Last news in Fakti

3 Април, 2012 17:14 2 123 4

Марин дал гражданство на Елена Ершова

  • яне янев-
  • денис ершов-
  • елена ершова-
  • стефан данаилов-
  • гражданство
Марин дал гражданство на Елена Ершова - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият вицепрезидент Ангел Марин дал българско гражданство на Елена Генадиевна Ершова, жената на Денис Ершов, който бе изгонен от България поради "заплаха за националната сигурност". Това бе потвърдено от лидера на РЗС Яне Янев, който оглавява временната анкетна комисия в парламента, която нищи двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин.

Елена получила гражданство по предложение на културния министър Стефан Данаилов по изричното искане на президента Георги Първанов. „Случаят с Ершова е емблематичен как министрите са злоупотребявали с власт и са подписвали документи, което аз мога да нарека безобразие и безотговорно поведение“, заяви Янев, цитиран от БГНЕС.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г. В неговата заповед, освен Денис Ершов е записано и името на Майкъл Чорни и още 3- ма руски бизнесмени. Ершов обжалва това и печели делата в съда, така от 2004 г. отново има право да влиза в страната ни. Марин удостоява с българско гражданство съпругата му, която също е родена в Русия. Указът, с който вицепрезидентът дава българско гражданство, е под № 17 от 18 февруари 2010г.

Интересен факт е, че предложението на тогавашния министър на културата Стефан Данаилов е направено през май 2009г., а даренията, с които се мотивира, са направени няколко месеца преди това. В предложението на Стефан Данаилов се посочва, че "обществената дейност на госпожа Ершова трайно е насочена към подпомагане на българската култура".

Стефан Данаилов обосновава особените й заслугите, като изтъква, че ангажираността на съпругата на Денис Ершов се изразява в "изключителна и безвъзмездна материална подкрепа, която оказва на български културни организации при осъществяване на културната им програма". Особено внимание бившият културен министър обръща на три дарения, на обща стойност 70 000 лв., които направила Ершова. Първото е за 22 000 лв. за Народния театър "Иван Вазов", в подкрепа на спектакъла "Слуга на двама господари", второто дарение отново е за спектакъл в Народния театър - 28 000 лв. за "Вишнева градина" от А.П Чехов. Третото дарение, което се посочва, за да й се осигури българското гражданство е в размер на 20 000 лв. в полза на камерна формация "Драгостин Фолк Национал" в подкрепа на тяхно турне в Русия по повод Дните на България в Русия. Други дарения и суми в предложението не се посочват, но Стефан Данаилов казва в него, че те са "само малка част от огромната подкрепа, която г-жа Елена Ершова оказва на българската култура и изкуство".

За да подчертае изключителните заслуги на съпругата на Денис Ершов, Стефан Данаилов заключва предложението си с убедеността си, че "Госпожа Елена Ершова ще бъде достоен член на нашето общество и с гордост ще се назове българка". Всъщност е възможно Елена Ершова, която хроникьорите на светския живот у нас броят като третата жена на Денис Ершов да е дарявала и за българската култура и по друго време не само година преди да получи гражданство и няколко месеца преди да стартира процедурата за такова. Такива дарения обаче не се посочват от културния министър по това време.

Сред другите министри от този период, активни в такива ходатайства били, освен Стефан Данаилов и Емилия Масларова, Емел Етем, Николай Василев, разкри още Янев и даде примери за съчинени мотиви в преписка за получаване на българско гражданство. С препоръка на министъра на държавната администрация , тогава Николай Василев, Юлия Юриевич от Украйна е получила българско гражданство през 2007 г. "за особени заслуги", заради това, че се провеждал конкурс за красота и тя е провъзгласена предварително за "Мис България". Това щяло да й даде право да участва в подобен конкурс в Украйна. Сред мотивите е и обстоятелството, че тя била в процес на придобиване на висше образование в НБУ.

Янев е помолил юристите да проверят също има ли в правния свят такова понятие като "ускорена процедура" за получаване на българско гражданство и се оказало, че такова няма. Не става дума за пропуск в закона, а за тенденция , която кореспондира с личното усмотрение на вицепрезидента Ангел Марин. Той предложи решение на комисията да се иска обяснение от МП и съответния административен орган имало ли е такава ускорена процедура в случаите на даване на българско гражданство. Вторият въпрос към тях - на базата на кой нормативен акт се е основавала тя и как са се преобразували преписките от нормални в ускорени.

Преди малко колега от комисията спомена на глас думата "тарифа", но откога датира това като практика не е ясно, посочи Янев. Спира се нормалната процедура по даване на гражданство, после се минава по въпросната корупционна пътека и се стига до указ за даване на гражданство, предположи той. Има такава практика, не е единичен случай и се преповтаря, даже се е стигало и до преномериране на преписките, т. е. не се е спазвал реда на тяхното подаване, уточни Янев. Според него става дума за трайни корупционни практики , но това трябва да се докаже от прокуратурата. Няма как да няма "тарифа" след като някой чака 5 г. за българско гражданство, а друг го получава за 16 дни, бе по-категоричен Янев.

До две седмици ще отправя писмено искане до министъра на вътрешните работи за информация за всички помилвани лица, за които има съмнение, че са освободени след корупционно въздействие, добави той. Както и за тези от тях, които са извършили престъпления с образувани полицейски или досъдебни производства, което е рецидив, заключи Янев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петя

    1 0 Отговор
    Тоя няма ли да се скрие някъде?
  • 2 иво

    0 1 Отговор
    ТОЯ НЯМА ЛИ КАПКА СРАМА,ЧЕ ИМА СМЕЛОСТ ДА СЕ ПОКАЗВА.
  • 3 наш

    0 1 Отговор
    какъвто и ще да е янето нека поне тая работа свърши -да им покаже кирливите ризи на корумпираните ни политици за да се съобразяват малко от малко следващите
  • 4 georgi

    1 0 Отговор
    Янечка, толкова ли си.................или се правиш на такъв, защо баламосваш хората и си мислиш че някой ти вярва. Отдавна се знае че всичко каквото правиш е предварително режисирано от други.
    Ако имаш огледало огледай си веднъж лицето, не само други части......