8 Ноември, 2018 15:10 1 256 7

Патриотите: СОС да подкрепи Кралев за Олимпиадата

  • витоша

Местната власт е част от този процес по организация на форума

Патриотите: СОС да подкрепи Кралев за Олимпиадата - 1

„Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ внесоха проект на декларация за даване на официална подкрепа от страна на Столична община за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Те смятат, че след като Министерство на младежта и спорта е задвижило кандидатурата, вече е време и Столична община да застане официално зад нея. Според Патриотите, местната власт е част от този процес по организация на форума, затова и следва да се подкрепят усилията на спортния министър Кралев.

В текста на декларацията се казва, че Младежката зимна олимпиада през 2024 г. дава уникален шанс на София да остави Витоша за следващите поколения във вид, какъвто хората заслужават.

Групата на Патриотите в Столичния общински съвет без колебание подкрепя действията на министър Кралев за модернизация на лифтовете и влековете на Витоша и за развиване на планината като дестинация за практикуване на зимни спортове, отдих и туризъм. Общинските съветници от ВМРО и АТАКА са внесли и доклад с предложение Столичният общински съвет да поиска от МОСВ изменения на действащия план за управление на Витоша с цел модернизиране на влековете и лифтовете.

Патриотите очакват декларацията да бъде гласувана на следващата сесия на общинския съвет в края на ноември.

Ето и текста на самата декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ

За подкрепа на кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година

Столичният общински съвет изразява подкрепа за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година. Това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на града като европейска спортна столица и ще даде нови възможности на жителите и гостите за здравословни дейности. Във връзка с тази кандидатура Столичният общински съвет се присъединява към усилията на Министерството на младежта и спорта за преработка на плана за управление на Природен парк „Витоша“ с цел да се модернизират спортните съоръжения и така да се стартира подготовката за Младежките зимни олимпийски игри „София - 2024“.

Подкрепяме становището на членовете на междуведомствената група, които постигнаха консенсус за пречките пред обновяването на публичната и частната инфраструктура на територията на парк „Витоша“. Многократно членовете на Столичния общински съвет са се аргументирали, че несъответствия и противоречия в изискванията на законите и в Плана за управление на парка поставят непреодолими пречки пред необходимото обновяване на спортните съоръжения. Тези изводи бяха потвърдени и от междуведомствената работна група, чиито заключения са, че планът за управление на парка трябва да премине през частично изменение, което да отстрани гореспоменатата колизия на нормативни документи.

Столичният общински съвет е категоричен, че заместването на лифтов транспорт в природен парк „Витоша“ с автомобилен не съответства на целите за устойчиво ползване и опазване на природните ресурси и за предоставяне на възможности за спорт, активна почивка и туризъм, предвидени в Закона за защитените територии. Пред обществото не стои съмнение, че въженият транспорт е най-щадящ за природата и местната власт трябва да осмисли тези факти.

След 10 години публични обсъждания, създаване на работни групи и комисии местната и централна власт имат ангажимента да се обединят около постигнатия консенсус в междуведомствената работна група и да превърнат Природен парк „Витоша“ в така желаната от гражданите, посетителите и туристите достъпна планина, опазваща природните ресурси и предлагаща уникални за Европа условия за туризъм и спорт. Младежката зимна олимпиада ни предоставя уникалния шанс да оставим Витоша на бъдещите поколения във вид, какъвто софиянци и планината заслужават.

Столичният общински съвет подкрепя действията на правителството по издигането на кандидатурата на София за домакин на Младежки зимни олимпийски игри през 2024 г., предстоящите стъпки, които ще инициира министър-председателят и конкретните действията за постигане на нов облик на планината на Министерството на младежта и спорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    6 0 Отговор
    Как няма да го подкрепят , откриват се нови безкрайни възможности за кражби.
  • 2 Михаил

    2 2 Отговор
    Патриотите са на верен път и дават идеи с голям обществен принос и значение
  • 3 Иво

    3 0 Отговор
    Те може да организират и една олимпиада на тия с купените паспорти що състезатели ще се съберат от доста страни
  • 4 Ива

    1 2 Отговор
    Добър призив, и аз мисля, че това събитие трябва да го вземем, да не го изпускаме. Така че който трябва да подкрепя.
  • 5 Иван

    1 1 Отговор
    Цяла София е срещу подкупните „зелени“ на Прокопиев!
  • 6 Марта

    0 1 Отговор
    Добра инициатива. Обдновяване на зимните съоръжения определно е нужна.
  • 7 Стефан

    0 1 Отговор
    Това е нещо, което си заслужава да се случи, и новите съоръжения, и олимпиадата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове