Last news in Fakti

8 Март, 2012 09:47 1 194 2

Константинов е подал сигнал до прокуратурата за нарушения в НЗОК

  • стефан константинов-
  • нзок-
  • лекарства-
  • гергана павлова-
  • нели нешева-
  • прокуратура
Константинов е подал сигнал до прокуратурата за нарушения в НЗОК - 1
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стефан Константинов съобщи, че е подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година. В него съобщава, че през 2011 г. в НЗОК е изразходван значително по-голям финансов ресурс. В сигнала, подаден на 28 февруари, не се посочват имена.

Миналата седмица стана ясно, че Здравна каса е платила 6 милиона лева повече за лекарствата през 2011 г., в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите е плащана десетократно по-висока цена.
 
Стефан Константинов обясни пред бТВ, че ръководството е трябвало да защити интереса на НЗОК. Управител по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет - уволненият зам.-министър Гергана Павлова.
 
Нешева твърди, че е информирала здравното министерство – причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който била е информирала Константинов за високите цени на лекарствата
 
Според Константинов обаче докладът на Павлова третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата. Министърът твърди, че не е знаел за повишения разход за лекарства, но отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.
 
„Не става дума да се произнасям и да се правя на съдия“, каза Константинов. „Моята отговорност е, че съм се предоверил на моя заместник Гергана Павлова. Не съм я избрал аз, тя е назначение на Министерски съвет. Когато дойдох в министерството, тя вече беше там”, обясни здравният министър.

На въпроса вярно ли е, че Гергана Павлова е назначение на финансовия министър Дянков, Константиниов заяви: „Истината е, че и двете ми заместнички са в близки отношения с него и вицепремиерът е бил винаги положително настроен към тях.”

Константинов каза още, че поради тази близост е възможно Дянков да е знаел повече от него, защото е факт, че информацията стигала по-рано до вицепремеира. „Дянков има доста информация. Публична тайна е, че бяха в добри отношения с моите заместнички и той получаваше информация и доклади преди мен.”

Запитан очаква ли да бъде сменен и мислил ли е да си подаде оставката, Константинов заяви, че това ще реши премиерът. „Не си подавам оставката само защото ще призная победата на всички, които с години точат пари от здравеопазването.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.