Last news in Fakti

11 Април, 2012 08:24 819 0

Велика сряда

  • велика сряда-
  • страстната седмица-
  • църква-
  • христос

Днес е третият ден от Страстната седмица. На Велика сряда, когато Исус е в къщата на прокажения Симон във Витания, влиза разкаяна жена, която носи миро в алабастърен съд. За да покаже почитта си към Христос, тя го излива върху главата на Спасителя. Мирото било драгоценно и за да не й попречи някой, тя счупила съда, за да се разлее то по-бързо.

Мирото струвало триста динария, затова хората започнали да корят жената, че вместо да го прахосва, е можело да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси. Тук Христос казал: "Сиромаси всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате. Тя извърши добро дело за Мене, като превари да помаже тялото Ми за погребение. И това й усърдие ще се разгласи по цял свят."

Така подобно на блудния син грешницата се съвзела и осъзнала греховете. Тази история трябва да ни подсети да се опомним и ние за нашето духовно състояние и да се разкаем за греховете си.

Но на този ден Юда Искариотски обещава да предаде Господ за тридесет сребърника. Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Юда, избран преди това за апостол: тя отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка.

Днес е добре да се замислим дали не предаваме Христос чрез делата ни.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва тържествена вечерна Преждеосвещена литургия. По традиция в сряда се бере здравец, който се раздава за здраве на Разпети петък.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА