Last news in Fakti

11 Юли, 2019 15:50 3 056 18

КФН е готова с нов вариант на системата за „бонус-малус“

  • бонус-малус

В момента не са известни критериите за оценка

КФН е готова с нов вариант на системата за „бонус-малус“ - 1

Експертите от Комисията за финансов надзор (КФН) са приключили работата си по изграждане на алтернативи на предишния модел на системата "Бонус-малус", съобщават от комисията. "Работната група по системата "Бонус-малус" беше назначена на 23.05.2019 г. със Заповед № З-178 на Председателя на КФН и вече представи алтернативите на системата на членовете на междуведомствената група.

Предложенията бяха изготвени на база точни изчисления за бъдещото влияние на системата както върху гражданите и юридическите лица, така и върху застрахователите. Включени са показатели за устойчивост и ефективност на системата, като всичко това е на база на коментарите на обществото от представения през 2018 г. модел", пише в съобщението на комисията.

От КФН подчертават, че разработените от работната група предложения са изготвени под ръководство на новия председател на Комисията Бойко Атанасов и на новия заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" Илиана Христова.

Припомняме, че при представянето на предложението за системата "бонус-малус" преди повече от половин година, КФН обеща по-евтина Гражданска отговорност. И обещанието, и самото предложение обаче не бяха посрещнати с доверие от страна и на застрахователите.

"Фокусът на системата "Бонус-малус" е върху ефективност на модела, приложимост към реалните условия в България и към стимулиране на отговорно поведение на пътя чрез даване на бонуси по отношение на цената на застраховка "Гражданска отговорност" (ГОА) на добросъвестните водачи и собственици на автомобили. Системата включва и увеличаване на премията по "Гражданска отговорност", тоест начисляване на малус за рисковите водачи на пътя, които извършват пътни нарушения", се казва в съобщението на КФН.

Според Комисията целта на системата "Бонус-малус" е да коригира в дългосрочен план поведението на участниците на пътя, като това ще подобри пътната безопасност, а оттам ще доведе до намаляване на броя на смъртните случаи и телесните наранявания. Системата "Бонус-малус" поставя акцент върху пряката връзка между поведението на пътя и риска. Това ще е стимул за добросъвестните водачи, на които ще се намали застрахователната премия по застраховка "Гражданска отговорност", а рисковите водачи ще заплащат по-висока застрахователна премия, поради рисковото им поведение.

Проектът на наредба по чл. 490, ал. 5 от Кодекса за застраховането и решението за финален модел на системата "Бонус-малус" се взима от три институции: Комисията за финансов надзор, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и след становище от Гаранционния фонд. Новосъздадената Държавната агенция за пътна безопасност (ДАПБ) беше официално поканена от КФН да стане част от обсъждането на предложенията.

Ръководството на КФН има за цел да предложи финалния вариант за обсъждане пред граждани, юридически лица, правителствени и неправителствени организации, застрахователи и Асоциацията на българските застрахователи, медии и други до края на лятото на 2019 г.

След общественото обсъждане, като стъпка в комуникационния план на КФН, е заложен и период за оптимизация на системата спрямо получените предложения и препоръки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николов

    32 1 Отговор
    Стига измами. намерете начин да дерегистирате автомобилите продадени на румънци, сърби и нерегистрирани там. Така няма да се точи нашия ГФ. Един прост начин: не се плаща данък, не минава ГТП- снема се служебно регистрация. Толкова ли е трудно? ГФ не им дава да се направи гражданска и готово.
  • 2 545

    17 1 Отговор
    Aй стига с тоя простотии.
  • 3 Is 200

    18 1 Отговор
    Всичко е с цел пари.
  • 4 bulgar

    9 1 Отговор
    Искаш книжка - застраховай се.
    Румънец ли си, циганин ли си няма никакво значение.
  • 5 gvdff

    19 0 Отговор
    В крайна сметка работят по система Малус-Хаос.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Краси

    9 0 Отговор
    Дам... Пак ще има някаква недомислица...
  • 8 ПОРЕДНИЯ ГРАБЕЖ

    12 3 Отговор
    един път ще те цакат от КАТ, втори път ще те цакат с застраховка и трети път ще те цакат с допълнително наказание което е ще умножава онова което е отчело КАТ! С една дума хем даваме пари на Бойко хем даваме пари на няколко частника!

    Неможе да носиш отговорност няколко пъти за едно извършено нарушение и то да се отчита с години! Сиреч въвеждаме втора трета наказателна мярка! ХАХАХА БЪЛГАРИ ЗА НУЩО НЕ СТАВАТЕ!
  • 9 огън и жупел

    9 1 Отговор
    Къв Бонус, къв Малус, кви 5 лева и 20 ст. Контрол няма - това е истината, не може при ограничение 90 на магистралата да не можеш да караш с това ограничение, защото некакви тъпири карат с 200 и няма кой да ги спре и проконтролира. Къде сте тръгнали бе КФН ? Искам да виждам реални действия газ над ограниченията спрени коли, глоби номера и т.н. Контрол няма. стана малко много исках ама нямах желание
  • 10 Димов

    11 0 Отговор
    Голяма статия а нищо не казва. Къде са описани новите промени? В какво се състоят? Много приказки ама общи.
  • 11 Някой

    5 0 Отговор
    Има просто решение.
    Застраховката да е на шофьора, а не на автомобила.
    Само че шофьорите са доста по-малко от автомобилите и за това застрахователите се дърпат, а има и други причини поради които се правят на ощипани
  • 12 Чичо Тони

    5 1 Отговор
    Най-лошия вариант т.пи и упорити. Системата бонус-малос по света не е измислена от разни КФН-та и прочие калинки, а от самите застрахователи с цел да си оптимизират бизнеса и да се борят с конкуренцията. Махнете задължителната гражданска и ще видите как начаса застрахователите ще си въведат всеки собствен бонус-малос, кой от кой по-привлекателен за застрахования. По света на много места има топла вода.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Матей

    2 0 Отговор
    Никакъв бонус,никакъв малус,закриване на всички частни застрахователи-обИрджии и възстановяване на ДЗИ.пРЕКРАТЯВАНЕ НА ПРИНУДИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ И таксите да бъдат според пазарната цена на МПС,ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е измама и грабеж.Прекратяване на разновидностите на пътния данък--винетки и тол-такси,това също е грабеж и възпрепятстване използването на лични МПС от социално слаби граждани,нещо абсурдно в нормална държава.
  • 15 Пак този

    5 0 Отговор
    Това са простотии.Застраховката трябва да се вдига само при катастрофа!За други нарушения си има глоби от КАТ.Но в Тиквестан се дерат по две кожи.
  • 16 К Пенев

    2 0 Отговор
    Всичко е ясно,парите ще вземат,но кога Кфн ще накара "застрахователите" да изплащат застраховката ГО в определения от бг срок!
  • 17 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Оле-ле-е-е-е , отново ще ми НАМАЛЯВАТ " гражданската отговорност" !!? Ами покажете ги тия граждани, към които аз нося отговорност ! Тия дето още НЕ СА или СА се избили или осакатили на междуселски път някъде из щата Дейли Орманс или в Плевенска губерния. И в равна Тракия се справят добре...... Най добре го правят между 00:00 часа до 02:00 часа на лунна светлина !! Тия от Фин.Надзора постоянно надничат в джоба ми ....То там нищо не остана, уважаеми госпожи и господа !!
  • 18 Турлаков

    0 0 Отговор
    ГО е договор между две страни, с който се урежда отговорността на застрахователя при настъпване на ПТП. единственото, което обективно има значение за застрахователя е дали има изплатени щети по ГО на този клиент. това може и трябва да доведе до промяна на премията по полицата, тъй като пряко води до негативни последици за застрахователната компания и може да и даде мотив за поскъпване на застраховката. относно мотива на КФН за "дисциплиниране" на водачите, то това не влиза в неговите прерогативи. нека КФН първо дисциплинира собствените си служители, които проспаха влошеното финансово състояние на Олимпик и взеха най-лошото за шофьорите решение, от което всички, в една или друга степен сме потърпевши. вярвам, че няма да се вземе поредното решение, от което потърпевши ще бъдат само и единствено шофьорите, въпреки, че 30 години на реформи не са донесли финансово облекчение на никой български гражданин. достатъчно е да се погледне здравеопазването, банките, образованието и всяка една друга сфера от живота ни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове