Last news in Fakti

15 Май, 2012 16:21 890 3

Станишев: Намираме се в реална предизборна ситуация

  • станишев-
  • бсп-
  • конгрес-
  • първанов

Сергей Станишев има общо 179 номинации за лидер, Георги Първанов - 82

Станишев: Намираме се в реална предизборна ситуация - 1
Снимка: БГНЕС

Ние се намираме в реална предизборна ситуация. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Според Станишев това личи в поведението на правителството. "Правителството предприема само действия, които са подчинени на следващите парламентарни избори", каза Станишев. Той даде за пример Закона за държавния служител, който по същество носи много ясни предизборни цели. Според него продължава лобисткото законодателство за фирми, приближени на ГЕРБ, индикатор за което е Законът за горите.

Станишев посочи, че това е една форма на ГЕРБ за генериране на ресурс, облагодетелствайки приятелски кръг. Административната реформа гони същите тези цели, смята Станишев. Той подчерта, че тя не преследва по-ефективна администрация, а на създаване на предизборни обещания.

"Поведението и дейността на министър – председателя и министър Цветанов ясно показват предизборния характер на цялата им дейност в този период", каза Станишев. Той заяви, че продължава да смята, че не са изключени предсрочни избори, предизвикани от самите управляващи.

На последното заседание на този състав на Изпълнителното бюро на БСП е бил обсъден и предстоящият конгрес и подготовката за него. Сергей Станишев подчерта, че никога не е имало такова внимание и интерес към висшия форум на партията. "От това как ще го проведем, ще зависи политическото развитие не само на БСП, а на България като цяло", каза лидерът на БСП и обеща да направи всичко, което зависи от него, за да бъде конгресът "смислен и съдържателен, да протече конструктивна дискусия, да се вземат легитимни решения и всички ние, независимо от конкретните резултати да се съобразим с волята на делегатите".

ИБ са дискутирали и по повод обръщението на президента Първанов от неделя за сближаване на позиции и за разговори в последната седмица преди Конгреса. Лидерът на БСП подчерта, че характерът на кампанията, "който на моменти беше ожесточен, беше избран в немалка степен от другаря Георги Първанов". За да мотивира това, той припомня писмо на Първанов, с което информира, че започва обиколки в страната и е провел такива, за които ръководството на партията не е информирано. "В това няма нищо лошо, въпреки че такъв тип кампания БСП никога не е водила. През последните седмици отправи доста тежки констатации и обвинения към БСП и нейното ръководство", каза Станишев.

Според него това, което се предлага, буди немалко въпроси – за какво точно трябва да се води разговор. "Това би обезсмислило целия ход на отчетно-изборната кампания и дискусията на самия конгрес", каза той и подчерта, че на отчетните конференции по места са се водили разговори.

Сергей Станишев изтъкна и че партия ГЕРБ доста успешно влияе на политическите процеси. "Разбиха не една политическа сила и парламентарна група, вклинявайки се със свои послания, действия. Последният пример е това, което се случва и със СДС – решението на техния форум да не участват в Синята коалиция и оставката на лидера на СДС Мартин Димитров", каза той.

Сергей Станишев изтъкна, че в последните две години неведнъж сме виждали как първо ГЕРБ се опитват и набиват клин в СК по много поводи – разделяйки ги на добрите и лошите. Освен това според него, сме видели и каква технология ГЕРБ прилага към други партии като цяло. "Трябва да сме наясно в момента върви процес на политическо инженерство, както е вървял често преди избори в България по един или друг начин", посочи Станишев.

За него е очевидно, че разпадането на СК ще има своите политически последици, защото отслабва традиционната десница, тъй като няма празно място в живота и в политиката. "Ако едно место се освобождава от някой, някой друг го заема. Не мога да ги преценя засега, подлежи на допълнителен анализ – да видим как ще тръгнат процесите", обясни той.

На конгреса, според него, червените трябва да са наясно, че "сме тази политическа сила, която може и е длъжна да се противопостави на ГЕРБ на следващите парламентарни избори и да ги победи. Това трябва да бъде основният смисъл на Конгреса". Станишев подчерта, че трябва да се осъзнае отговорност пред партията и пред страната. Тя е много по-голяма от личните интереси, на когото и да е. "Аз много пъти съм казвал, че за всеки, който има авторитет и желание, действително искрено да се бори с това правителство, което е вредно в БСП има място и то достойно място", каза Станишев. Той заяви, че не вижда опасност за единството на БСП и каза, че делегатите са заявили, че ще се съобразят с волята на конгреса.

Според окончателните данни от отчетно - изборните събрания по места за Сергей Станишев има общо 179 номинации за лидер, от тях 101 чисти, т.е. конференцията не е номинирала никого другиго. 82 кандидатури общо има за Георги Първанов, от тях само 10 чисти. На трето място е Янаки Стоилов с 35 номинации. За лидер на БСП има номинирани още 27 кандидати след общинските конференции.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупак

    1 0 Отговор
    Червен м...умник.. какви избори чака... каква ситуация ... върви при Моника и дояждайте парите които финтирахте от Бюджета към нейната фирма през 2006 - 2009
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тапака

    0 0 Отговор
    СЕРЖ ,ХАЙДЕ ПЕНСИОНИРАЙ ВЕЧЕ БОЙКО,ЧЕ НАПРАВО РАЗСИПА ДЪРЖАВАТА ТОЯ ГЕНЕРАЛ