28 Март, 2012 19:13 1 175 0

Румънският земеделски министър обеща да освободи българския риболовен кораб

  • румънски земеделски министър-
  • стелиян фуя-
  • мирослав найденов-
  • русе-
  • освобождаване-
  • риболовен кораб

Засилване на контрола върху риболова в гранични води по Дунав и Черно море

Поемам ясен ангажимент за разрешаване на казуса със задържания в Румъния български риболовен кораб. Това заяви министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Стелиян Фуя на среща с българския министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Русе.

Двамата се разбраха за засилване на контрола върху риболова в гранични води по Дунав и Черно море и уеднаквяване на законодателството в това отношение, за да се предотвратят такива случаи в бъдеще.
Официалният повод за срещата бе предстоящото посещение на Еврокомисаря по рибарство Мария Даманаки в Букурещ  и София в следващите два дни. Двете страни се договориха за изработване на общ план за управление на рибните ресурси в Черно море, който да бъде представен на ЕК.
По инициатива на министър Найденов през април във Варна ще се проведе тристранна среща на земеделските министри на Румъния, Турция и България, на която ще бъдат обсъдени проблемите с управлението на рибните ресурси в Черно море и по-специално уловът на калкан. На срещата се очаква да се дискутират също и проблемите на ветеринарния и фитосанитарен контрол между трите страни. Турция налага рестрикции по отношение на вноса и транспорта на животинска продукция спрямо България и Румъния, а същевременно Румъния изрази притеснения относно наличие на пестициди в турски плодове и зеленчуци. Министър Найденов увери румънския си колега, ча на българската граница турските плодове и зеленчуци стриктно се проверяват за пестициди.
Договорихме се да предприемем обща инициатива за промяна в Дговора за присъединяване към ЕС, за да се удължи срокът за свободна продажба на земя на чужденци в България и Румания до 2014 г., съобщи министър Фуя. Съгласно Договора за присъединяване двете страни трябва да  отворят пазара си за земя в края на т.г. Според министър Фуя обаче румънските и българските земеделци не са готови да се конкурират с големите чуждестранни инвеститори за собственост върху земите.
Румънският министър предложи още България да вземе участие в организираната в Румъния през месец май среща на страните от Вишеградския договор във формат 4 плюс 3, на която да бъде дискутирана обща позиция по реформата в общите селскостопанска и рибарска политика. Двте страни се договориха за координация на позициите си по бъдещето на Общата селскотопанска политика и Общата рибарска политика. “Оценяваме, че е по-лесно да защитим позициите си заедно”, посочи министър Найденов.  Двете страни ще отстояват също позицията си за достигане на тавана на субсидиите за двете страни през 2014 г., вместо през 2016 г., за да се изравнят условията между старите и новите членки. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА