Last news in Fakti

11 Април, 2012 13:48 1 116 0

1200 пожарникари бдят по Великден

  • великден-
  • пътни полицаи-
  • пожарникари-
  • гкпп-та-
  • контрол

КАТ ще следи движението по основните пътища. Ще има охрана на големите търговски обекти.

През предстоящите Великденски празници се очаква значително увеличение на интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към столицата и областните центрове, струпване в православните ни храмове и църкви, трафик по граничните пропускателни пунктове, посочи директорът на ГД „Охранителна полиция” комисар Милчо Енев. Именно затова ръководствата на главните дирекции набелязаха основни мерки, които да осигурят както безопасността на движението, така и добър обществен ред при провеждането на тържествените литургии в храмовете.
Анализът показва, че натоварване на движението се очаква основно през първия и последен почивен ден. Именно затова първата и основна стъпка, предприета от ГДОП, е осигуряването на активно полицейско присъствие и контрол на движението по всички основни пътища на страната и възлови места, както и там, където се извършват ремонтни дейности. При нужда регулирането ще се поема от пътните полицаи. По време на дежурствата ще се реализира и операция, чиято основна цел е проверки на водачи за употреба на алкохол или на такива, седнали зад волана без правоспособност. Комисар Енчев акцентира върху факта, че често такива случаи се констатират в малките населени места. Друг основен проблем е превишената скорост и рисковото изпреварване при образувани колони, които водят до трагични инциденти. Енев напомни, че със заповед на АПИ от 12 до 16 април е забранено движението по основните артерии и някои от второстепенните пътища на товарните моторни превозни средства.
ГД „Охранителна полиция” е предприела и необходимите мерки за осигуряване на допълнителна охрана на големите търговски обекти в страната – проведени са срещи с частните охранителни фирми, които работят за магазините, ще се завиши и полицейското присъствие на територията им. 
Милчо Енев бе категоричен, че полицията ще е безкомпромисна и към гражданите, които употребяват оръжие не по предназначението му.
650 полицаи на СДВР ще отговарят за опазването на обществения ред и спокойствието на гражданите, които ще присъстват на празничното богослужение в 115 църковни обекта. В районите на храмовете и църквите ще бъде засилен и пътният контрол. Поискано е съдействието на Столична община за промяна на движението с цел ограничаване на паркирането на моторни превозни средства на територията на основните столични храмове, което може да затрудни придвижването на хората. След направения задълбочен анализ на пътната обстановка столичната пътна полиция очаква  интензивният трафик в началото на почивните дни да е към изходните пътища на София и обратно - в края на празниците. Именно затова са изведени няколко лъча и още от 13.00 часа утре 80 пътни полицая ще осигурят зелена светлина за изходите. През тези дни са планирани и полицейски операции, в които екипи ще извършват контрол на водачите на моторни превозни средства, мобилни камери ще бъдат на места, където има струпване на автомобили.
ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” вече е извършила проверки на 1359 църкви, параклиси и хотели за условията на безопасно пребиваване и евакуация на посетителите, проведени са срещи с църковните настоятелства, съобщи гл. комисар Николай Николов. В рамките на проверките са издадени 583 писмени разпореждания основно за възстановяване на годността на противопожните уреди. 1200 огнеборци в цялата страна ще бъдат ангажирани по време на празничните литургии, 208 ще присъстват в храмовете. На 29 по-значими обекта ще бъдат осигурени и противопожарни автомобили.  Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност на населението” поясни, че предстои и още една проверка, която да изясни дали препоръките са изпълнени.
Не се очакват затруднения на трафика по граничните пунктове, съобщи зам.- директорът на ГД “Гранична полиция“ комисар Милен Пенев. Той посочи, че въпреки това са увеличени смените на всички гранични пунктове, граничните полицаи ще участват в планираните операции за недопускане на контрабанда и нарушения. Очаква се по-засилен пътникопоток на ГКПП-Кулата-Промахон и на ГКПП-Дунав мост, за което са проведени срещи със службите на съпределните гранични пунктове. За възникнали произшествия гражданите ще могат да съобщават денонощно в Националния координационен център на телефони: 983 18 65 и 987 5251, както и на имейл [email protected]. На помощта на гранична полиция разчитат и съвместните наряди между България - Гърция и България – Румъния, които започват проверки от 13 април.  Комисар Алекси Стратиев напомни, че със затоплянето на времето все повече мотоциклетисти излизат на пътя. Той акцентира върху констатираната тревожна тенденция, че за разлика от общата картина на намаляване на пътно-транспортните произшествия у нас, то нивото на катастрофи с водачи на мотоциклети запазва относително високи стойности.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА