13 Май, 2019 08:17 32 016 133

Пишем кой ще кара колата ни

  • гражданска отговорност-
  • бонус-малус

Санкции за превишение на скоростта с 50 км. в час

В застраховките “Гражданска отговорност” да записваме имената на хората, които може да карат колата ни. Това е една от идеите, които обсъждат експертите от Комисията за финансов надзор (КФН), научи “Труд” от свои източници. Целта е от 2020 г. да бъде въведена системата “бонус-малус” за цената на “Гражданска отговорност”. В резултат изрядните шофьори ще купуват по-евтина полица, а нарушителите – по-скъпа, коментира в. „Труд“.

Новият председател на КФН Бойко Атанасов е разпоредил на експертите да проучат международния опит при прилагането на “бонус-малус”. Вече е решено да отпадне обсъжданият през миналата година вариант при продажба на автомобил натрупаните наказателни точки, или т.н. “малус”, да вървят с него. За сметка на това една от идеите е в полиците “Гражданска отговорност” да бъде записвано кой ще кара колата. При извънредни ситуации, например ако собственикът на колата си счупи крак или се напие, всеки ще може да кара колата му, нищо, че предварително не е бил записан в полицата. Но условието е през това време собственикът на колата да се вози в нея. Има и идея да бъдат предвидени случаи, при които някой страничен човек кара колата без собственикът да се вози, но все още не е уточнено как да стане това.

Ако семейният автомобил се кара от двамата съпрузи, имената им ще трябва да бъдат записани в полицата. А цената на “Гражданска отговорност” ще се определя от провиненията на пътя на съпруга с повече нарушения.

За колите на транспортни фирми, които се карат от много хора, правилата ще бъдат различни и в полиците няма да се пиша имената на всички шофьори. В противен случай за всички коли на фирмата би трябвало да се плащат завишени цени на полицата.

Друга съществена промяна от предишния обсъждан вариант, е че повечето нарушения на пътя няма да водят до завишаване на цената на застраховката. По-скъпа ще бъде полицата за шофьорите, които са причинили катастрофа, ако застраховател е изплатил обезщетение по “Гражданска отговорност”, както и за сериозни нарушения като превишение на скоростта с поне 50 км. в час. В първоначалния вариант се предвиждаше “малус” и за превишение на скоростта с 10 км. в час.

Засега идеите са “бонусът” за изрядните шофьори да бъде до 30% от цената, а “малусът” за нарушителите – до 700%. Завишението на цената от осем пъти и полиците от 2400 лв. ще важат само за най-тежките случаи като например убийство на пътя след употреба на алкохол.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    260 8 Отговор
    Полицата трябва да бъде на водача!
    Ама тук пак откриваме топлата вода и се творят глупости...

    Коментиран от #48, #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 антрашпиц

    145 5 Отговор
    Оф,добре,че няма да се записва коя ще талаша в колата,че женами ще ми го изкара това през носа....
  • 4 Давид

    242 12 Отговор
    Когато мафията е на власт а така е от 30 години , освен глупости , данъци и скубане на бедния народ нищо хубаво не се случва . Но последния проект - Герб надмина и най смелите ни очаквания по наглост и корупция .

    Коментиран от #112

  • 5 Гьотферен

    201 19 Отговор
    Поредната Гробарска недомислица, докато не ги изметем така ще е, плащане на всякакви простотии
  • 6 Ще е справедливо

    202 11 Отговор
    Предлагам всички да напишем Б.Борисов.Както плащаме за неговите гафове,нека и той да плати за нашите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГОСТ

    168 2 Отговор
    За колите на транспортни фирми, които се карат от много хора, правилата ще бъдат различни и в полиците няма да се пиша имената на всички шофьори. Това ако не е дискриминация спрямо обикновения гражданин здраве му кажи а точно служебните коли и бусове карат като луди. Малоумия безчет в тая държава.

    Коментиран от #45

  • 9 NikNay

    158 5 Отговор
    Тъпня - това да вържат цената на застраховката към нарушенията за превишена скорост си е чист рекет - да не би глобите за превишена скорост да ми ги плаща застрахователната компания.

    Коментиран от #50

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Tra

    176 4 Отговор
    С тая система 90% от хората ще плащат повече, останалите ще плащат като досега, само лъжат, че изрядните шофьори уж ще плащат по-малко. Това правителство приема само лобистки закони, поредната мафиотска гавра с хората

    Коментиран от #25

  • 12 гощо

    14 45 Отговор
    В Америка беше така! Казвах кой ще кара колата. Можеше да се каже,че в следващите 2 месеца ще я кара още някой и го добавяха!

    Коментиран от #91

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българина

    121 7 Отговор
    Въртят сучат наглите геербаджии, само и само ГО да не е на шофьора а на колата! В цяла европа ГО е на човека бе турски измекяри мутренски! В швейцария дори можеш с един номер да имаш няколко коли, местиш номера между колите, за плащах винетки и др разходи за една кола която караш, шото кола без номер не караш
  • 15 7777

    133 6 Отговор
    НАГЛИТЕ ДО БЕЗСЪЗНАНИЕ ГРОБАРИ ИСКАТ ДА ИЗКАРАТ НАРОДА С ТОЯГИ ДА ГИ ИЗГОНИ!! БОНУС 30% -- МАЛОС 700%. ЕГАТИ НАГЛЕЦИТЕ!
  • 16 Българина

    152 3 Отговор
    Вчера си направих нова ГО и цената вече беше с 10 повече без произшествия поне 10 г назад!!! Герб са мафия и шайка с Шайковод
  • 17 Зачи не можеш да ползваш

    30 5 Отговор
    Дринк енд драйва😂😂😂
  • 18 куку руку ку

    66 3 Отговор
    На който я дам, той че я кара.

    Коментиран от #37

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕДин

    70 2 Отговор
    Аман от тъпи "комсомолски" инициативи !
  • 21 Бай Благой

    32 120 Отговор
    Аз пък съм ЗА тази система.
    Нека да има списък с шофиращите колата - тТака ще се елеминират тарикатите с "на мама и на баба колата".
    Освен това: Тази система "бонус - Фалос" трябваше отдавана да е въведена за да се дисциплинират джигитите а не аз да плащам колкото оня със 1000-дата нарушения...
    Айде минусите да завалят СЕГА!!!

    Коментиран от #24, #28, #133

  • 22 Гост

    77 6 Отговор
    А няма ли да пишем кого ще возим на предната седалка до нас ? Толкова неща има да се оправят в тая държава а те с какви глупости се занимават.
  • 23 777

    80 5 Отговор
    Алоу как така бе, на пътя ми става лошо и моля друг да прибере колата който не е писан в ГО. Стига вече рекет, чашата прелива.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    44 1 Отговор

    До коментар #11 от "Tra":

    Публикувано във факти.бг: "С тая система 90% от хората ще плащат повече, останалите ще плащат като досега, само лъжат, че изрядните шофьори уж ще плащат по-малко."
    Ама и ти четеш като Дявола Евангелието! Къде пише, че изрядните ще плащат по-малко, отколкото сега?! Има се предвид, че ще плащат по-малко от тези, които имат нарушения/определен вид/ и ПТП-та!
    Не се надявайте за по-ниски цени отколкото са сега! Ще вървят нагоре! До края на месеца застрахователите следва да внесат 4 000 000 ЕВРО заради Зелена карта! Откъде мислите, че ще ги вземат?! А защо - всички много добре знаем!
  • 26 Олеле

    61 3 Отговор
    Тия като вкарат и тестовете за над 60г., които сигурно няма да са безплатни и айдее...окастриха ни половината шофьори и накрая ше си отрежат клончето на което са седнали! Само тормозят народа до последно...

    Коментиран от #108

  • 27 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #24 от "NikNay":

    Да, има и инвалидни колички, има и попове...!
  • 28 Фитипалди

    27 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Благой":

    Единственото което трябва да се направи е да се ограничат перата по които се изплаща застраховката-само за лечение (в случай на пострадал), компенсация за материални щети и загуба на работоспособност (според случая). Никакви изплащания по абстрактни причини не трябва да има - и така дори ще може да поевтинее застраховката.

    Коментиран от #31

  • 29 селянин от обеля

    39 1 Отговор
    За всички водачи малус до 700%, тея кретени не знаят ли че фирмените коли се карат поне от 10-15 ч. всички ли ще бъдат записани в полицата, защо не можахме поне малко да прихванем от Европа - с една застраховка 2 коли, ремаркетата част от МПС и със същия номер, без ГТП и т.н. , обаче всеки народ сис залужава политиците /съдбата - справка 500 г. под турско нз какво/.
  • 30 Като домакин

    47 3 Отговор
    Ще се вписва ли видът на ароматизатора?
  • 31 Гост

    5 29 Отговор

    До коментар #28 от "Фитипалди":

    Дали ще мислиш по същият начин, ако не дай Боже ти или твой близък пострад?! Хйде да мислим по-градивно, а?!

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Алексей

    20 12 Отговор
    Полицата на водача, може да е като тук в Швейцария. Купуваш си полица за кола до 1600 кубика и до 100 киловата. И ако седнеш да караш кола 1800 кубика или кола 101 киловата ти взимат книжката за 10 гдини, ако не си имал сериозни нарушения преди това в последните 20 години, но ако си имал ти взимат книжката доживот. И дори с книжка от друга държава нямаш право да управляваш кола на територията на Швейцария.

    Коментиран от #92

  • 34 Фитипалди

    18 2 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    А парите могат ли изобщо да компенсират нещо в подобни случаи??? И ако отговорът е "да", значи всъщност нещата не опират до "болка и страдание", защото ако е обратното, за никакви пари не би се и издумало, би било кощунство и подигравка.

    Коментиран от #40

  • 35 Morgoth

    16 0 Отговор
    Същественото е в последните 2 абзаца, явно започва да се прецизира идеята, но все още има да се работи по нея, иначе при опит за въвеждането и ще има бунт. А ако наближават избори, а такива няма да липсват през 2020-та забравете това да се случи.
  • 36 Гнида

    30 0 Отговор
    Некадърни драскачи на закони .....
  • 37 Гост

    11 8 Отговор

    До коментар #18 от "куку руку ку":

    Естествено, че ще я кара този, на когото я дадеш. Все пак, колата си е твоя. Друг е въпросът, дали някой ще иска да се качи да я кара, при условие, че не фигурира в полицата! Аз лично, не бих се качил.

    Коментиран от #86

  • 38 боцмана

    30 4 Отговор
    Пожелавам ви на всички които мислите тези глупости , да ви кара надлежно записан в гражданската шофьор на катафалка.
  • 39 Булшитс

    41 2 Отговор
    Тия що се бъркат в частната собственост, аз съм я купил тая кола, ще я давам на който си искам. Кви са тия нещастни застрахователчета че ще помпат народа? Застрахователните дружества са едни от най богатите, не случайно спонсорират стадиони и спортни зали

    Коментиран от #57

  • 40 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #34 от "Фитипалди":

    Естествено е, че парите не могат да компенсират болки, страдания, загуба на близък! Но, засега, друг начин не е измислен. В цял свят е така! Ако имаш идея - давай!
  • 41 1234

    17 3 Отговор
    А за фирмените коли които се карат от много хора които и напускат през годината, как точно ще стане да ви е а май ката герберска просташка! ГО на колата като в белите държави! До кога двойни стандарти не само при храните?
  • 42 пак ще ни наредят

    25 2 Отговор
    Глупост не,ами чудо на глупоста се опитват да сътворят,за да ,,наведат,, за пореден път народа.
    Ще платят и продажните депутати ще гласуват за каквото им е платено или наредено.
    ,,Да живее демокрацията.Долу комунистите,,/казал гербера и пръднал от кеф/
    Моля следващия законопроект да влиза в залата.
  • 43 Факт

    14 2 Отговор
    Я че пишем-и други!

    Коментиран от #63

  • 44 Простосмъртен

    28 2 Отговор
    Малоумна държава,малоумни закони,зсяка сутрин напоследък чета по 2-3 такива гламави статй
  • 45 Густавсон

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "ГОСТ":

    Толкова ли е трудно да се приложат правилата за Застраховки които се ползват в цяла Европа и функционират правилно от много години .Някоя умна тиква измислила че трябва да се вписват имената и на другите водачи в застраховката..Ами то това е от 100 години в Германия задължително.А на служебните коли застраховката се прави на името на собственика на фирмата ,а който от шофьорите му направи нарушение шефа си му уддържа от заплатата и му дава снимката за доказателство и готово.Така е тук в Германия ,ама нашите идиоти ще изменят така нещата че да не функционират както трябва.
  • 46 ти го каза

    23 1 Отговор
    Понякога си мисля,гледам ги експертите по телевизията приличат на нормални хора,а те малоумнини.От къде ги намират ,как им идват тия невероятни идеи.Сигурно е много трудно да намериш и назначиш такива звезди на тези отговорни постове.
  • 47 ИВАН

    16 0 Отговор
    Ей, алоо, умните и красивите - измислете и направете нещо реално за хората и природата, не само да цвъкате, а след нас и потоп ... замислете се и за бъдещите поколения
  • 48 гост

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Некой":

    Прав си то и самото име на застраховката говори"Гражданска отговорност" автомобила не е гражданин!!!!
  • 49 И не само

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Некой":

    И номерата да са на име на човека като в Англия, и като взема някоя кола да си слагам мойте номера, ама нали КАТ трябва да лапа пари като луд та затва не го правят и аче е перфектния вариант:-)
  • 50 ОпОп

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "NikNay":

    Реално си рисков водач. На всякъде по Белите държави е така. Премията се вдига при нарушения и т.н.

    Коментиран от #55

  • 51 ЕЩГСЦЗНОЩК

    35 0 Отговор
    ДА АМА 80 ПРОЦЕНТА ОТ ЗНАЦИТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА СА ГАВРА И ПОДИГРАВКА ИМЕНО С СЪВЕСТНИТЕ ВОДАЧИ.СКОРА ПЪТУВАХ СЛУЧАЙНО НА ПЪТ ЗА РУСЕ ПРЕЗ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТАМ НА ГРАДСКО Е 50 В ЧАС ПОСЛЕ НОВ АСФАЛТИРАН ПЪТ 8 КМ ПОКРАИ АРБАНАСИ БЕЗ ДА ВЛИЗА В СЕЛОТО ДО ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ТОЗИ ОБРАЗЦОВ НОВ УЧАСТЪК Е ЦЕЛИЯ ИЗВЪНГРАДСКО И Е 40 КМ НАВСЯКЪДЕ ТАБЕЛА ДА ТАБЕЛА И КАТО ВЛЕЗЕШ В ТОРНА ОРЯХОВИЦА НА ГРАДСКО ПАК СТАВА 50.ТА ТАЯ КОМИСИЯ ДЕТО СЛАГА ЗНАЦИТЕ МАЛОУМНИЦИ ЛИ СА ИЛИ СА ШАРЛАТАНИ КОИТО ДЕНЕМ И НОЩЕМ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НИ РЕПРЕСИРАТ ГЛОБЯВАТ НАКАЗВАТ И ИЗСМУКВАТ ПАРИЧКИТЕ С ГЛОБИ.И ВЪПРОСО Е ДО КОГО ЩЕ ГИ ТЪРПИМ НИЕ ТЕЗИ ДАТО ИСКАМЕ ДА СПАЗВАМЕ ЗНАЦИТЕ А ТЕ СЕ ГАВРЯТ С НАС.
  • 52 Главоча от Банкя

    15 3 Отговор
    Ще траете цървули... какво каже Батман,това е.....
  • 53 ХОХОХ

    18 2 Отговор
    Хич не е трудно да намериш прости хора, които да се назначават на постове, даже им е по добре на управляващите, че по лесно ги контролират. Но наглостта на герберите надминава всичко, самозабравили се и се мислят вече за богове, даже и над боговете , станали са толкова надменни, че не може да си представите как се изказват за хората по между си наричайки прошляци и гладни мишки нещастни. Ето това е
  • 54 Бат Мишо

    8 5 Отговор
    мноу ясно че ще си траете -ще поскрибуцате и толкос ....и ще чакате някой отвън да ви опрай кът затънете до гуша в гумната си ...демокрасти скапани и щото си траете сичките ви жени ще заминат навън в нормални държави - а вие ще се чудите що жените отговарят на въпроса колко ви е часът със 100 ЛЕВА- ми щото момичетата харесват МЪЖЕ а вие не сте такива -ПРОСТО ВИ ГИ НЯМА ТОПКИТЕ - ЛИПСВАТ ....и щете не щете ще ставате пендели сичките кът избягат до една ПРИ ИСТИНСКИТЕ МЪЖЕ дет скачат -кът в франция и румъния и т н ТАМ ЩЕ ДАВАТ БЕЗПЛАТНО момичетата щото са ИСТИНСКИ МЪЖЕ....а тука ще се лупкате 1 друг и през почивките ще ви лупкат тъмнозелените ,а със топовете застраховки прегледи витетки и т н ще си бършете окъканите дупарляги кът ги напълнят
  • 55 NikNay

    9 1 Отговор

    До коментар #50 от "ОпОп":

    Напиши ми една бяла държава в която е така.

    Коментиран от #59, #68

  • 56 Бат Мишо

    25 0 Отговор
    И ДОКАТО СЕ ЧУДИТЕ ЩО ТАКА ви казвам веднага ЩОТО СТЕ МИШОЦИ и мълчите на СЕКВИ БЕЗУМИЯ вместо да излезем И ДА НАЧУПИМ СЕКИ ПО 1 ДУПЕТАТСКА КОФА и да си опраим държавата,която НАПЪЛНИХА С МАЛОУМИЯ ....аз съм шофъор след 60 не мога да карам а ще ме пенсионират на 72 - ако не си платя 5 те год висше начи 12 г според СЪЩОТО ТОВА ЗАКОНОДАТЕЛСТВО съм достатъчно здрав да работя 8 часа на ден НО НЕ СЪМ ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВ за да се кача в кола и за 8 мин....а тати почина на 68 г със внесени НАД 500 000 лв сегашни пари като осигуровки - беше заварчик и жжичкаджия в Девня ТЕС ПАРИ КЪДЕ СА щото почина кът зе има няма 2 рата пенсия
  • 57 Хаджи хаджи Българин

    21 0 Отговор

    До коментар #39 от "Булшитс":

    И си купуват гласуването от депутатите! Извод!
    Тези същите застрахователи, трябва да внасят 30% от оборота в държавен фонд, като гаранция, че в случай на фалит, държавата да компенсира потърпевшите! Пример случаят с Олимпик! Колко изгоряха и платиха двойно! КЪДЕ бяха тогава тези малоумници като Новият председател на КФН Бойко Атанасов?
  • 58 Tom Soier

    32 1 Отговор
    Щом като е гражданска отговорност, нека отговорността да е лична, т. е. гражданската да е на шофьора. Една полица на шофьор, като смениш колата пак си със същата полица. Ако имаш автомобил и бус - плащаш една полица за бус и с нея караш и автомобила. Купуваш си камион и доплащаш за камион и караш всичко е ЕДНА полица. То сега си е голям РЕКЕТ.

    Коментиран от #64

  • 59 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "NikNay":

    Испания

    Коментиран от #62

  • 60 Мишо Ла*

    26 0 Отговор
    Застраховката да е на водача, не на колата, малоумници!
  • 61 Хохохохоо

    14 0 Отговор
    Тия от комисията не са наясно със собствения си ресор... За друг водач в полиците графа има още от преди 12 години, бонус-малус се използваше от ДЗИ преди повече от 9-10 години и разликите в цените бяха (по спомен) до 30% + и 10% -.
    Основата на застраховането е обезпечаването на риска + административните разходи. Щом при тези цени могат да обезпечат риска, това означава, че всичко "+" в цената на полиците ще е в печалба за компаниите.
    Друго ми е интересно, какво точно покриват тези ГО? И не ми обяснявайте по принцип, а на практика, с примери.
  • 62 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Сандо":

    Е точно там не е така както се опитваш да го представиш. Нещо не си разбрал както трябва .

    Коментиран от #103

  • 63 Шофьорин

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Факт":

    Че пишеш,ама че те прескрипат,оти пари им требат...
  • 64 Да ама

    19 0 Отговор

    До коментар #58 от "Tom Soier":

    Тук се гледа как да оскубят редовния платец, а не кака да покачат жизнения му стандарт и да го накарат да се чувства добре. Активните шофьори са 800 000, а колите няколко милиона, нямат далавера, ще са на загуба дори след вдигане на цената. Затова всички зад граница и в БГ да останат само цигани (роми) и далавераджии-тарикати.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Боко

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "NikNay":

    САЩ, но там е поименна.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Чичо Манчо

    5 4 Отговор

    До коментар #69 от "Libre comme air":

    Точно така е в Германия примерно. Може да пишеш,че ще я карат всички хора по света,само че ГО ще е от най-скъпите. Ако посочиш един,двама шофьори,които са изрядни,ползваш преференции. Въпрос на избор
  • 71 Գեւորգ Գ.

    9 0 Отговор
    Първо да уточним понятията.
    "Гражданска отговорност" (ГО) според терминологичния си смисъл се отнася за човешки същества - водачите.
    Но на практика по сегашната нормативна уредба е нещо като "Автомобилна" отговорност (отговорност на превозното средство), тежестта на която се носи от собственика му!?
    Проблемът може да се реши много лесно, ако законодателят реши, че когато водач с валидна застраховка за собственото си превозно средство управлява чуждо и настъпи застрахователно събитие по негова вина - застрахователят изплаща щетите от партидата на същия водач и взема този факт предвид при определяне на бъдещата му полица по системата "Бонус-малус".
    Ако щетите надхвърлят лимита на застраховката, застрахователят по съдебен ред си възстановява разликата.
    По същия начин проблемът може да се реши много просто, като законодателно се реши застрахователят да изплаща щетите и след да това по съдебен път да си възстановява парите от виновния водач, който е управлявал чуждо превозно средство, но е без нужната застраховка. Има държави, където водач без застраховка бива моментално арестуван и задържан под стража до момента, когато заплати за възстановяване на щетите по негова вина или внесе нужната гаранция.
    Между другото, и сега застрахователите издават полици за управление на чуждо превозно средство.

    Коментиран от #73

  • 72 Гост

    3 23 Отговор
    Чета коментарите и не мога да повярвам, че има толкова много хора, които са против въпросната идея! Явно са от т.нар. "джигити" и явно по този начин ще им се бръкне дълбоко в ... джобовете!
    Застраховката да бъдела на водача... Ами нали така предлагат хората - записваш кой ще кара автомобила ти и по този начин си правиш сметката на кого ще я даваш! За фирмите - ще си правят сметка какви шофьори ще назначават! Ако назначават свестни - по-ниска застраховка. Ако ограничат ползвателите - още по-ниска. Съвсем разумно и справедливо! Потребителят трябва да има избор! А какво решение ще вземе - това си е негова работа!
    Ами, ако му стане лошо на шофьора и някой трябва да го закара до болницата с неговата собствена кола? Просто е, в 21-ви век сме! Застрахователите ще направят мобилни приложения и лесно ще можеш да допишеш който си искаш и да платиш през телефона си!
    Идеята е добра, трябва да се подкрепи, като се изпипа процедурно и технологично, а не да се дърпаме като магаре на мост и да вървим и да сме още на ниво от 1990 г.!
  • 73 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #71 от "Գեւորգ Գ.":

    Публикувано във факти.бг: "...като законодателно се реши застрахователят да изплаща щетите и след да това по съдебен път да си възстановява парите от виновния водач, който е управлявал чуждо превозно средство, но е без нужната застраховка. Има държави, където водач без застраховка бива моментално арестуван и задържан под стража до момента, когато заплати за възстановяване на щетите по негова вина или внесе нужната гаранция."
    Един наистина смислен коментар. Апропо, така е в нормалните държави. Застрахователят покрива щетите на пострадалия, но си търси парите от виновният, този,който не е вписан в полицата по "ГО".
  • 74 Емо

    17 2 Отговор
    Гражданска отговорност е за граждани, а не за автомобили. Всеки който има шофьорска книжка трябва да си плати гражданска отговорност и да кара колкото коли иска. Не може да кара две едновременно. А за автомобилите каско. Тия застрахователи толкова ли са прости или пък са алчни?

    Коментиран от #76

  • 75 Най- добре

    13 2 Отговор
    Да се прилага удостоверение за наследници. Хем ще се знае кой кара сега, хем - кой ще кара за в бъдеще/ без дори и наследника да предполага/. Забранявате да се продава колата- по демократични, и дори и починалите да не знаят, на тях също ще им се вмени, че са шофирали някога. Удостоверението за наследници важи за срок от 6 месеца, така, че ето ви ги още парички наготово- без разходи! Малоумници, и шмайзера вече ви е малко! То бива такива блестящи простотии да измисляте, че чак сте феноменално тъпи!
  • 76 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #74 от "Емо":

    Поредният "умник", който не е запознат с европейското право! Може би искате граничен контрол за всеки автомобил с българска регистрация за проверка на застраховка ГО?! Може би ти и тези като теб предпочитат постоянен контрол /спиране и проверка/ за наличие на застраховка?! После ще пищите, че полицаите постоянно ви спират за проверка! Няма угодия! Когато е записан автомобилът, много по-лесно се осъществява дистанционна проверка /пише се номера на колата и се проверява има ли или няма застраховка/ и не е необходимо да те спират, за да проверят водача има ли или няма застраховка!

    Коментиран от #88

  • 77 Прилаганото от

    12 1 Отговор
    Бай Ганьо европейско "право", изгърби всички обикновени хора. Това е равносметката!
  • 78 Ksiksis

    17 0 Отговор
    Ами така е каквото в държавата такова е и законодателство ни: тъпотии и дивотии. А толкова е лесно да вземеш и да го припишеш на готово от някоя развита страна. Ама не нали трябва да покажем че можем да сме адски тъпи, прости, понякога и умствено недоразвити. Но за сметка на това сме във властта.
  • 79 Лудетина

    18 0 Отговор
    Май ще се вдигаме да им обесняваме на тия малоумници, че полицата трябва да е на водача. Отивам да взема на приятел колата, че мойта е в сервиз и си нося МОЯТА полица, качвам се и карам, а Боковите капацитети да се чудат как да ни одерат кожичките
  • 80 Азбуката

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Базуката":

    идеИ!
  • 81 Още

    8 0 Отговор
    За тези неща активната е Менда.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Западните Балкани

    14 0 Отговор
    Поредната глупост! Може би не трябва да си купуваме коли? Ами, ако ни се наложи друг да я кара? Властта не може да си свърши работата и товари хората. Време е за намаляване на чиновничеството и да се назначат качествени хора.
  • 84 Гост

    8 2 Отговор
    Поредното нелепо предложение. Колата е моя собственост и мога да я дам на когото преценя. Ако той направи нарушение ще бъде санкциониран. Давам и един пример. Налага се да бъде откаран спешно човек до болница, защото линейките не идват и хоп името му не е посочено... Управляващите да си насочат в посока изход и без обратен билет
  • 85 dumm

    7 4 Отговор
    Уважаеми сънародници,от четири години живея в Германия.Уверявам ви че бонус-малус системата функционира много добре тук.Човек може да пише, че още 100 човека ще карат колата, но трябва да плати повече пари.Ако няма катастрофи по негова вина след една година ,например, водача получава намаление на застраховката.Те така са нещата тука.Поздрави.

    Коментиран от #119

  • 86 Макс

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Еми като си тотален некадърник,къде искаш да се качиш....
  • 87 hmhmhm

    4 0 Отговор
    а рецепти за аспирин може ли да пишем ...
  • 88 Враца Баце

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "Гост":

    Да бе, да! То сега границите ги минаваме като магистрали.
  • 89 герберастия до шия

    12 2 Отговор
    пак гласувайте за герб и ще има да ви вписват навсякъде и муфтят за щяло и не щяло!
    аман от простотиите на тая престъпна партия! само гадории се измислят, а ние си траем... глупаци сме!

    Коментиран от #120

  • 90 герберастия до шия

    7 3 Отговор
    явно алтернативата и спасението ни е само в бсп, колкото и да не ми се иска да го пиша и изричам, ама няма друг начин, това е! поне ще дойде на власт една истински СОЦИАЛИСТИЧЕСКА партия на власт и да се надяваме, че ще има нещо социално в нея и проектите, реализацията им! инак умираме!!! колкото и да мразим бсп - друг изход от бедата герб и дпс - няма!!!

    Коментиран от #121

  • 91 герберастия до шия

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "гощо":

    седи си в хамерика и стискай дупарката и дупе да ти е яко! тук е българия!!! стига копирания на простотиите на западното пропаднало общество... оттам само уродщина дойде у нас! ние сме достатъчно умни и кадърни да си измисляме читави закони, правила и т.н. хайде няма нужда да гледаме запада, моля!!!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Симеон

    5 1 Отговор
    Спорен е въпросът.Ако имаме един семеен автомобил,две застраховки ли трябва да плащаме аз и жена ми?Така ще стане ако всеки водач трябва да си има лична застраховка.

    Коментиран от #132

  • 94 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    10 2 Отговор
    Истината е да се върнат законите,като по времето на Тодор Живков.Сигорен съм че всички ще го искат

    Коментиран от #111, #122

  • 95 onq s konq

    9 0 Отговор
    Язе беенвето го не давам на никои да го кара!То не че некои е искал де...ама ако некои поиска-нема да му го дам!!!

    Коментиран от #98

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 снаил

    7 2 Отговор
    Тия пак откачиха! А в личната ми карта ще пишат ли с кой да спя! Тия хора няма ли кой да им даде по една мотика, че по цял ден нищо не правят и само простотии творят!
  • 100 снаил

    8 1 Отговор
    Двете ми дъщери и двамата сина, двата зетя и двете снахи, брат ми и сестра ми, балдъзата, тати и мама, двамата внуци... е май забравих някой...
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "NikNay":

    Виж 101,обаче тука има сърдитковци като се пише как е извън БГ. Като ли че не сме в европа?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Имам една тенекия- бих я дал поне на 3/4 от мъжкото население на селото в което живея, да си свърши или да ми свърши някоя работа. Около 350 /триста и петдесет човека/ как ги искате - по списък за европейски избори, за парламентарни , по дата на раждане или по прякори, че и лингвистите да научат нещо ново ?? Който е зад геврека, да си опича ума, аз ли ще го мисля !? Какви 50, какви 10 км/ч ??? Гледайте в последният вариант "малус" да има за превишение от 3 км/ч !!! Аз не вярвах - ама вярно било..... Всеки нов началник - нов серсемлик измисля - иначе как ще го запомним ?
  • 106 ивчо

    7 0 Отговор
    плевенското наглярче Горанов ще резне клона на Баце, както Дянковчето 2013 та
  • 107 986

    6 1 Отговор
    Аз все още не разбирам какво общо има превишаването на скоростта с гражданската отговорност. И защо някой иска да ги свързва. Все едно да вдигнат и каското, че караш бързо.
  • 108 Вярвам последно

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Олеле":

    Наистина ще им е за последно на тези и червените ги нещем
  • 109 112

    1 1 Отговор
    Застраховката се казва "Гражданска отговорност на автомобилистите", а се застрахова колата. Затова няма смисъл всичко.
  • 110 hienata

    9 1 Отговор
    Силно се надявам коментарите ни да стигнат до тези които предлагат подобни щуротии. Жълтите жилетки ще ги видят наживо, а не по телевизора. Боклуци, не се накрадохте, не се налапахте. Превишил съм с 10км и си плащам глобата. Достатъчно неприятно е , разкарваш се, сумите хич не са малки - т.е. закона ни наказва АДЕКВАТНО за прегрешенията на пътя. За чии ще ме наказват ПОВТОРНО с някакъв малус. Защо "малус" е в пъти повече от "бонус", не е ли редно 400% малус съответно 400% бонус (демек да ми плащат щом не нарушавам правилника), А, кво ще кажете господа политици, А? Блокада на магистрала Люлин да очакват още само като си помислят за подобна глупост. БЛОКАДА ДО ДУПКА. Евроизбори, кметски избори, помислете си господа политици. Сега си пием бирата в гаража, ама можем да седнем и пред парламента да си пием, а празните шишета сетете се по кого ще ги хвърляме.
  • 111 До "сигОрния" 😀

    3 2 Отговор

    До коментар #94 от "Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺":

    Сигорен ли си или сигурен?! 😄
  • 112 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Давид":

    Мафията е на власт от 75 години.
  • 113 Гост

    7 0 Отговор
    Нали все пак се усвоиха едни пари по времето на Караиванова от една фирма, която разработи методиката за "бонус - малус". Сега наново ще се прави всички. Защо? Риторичен въпрос.
  • 114 Велин

    6 1 Отговор
    И като имам един автомобил какво да правя когато е на ремонт и ми се налага да пътувам!?!? И вписан ли е ББ в застраховките на НСО та "джитка" с джиповете им!?!? Най-добре ще бъде да впишат кой ще кара личния асансьор на ЦвЦв !!!

    Коментиран от #126

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Баце

    1 1 Отговор
    Я сега да видим #Кой от ГЪРБ-авите ще скочи пръв на амбразурата? Иначе предпочитам ЧейлЮ-Ирландската Пастирка или новия "министър" на правосъдието Дани - Барниръбъла на Правото.
  • 118 ???

    2 0 Отговор
    Поредната тъпня която ще сътворят нашите управници......
  • 119 Винетка

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "dumm":

    Да те светна тролей! В Германия не трябва да се вписват водачите на МПС-то! А титуляра на застраховката носи лична отговорност, на кого отдава автомобила си! Стане ли гаф, вдигат в % застраховката на автомобила! И ако не се лъжа, не повече от 250%! А тук нашите тиквуни, ала ББ са прекалили с 700%! Една тънка подробност!

    Коментиран от #125

  • 120 filo

    0 2 Отговор

    До коментар #89 от "герберастия до шия":

    И от какво си недоволен толкова бе тролски?
  • 121 filo

    2 1 Отговор

    До коментар #90 от "герберастия до шия":

    И как ще дойде БСП бе без турците. Ти луд ли си?
  • 122 filo

    0 2 Отговор

    До коментар #94 от "Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺":

    Повечето важни за обществото закони са оттогава бре
  • 123 ДФ1

    4 0 Отговор
    КАКВА полица при "убийство на пътя след употреба на алкохол"
    досмърт без книжка
  • 124 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    Поредните кретении!
  • 125 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #119 от "Винетка":

    Да уточним!Вписват ли се имената на другите шофьори или не??? Че преди твоят коментар поне двама които живеят в Германия казаха че се вписват!? И това за титуляра на полицата което си написал също поражда съмнения, може ли титуляра на полицата да не е собственикът на автомобила?
  • 126 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Велин":

    Имаш един автомобил и той е на ремонт в сервиза, тогава какво да караш? Еми ако ти е читава застраховката ти дават служебен автомобил, ако случайно няма свободен, което рядко се случва застраховката ти покрива да те закарат с такси до където си поискаш!
  • 127 Самозабравят се

    3 0 Отговор
    и сами се свалят от власт чрез безкрайната поредица от лобистки закони.
  • 128 Kim Bu

    3 0 Отговор
    На господата с многото ''идеи'' описани по горе мога да им кажа следното:
    Г/да и аз имам идея, и тя е да не плащаме прословутата застраховка ГО.
    Идеята е че когато не си застрахован внимаваш повече !
  • 129 дедо

    2 0 Отговор
    Я ИМАМ 8 КОЛИ КОЯ ЧЕ КАРАМ
  • 130 Гроб

    1 1 Отговор
    Защо всеки ден само се чудят каква нова глупост да измислят защо бе. За 10 години едно умно нещо не измислиха, само как да се скубе народа. Тия се не наядоха по алчни и тъпи същества не са се раждали никога във вселената. Всички са за затвора с тия апартаменти ама пак мислят как да крадат. Наглост до безумие...
  • 131 Марш

    1 0 Отговор
    По тая логика 5 човека да купуват една кола и да си делкат парата за гражданската
  • 132 Замислен

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Симеон":

    Въпросчета към тези, които искат гражданската отговорност да е ориентирана към водача, а не към автомобила:
    1. Семейството ми притежава една кола, а активни шофьори сме аз, жената и синът. Трябва ли да плащам три застраховки?
    2. Колата ми е 87 коня, а служебната 136 коня? Трябва ли да плащам по-скъпа застраховка за да управлявам служебната легално?
    3. Хипотетично не разполагам с автомобил, но работя на трудов договор като шофьор. Трябва ли да сключвам застраховка само за да мога да упражнявам правото си на труд?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове