Last news in Fakti

28 Март, 2012 10:14 817 0

ГДБОП няма да излезе от системата на МВР

  • румен миланов-
  • боркор-
  • гдбоп-
  • обществени поръчки-
  • драшков

БОРКОР ще следи под лупа обществените поръчки. Драшков си отиде сам от ДАНС.

ГДБОП няма да излезе от системата на МВР - 1
Снимка БГНЕС

ГДБОП няма да бъде извадена от системата на МВР. Това каза в студиото на "Денят започва" директорът на Центъра за борба с корупцията към Министерски съвет генерал Румен Миланов.  „Не това е абсурд”, бе категоричен Миланов.

В коментар за новия Закон за сигурността той уточни, че става въпрос за повишаване на координацията между службите, но обединяването им в едно министерство не е основата на системата.

Основната цел на БОРКОР е свеждане на корупцията в разумни граници, докато сега корупционните епизоди са ежедневие в България, според Миланов. В отговор на въпрос защо в България няма осъден политик, Миланов заяви, че това е така, тъй като най-вероятно много трудно се събират доказателства. Целта на БОРКОР е „да се плесне по-скоро ръката, която дава”. В тази връзка той посочи, че основно са се насочили към изследването на обществените поръчки, при които трябва да се повиши ефективността. По думите на ген. Миланов, бюджетът за обществени поръчки е 4 – 4,5 млрд. лева на година. Миланов съобщи още, че има сигнали, че именно при обществените поръчки изтичат пари.От БОРКОР смятат, че след електронното правителство трябва да се създаде система за електронни обществени поръчки, електронен търг, електронен мониторинг, електронна статистика.
Миланов заяви, че отделените средства за заплати в службата са 103 000 лв. , а раздадените бонуси 40 000 лева, като той лично не е вземал пари по линия на допълнителното материално стимулиране. Той лично е разписал десетте, дванадесетте служители на службата да получат бонуси, тъй като са съвместявали по няколко длъжности едновременно, та дори са участвали и в пренасянето на бюрата. За бонусите бил информиран премиерът Бойко Борисов.
По повод изказванията на лидера на РЗС Яне Янев, че Иван Драшков си е отишъл от ДАНС заради това, че е злоупотребил с информация срещу настоящи министри и е работил в полза на бившия президент Георги Първанов, Миланов заяви, че напускането му е по-скоро негов личен избор. „Съмнявам се, Драшков е дългогодишен и опитен служител”, каза Миланов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА