Last news in Fakti

26 Април, 2012 15:59 1 156 4

Станишев: Ще градим АЕЦ "Белене"

  • сергей станишев-
  • аец белене

15 души ще участват в инициативния комитет, който ще организира и ръководи събирането на подписи за предизвикването на референдум за развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждането на АЕЦ "Белене".

В комитета влизат акад. Ангел Гълъбов, проф. Венцислав Кисьов, акад. Васил Сгурев, проф. Велко Вълканов, акад. Георги Марков, чл. кор. Димитър Бучков, бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Йордан Костадинов, кметът на Белене Петър Дулев, акад. Петър Кендеров, народните представители Румен Овчаров, Янаки Стоилов, лидерът на БСП Сергей Станишев, Станислав Георгиев и проф. Стефан Воденичаров, който ще бъде и председател на инициативния комитет.

"С непредсказуемостта на цените на течните енергоносители, държава, която има ядрена енергетика, ще има и добра икономика. България би трябвало да има още една ядрена централа", убеден е проф. Воденичаров. Още към края на седмицата се очаква да стартира събирането на подписите, За да се проведе национален референдум за "Белене" поне половин милион български граждани с избирателни права трябва да декларират с подписа си желанието си за това.

Въпросът, който се предлага да бъде зададен по време на националното допитване е "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадка в Белене?". "Днес започваме едно пътуване, което е голямо предизвикателство. За първи път от 22 години можем да постигнем по ключов въпрос да се произнесат българските граждани.

Мнозинството в българския парламент подходиха по безотговорен и антинационален начин по въпрос, който засяга благосъстоянието на българските граждани и взеха решение без сериозни аргументи да бъдат сложени на масата", каза днес председателят на ПЕС и на БСП Сергей Станишев. "Убеден съм, че разполагаме със сериозни и солидни аргументи в подкрепа на реализацията на проекта "Белене" , допълни той. Инициативата има подкрепата и на ВМРО-БНД и "Екогласност". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джорето

    1 0 Отговор
    И като ги връчите тези подписи ще ви посрещнат със "здравейте смешници".
  • 2 уеко

    0 1 Отговор
    Да не забравяне, че 2013 има парламентарни избори и ще се види кои са "смешниците"....
  • 3 пена

    2 0 Отговор
    Станишка я първо извади паричките за тая грандоманска измишльотина да ги извадиш от твоя джоб и след това давай акъл.
  • 4 жужо

    1 0 Отговор
    Статишев, яко ви е награбил вашия голям "брат", дето изпуснахте от контрол строежа на атомната. Те загубиха милиони, сега някой от вас май трябва да плати за това. Ще падат партийни глави на конгреса!