Last news in Fakti

21 Декември, 2018 10:44 15 776 40

Животът поскъпва сериозно

  • ток-
  • вода-
  • храна-
  • цени-
  • поскъпване-
  • стандарт на живот

Увеличават се цените на редица консумативи от първа необходимост

Животът поскъпва сериозно - 1
Снимка: Shutterstock

Новата 2019 година ще дойде със сериозно поскъпване на живота, правят обобщение от bTV. Вода и природен газ ще са с нова цена, а поскъпналият ток за бизнеса може да повлече редица стоки и услуги.

От догодина водата поскъпва в над 20 града. Цената на природния газ ще е с около 4 на сто нагоре – това няма да оскъпи парно и топла вода, но за онези, които се топлят на газ и за бизнеса, сметките ще са по-високи. Заедно с това върви и сериозно поскъпване на данъка на старите коли. Чакат се и по-високи лихви по кредитите, по-високи осигуровки за онези, които получават високи заплати.

Най-скъпата вода остава в Шумен. Кубикът ще струва 3,40 лв. Илия Пенчев се пита за какво ще плаща нови 10 стотинки отгоре, след като водата, по думите му, е и некачествена.

В парламента депутати, бизнес и регулатор пък търсиха отговор на въпроса защо цената за тока на бизнеса на борсата скача с по 20 – 30%.

"Има опасност да се стигне до поскъпване на доста стоки от първа необходимост, говорим за хляб, месо”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Опозицията постави и въпроса дали няма картел на онези, които продават ток. Според енергийния регулатор за картел следи антимонополната комисия, а подобна проверка може да трае години.

„В никакъв случай отговорите не могат да бъдат дадени в рамките на месец два”, каза Иван Иванов от КЕВР.

Според енергийния министър Теменужка Петкова средните цени на енергийната ни борса са най-ниските в региона, но за бизнеса пазарът категорично е изкривен.

„В повечето европейски страни битът плаща 4 пъти по-висока електроенергия, отколкото бизнеса”, заяви Константин Стаменов от Асоциацията на индустриалните потребители на електричество.

Заради предстоящите скокове в цените, от синдикатите пресметнаха, че държавата трябва да увеличи поне 4 пъти социалните помощи.

„Тези пари могат да стигнат за 2-3 дни издръжка на едно 3-4 членно семейство. Трябва и да се въведат помощи за ползване на вода”, коментира Ваня Григорова от синдикат „Подкрепа”.

Поскъпването ѝ е неизбежно, а хората като Илия могат да се надяват само общината да поиска от ВиК-то да се откаже или пък да отложи скока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манаф

    117 4 Отговор
    Боят настава, тупкат сърца ни -
    ето ги близо наште душмани.
    Дързост дружина вярна, сговорна -
    ний не сме веке рая покорна.
    Дързост дружина вярна, сговорна -
    ний не сме веке рая покорна.

    Бийте, братя, Бог е с нас, вража порода -
    бой за чест и свобода, за мила рода.
    О, майко моя, родино мила,
    земя си красна, райска градина.
    О, майко моя, родино мила,
    земя си красна, райска градина.

    Нека с тоз удар врага да смажем,
    нека му гордо, братя, докажем,
    че сме строшили мръсни окови,
    че сме свободни, а не робове.
    Че сме строшили мръсни окови,
    че сме свободни, а не робове.

    Бийте, братя, Бог е с нас, вража порода -
    бой за чест и свобода, за мила рода.
    О, майко моя, родино мила,
    земя си красна, райска градина.
    О, майко моя, родино мила,
    земя си красна, райска градина.
    Няма наличен превод към тази песен!

    Коментиран от #16

  • 2 Пища Хуфангел

    120 3 Отговор
    Народе не се притеснявайте депутатите си дигнаха заплатите с по едни 1000 лв. така че няма да осетяът скока!
  • 3 filo

    13 51 Отговор
    Леле успяхте да ме притесните сериозно. Браво целта е изпълнена, вече съм зомбиран.

    Коментиран от #5

  • 4 Телевизионен съд

    36 1 Отговор
    Глупости по ТЕЛЕВИЗОРО друго доворят.
  • 5 Пенислав

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "filo":

    А съпругът ти съгласен ли е с теб Ванка.
  • 6 Унуфри

    47 2 Отговор
    Нищо подобно ,цъфнали сме та и вързали, не четете такива публикации ,а слушайте какво мелят клакльорите на кабинета ,за едни е бонуса а за други в ануса .
  • 7 не на либерал идиотизма

    68 3 Отговор
    с любезното съдействие на ГЕРБ
  • 8 Коментар

    67 0 Отговор
    Докато Има Овци Ще има и Вълци да ги Стрижат.
  • 9 Кълвач

    71 2 Отговор
    Не живота поскъпва, а ГЕРБ вдигат цените за да крадат повече!
  • 10 Иванов

    75 6 Отговор
    За по една жълта жилетка все пари ще намерим. Явно ПП Гроб разбират само от бой по чутурите им прости!
  • 11 БАЙ ОЙ

    68 3 Отговор
    Да ви е честито!!! Важното е, че великодушните управляващи ще вдигат заплатите с 10 % и пенсиите с 10 лв!!! А, че цените се вдигат с 20-30 % годишно не е важно!!! Да не забравите на следващите избори пак да ги подкрепите, та да ни докарат до просешка тояга!
  • 12 Чоко

    48 4 Отговор
    Не знам какво ОЩЕ трябва да стане за да се разбере, че тези гробари не стават, и не само това, ами и са изключително долни и зловредни.
  • 13 onq s konq

    26 9 Отговор
    Продължавайте да искате по-висока МНР и нещата ще загрубеят още повече.Ама некои кратуни не могат да разберат че всяко вдигане на ПЕНСИИ И МИН. РАБ. ЗАПЛАТА АВТОМАТИЧНО НАГНЕТЯВА ИНФЛАЦИЯ И НАРОДА Е ГУБЕЩИЯ,А ПЕЧЕЛИ ДЪРЖ. ХАЗНА ОТ ПРИХОД НА ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ!

    Коментиран от #29, #39

  • 14 Ганьо style

    53 1 Отговор
    Изгонването на българското население от България върви по план.
  • 15 И какво от това?

    44 0 Отговор
    Явно всички са доволни... Щом не можахме и на улицата да се съберем, за да пометем веднъж завинаги всичката долна пасмина, набедена да ни управлява. Те са доволни, че мълчим, а ние щом си мълчим- също сме доволни, нали така!

    Коментиран от #35

  • 16 Фатих Мехмед

    5 29 Отговор

    До коментар #1 от "Манаф":

    Много думи изприказва а можеше да кажеш накратко Ердоган ше ни спаси хахха
  • 17 антрашпиц

    13 4 Отговор
    Тъй трябва да бъде-на българина му харесва..
  • 18 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    23 1 Отговор
    И по зле ше става и по скъпо нагледен пример венецуела хаххаха секи ден тука измират роби а на техно място не се появяват други и скубането от тех се пренася върху останалите живи муахахахаха
  • 19 волен сидеров

    27 2 Отговор
    няма ли кой да я запали тъзи държавица жалка .....все по зле става за народа.вижте им лицата сега по празниците-и-кой ще празнува и как ще се празнува...само наблюдавайте....
  • 20 Ставрю

    22 1 Отговор
    Слушаите песента Снощи правих кекс и всичко ще е наред. Боко държи здраво кормилото небоите се, йораба потъва за всички ще има вода.....
  • 21 Dimov

    24 1 Отговор
    Цяла зима на картофи и сланина както каза премиера ,а не почивки в чужбина и нещата ще се оправят.
  • 22 бай Коста

    3 23 Отговор
    Да живее ГЕРБ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Absurd

    31 0 Отговор
    Само лъжи и кражби от тия политици разбоиници
  • 25 Иванка

    20 1 Отговор
    Май освен стачки ще има и друго
  • 26 гнида

    20 3 Отговор
    Споко , Тиквата е добре !
  • 27 Ххх

    20 1 Отговор
    От няколко месеца всичко е поскъпнало двойно. Накъде повече като доходите са унизително ниски за 90% от българите. Само лъжат, че в България по-евтино, но това е пълна лъжа. И се чудя до кога ще се примиряваме с това положение. Затова всеки де има самоубийства.
  • 28 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Интересно ,защо тъпият ,,свободен,, пазар тича тъкмо към ,,ОБЩЕСТВЕНИТЕ СЕКТОРИ,,ТВЪРДИЯТ , ГАРАНТИРАН ПАЗАР!!!!!!...не само тича но и завладява....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 999

    17 0 Отговор
    Цените ще растат защото ГЕРБ не могат да скрият повече и да поддържат изкуствено цените на тока и всичко останало. Горе долу на всеки 3-4 години БЕХ взема нов заем около 1 милиард за да плати разликата на Американските Тецове. Като добавим и квотите за парниковите емисии, вече ситуацията става още по- дебела. А като се има в предвид, че хазната напрактика е на дефицит единственият вариянт е да вдигат данъците и то скоропостижно. За това има и увеличение на МРЗ и други данъци без значение да ли касаят местната хазна или зентралният бюджет. По цял ден тръбят че БВП бил нарастнал и поради това ще можем да поемем новите увеличения на цените. Само че БВП е нарастнал заради инфлацията от миналата година. - Тоест заради по- високите цени, а не защото се е вдигнала толкова производителността на труда. Ние продължаваме да бъдем Бананова република с всичките и признаци за такава. Най- голям дял в износа имат полезните изкопаеми и продължаваме да имаме отрицателно търговско салдо. Голяма корупция и повишение на заплатите на чиновниците са другите 2 признака, които допълват картината за това че не ме по- различни от тези в Африка
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 анализатор

    9 0 Отговор
    ТОВА Е ЗАЩОТО ЦЕНАТА НА НЕФТА ПАДНА ДРАСТИЧНо -ха-ха-ха
  • 33 Лъчо

    2 5 Отговор
    Курнелия произвежда напълно безплатен ток и храни и парно без никакви пари.Само Комунистите го могат това ако гледат някоя фантастична комедия и ви обещаят.Гадини мръсни лъжливи Комунисти.
  • 34 Orthodox

    10 0 Отговор
    Виц от соца, който е все още актуален поради неизменната овча природа на българина. На някаква международна среща директор на българско държавно предприятие избъзикал шеф на западна фирма, че при него работниците често стачкуват, а у нас - не. Онзи отвърнал, че ако поеме управлението на нашето предприятие, българите ще се вдигнат на стачка до три дни. Нашият бил категоричен, че няма да стане, и накрая се обзаложили по въпроса на доста голяма сума пари. Пристигнал западнякът у нас и още първия ден обявил пред работниците, че заплатите се намаляват наполовина, а работното време се удвоява. И нищо! Работят си хората... Леко обезпокоен, на другия ден новият шеф обявил още по-драстични мерки - ще се работи 24 часа в денонощието, а заплати няма да има. Резултат никакъв - работи народът и това е! Западнякът вече се паникьосал, че губи баса, и вечерта на втория ден се развикал на бачкаторите, че на другия ден всички ще бъдат избесени. Сред пълна тишина една бабичка плахо запитала: "Извинете, а въжето ние ли да си го носим, или ще ни го отпуснат по профсъюзна линия?"
  • 35 Pero

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "И какво от това?":

    Аз спасих мен и семейството ми, пожелавам успех на седващите. Дим дим да ви няма.
  • 36 vasik atanasova

    6 0 Отговор
    УЖАС !!!
    КОЙТО ОТЦЕЛЕЕ
  • 37 Ognqn

    5 0 Отговор
    !!!! ще палим ли -но не за чужбина!!!!
  • 38 мда

    6 0 Отговор
    Започнете да си купувате жълти жилетки иначе ще ви трябват жълти книжки !
  • 39 Конвектор

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    МРЗ трябва да стане 1000 Евро. Това неминуемо ще фалира различни фирми, който шефа кара Мерцедес за 500 000 лв., а годишният оборот на фирмата е 5 млн. лв. И както '' шефчетата '' обичат да казват "на който не му изнася да напуска". Ще има шок и безработица, но след това икономически ще вдигнем стйноста на т. н. производителност на труда, която несправедливо се измерва в пари а не в стоки и услуги.
  • 40 Глей ся кви работи

    2 1 Отговор
    Ако продължава в този дух България никога няма да постигне стандарт. Обявят повишаване на доходите и всички спекуланти си вдигнат цените без да има реален механизъм, за да спре това. На хората дадат 1, вземат 2. Последното, което чух за някакъв град, беше, че увеличението било необходимо, понеже 2млн. лева им били несъбераеми. И редовните платци, ли ще ви поемат загубите. Давайте под съд и си ги събирайте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове