Last news in Fakti

14 Май, 2012 10:46 2 078 0

Делян Добрев избра Евгения Харитонова за заместник-министър

  • евгения харитонова-
  • делян добрев-
  • енергетика-
  • дкевр

Постът заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма е предложен на Евгения Харитонова, член на ДКЕВР, съобщи пред „тази сутрин“ по бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Тя е член в момента на ДКЕВР, има изключително богат опит в сферата на енергетиката, работила е и в НЕК. Тя не само познава развитието на енергетиката, но познава и предизвикателствата пред либерализацията на пазара – нещо, което се опитваме да правим от доста време", аргументира избора си Делян Добрев.

Постът заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор енергетика остана свободен след като Валентин Николов беше назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Евгения Харитонова е електроинженер. Завършила висше образование в ТУ–София, става ясно от сайта на ДКЕВР. Тя е специализирала в областта на управлението в икономиката и енергетиката в УНСС и A.T Karney (Дания) и Академията за международна икономика (Германия), енергийно регулиране в Университета на Бат (Великобритания), управление на инфраструктурни проекти (Световна банка).

Целият й трудов стаж е в областта на енергетиката, като е започнала в "Техенерго" ЕАД и впоследствие в НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД. Участвала е в редица научни проекти, свързани с развитието на електроенергийната система на България, както и при въвеждането в експлоатация на енергийни блокове в редица електрически централи.

Евгения Харитонова е участвала в управлението на проектите по заеми на НЕК ЕАД от международни финансови институции – Световна банка, Европейска инвестиционна банка, програма ФАР.

Една от основните й задачи напоследък е била определянето на условията за присъединяване на производители и потребители към електропреносната мрежа. Един от създателите на ДКЕР през 1999 г. Наблюдава и отговаря за дейността на комисията в областта на електроенергетиката. Владее английски, немски и руски езици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА