Last news in Fakti

9 Април, 2012 16:42 2 147 0

Попова без нито едно помилване до момента

  • маргарита попова-
  • ива пушкарова-
  • комисията по помилване-
  • помилване
Попова без нито едно помилване до момента - 1
Снимка: БГНЕС

Усъвършенстване на процедурата, създаване на стандарт за текущ анализ и отчетност, както и подобряване на комуникацията на Комисията по помилването с другите държавни институции, изтъкна вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на комисията д-р Ива Пушкарова.

Днес беше представен първият доклад за дейността на комисията при президента в периода 23 февруари-31 март 2012 година. Срокът за разглеждане на преписките е съкратен от три месеца на един месец, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Постъпилите в Комисията по помилване (КП) молби са общо 583, като получените след 23 януари т.г. са 309. Комисията е разгледала 200 преписки, като по 187 от тях вицепрезидентът се е произнесъл с отказ от помилване, а процедурата по 12 молби е прекратена. Една молба е спряна поради изискана допълнителна информация, отчита комисията. За разглеждане от КП остават 364 преписки.

Комисията е разгледала най-много молби за помилване на осъдени за кражби (46), убийство (40), грабежи (30), грабеж, придружен с убийство или опит за убийство (17), измама (9) и други.

Вицепрезидентът Маргарита Попова подчерта, че значително е подобрена ритмичността в произнасянето на комисията по преписките и прозрачността на нейната работа. За първи път Комисията по помилването въвежда ясни и надеждни критерии и стандарти за решаване на преписките. Установена е и добра комуникация с администрациите на местата за лишаване от свобода, което подпомага голяма част от процедурата, допълни вицепрезидентът. Критериите, по които се решават преписките, се прилагат комплексно и няма отказ от помилване, основан само върху един критерий, допълни председателят на КП д-р Ива Пушкарова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА