Last news in Fakti

30 Март, 2012 15:19 696 0

Комисията по помилване при Президента ще се отчете

  • комисията по помилване-
  • се отчита

Процедурата по помилването е значително по-ефективна със създаването на новата структура в Администрацията на президента с щатни експерти и ясни правила за работа на Комисията по помилването, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Сроковете за разглеждането на преписките са сведени от три месеца до един месец, като ще бъдат съкратени допълнително с подобряването на взаимодействието между отговорните институции. Това стана ясно от думите на вицепрезидента Маргарита Попова, която проведе днес на „Дондуков” 2 работна среща с директори на места за лишаване от свобода от цялата страна.

Първия публичен отчет за дейността на комисията от учредяването й до момента ще бъде представен на 9 април в Президентската администрация, съгласно оповестените правила за нейната работа. В публичните отчети на комисията ще участват и представители на ангажираните с процедурата по помилване институции, включително ВКП и ГД „Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието, стана ясно по време на срещата.

Публичността в дейността на Комисията по помилването ще помогне за преодоляването на подозренията и ще осигури спокойствие и стабилност в обществото по отношение на въпросите на помилването, тъй като до момента работата на комисията не е била прозрачна, подчерта още вицепрезидентът Попова. Предстои експерти на комисията да посетят местата за лишаване от свобода и да се срещнат с експертите, които имат отношение към преценката на състоянието на лишените от свобода, предложени за помилване. По този начин ще бъде подобрено взаимодействието между администрациите на затворите и експертите на президентската администрация, които предлагат на вицепрезидента мотивирани становища по всеки отделен случай.

Целта на всички съвместни усилия е да се установи пряка и съдържателна комуникация между институциите, а политиката по помилването да стане прозрачна и разбираема, посочи председателят на Комисията по помилването д-р Ива Пушкарова. В края на май Президентската администрация ще бъде домакин на кръгла маса, на която публично ще бъде дискутиран институтът на помилването в България и неговият статут в момента.  

На срещата присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев, представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” в министерството и представител на Върховната касационна прокуратура.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА