Last news in Fakti

6 Април, 2012 13:25 1 121 1

БСП и Атака внесоха вота на недоверие за АЕЦ Белене

  • вот на недоверие-
  • аец белене-
  • сергей станишев

ДСП отказаха да подкрепят искането. Хората на Ахмед Доган ще се въздържат и при гласуването на вота

БСП и Атака внесоха вота на недоверие за АЕЦ Белене - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вотът на недоверие към Министерски съвет за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене” и провалената енергийна политика на България беше внесен в деловодството на Народното събрание, заяви на брифинг в парламента председателят на Коалиция за България Сергей Станишев.

Вотът беше внесен към 12.30 ч. в парламента.

Днес на заседание на Националния съвет на БСП ще бъде обсъждано дали от червената партия ще подкрепят подписка за провеждане на референдум по същата тема.

Страната ни повторно губи милиарди инвестиции. Загубите от пропуснатите ползи от прекъсването на проекта "Белене" се измерват с милиарди. Приходите от един реактор годишно са около 800 млн.лв. При забавяне с около 15 г. загубите от двата неизградени реактора ще бъдат над 30 млрд.лв.", се казва в мотивите. "Няма обяснение и факта, че това престъпно решение се взема в момент, в който вече са известни основните заключения от предварителния доклад на избрания от ГЕРБ консултант по проекта HSBC. Те са безусловни: първо, в близките десетилетия регионът има нужда от 40 000 мегавата мощност, второ - около 2020 г. се очаква дефицит на електроенергия в страната и трето - електрическата енергия от АЕЦ „Белене“ е конкурентна, се разкриват мотивите за вота на недоверие в документа.

Събрани са 48 подписа на депутати от Коалиция за България, „Атака” и независимия народен представител Георги Терзийски.

ДСП отказаха да подкрепят искането. Хората на Ахмед Доган ще се въздържат и при гласуването на вота, показа анкета на Факти.бг.

От Синята коалиция вече ясно обявиха, че ще гласуват против вота за недоверие.

„Само преди една година Бойко Борисов активно защитаваше нуждата от АЕЦ „Белене”, разясни Сергей Станишев мотивите за внасянето на вота.

Според лидера на БСП, решението е фатално за България, за българската ядрена енергетика и за хората.

Крайният резултат ще бъде много по-високи сметки за ток и поставяне под риск на съществуването на българската ядрена енергетика,припомни Сергей Станишев.

Според него, правителството спряло най-съвременния индустриален проект на България, единственият от този мащаб в последните 20 години.

„Решението не е аргументирано по обоснован икономически начин. Не случайно се крият заключенията от доклада на консултанта HSBC и се хвърлят димки.

Не са направени никакви разчети. Газова централа на мястото на „Белене” означава по-голяма зависимост от Русия и цени, поне два пъти по-високи от цена, на която би произвеждала атомна централа.

Решението за мен е национално предателство и не е обосновано. Ще продължим и с обществени решения”, посочи Станишев.

Той обясни, че Меглена Плугчиева не се е подписала под искането за вот на недоверие, защото е предложена за посланик в Швейцария и е поставена в двойствено положение.

От „Атака“ стана ясно, че след Николай Пехливанов и Огнян Стоичков не е подписал мотивите за вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    1 0 Отговор
    Толкова сте безлични колкото са ви безлични и партиите на които принадлежите.