 30 районни съдилища.

"Ако 25 членове на ВСС са в същото положение и имат пълноценно натоварване по 8 часа на ден като мен, чудя се колко усилия могат да вложат в заседанията на ВСС и кой ще управлява съдебната власт. Аз смятам, че постоянно действащият ВСС е едно завоевание, което трябва да се запази. Друг е въпросът, че може да се реорганизира", каза Велчев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нема

    0 0 Отговор
    нема корупция бе БЪРКАШ СЕ !!
  • 2 прокурор

    0 0 Отговор
    АЙДЕ БЕЕЕ!!!! НЕМА БЕ БАЦЕ---НЕМА!!!!!