Last news in Fakti

26 Юни, 2019 17:50 5 758 44

Обмислят въвеждането на "червена" зона в София

  • паркиране-
  • столична община-
  • синя зона-
  • зелена зона-
  • червена зона

Предвижда се новия район за паркиране да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти

Обмислят въвеждането на "червена" зона в София - 1
Снимка: Факти

Столична община обмисля въвеждане на "червена" зона за паркиране в центъра на София. Това става ясно от план за устойчива градска мобилност на кметството с хоризонт до 2035 г., който ще бъде гласуван от общинския съвет утре.

В него са заложени мерки, които общината смята да предприеме в следващите години, за да намали използването на автомобили за сметка на придвижването пеша и с велосипед, както и да стимулира живущите в града да се качат в градския транспорт, предаде "Монитор".

Предлага се новата зона за паркиране да е с по-рестриктивни условия спрямо "синята"– по-висока цена и максимален престой до 1 час. "Червена" зона трябва да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти. Отделно пък "синя" зона да бъде разширена извън сегашните си предали.

"Зелена" зона също може да нарасне по места, в които се наблюдава засилен натиск от паркирали автомобили по уличното платно.

Цената за паркиране пък е възможно да скочи при запълняемост на местата в зоните над 85%. Според общината това е индикатор за необходимостта от увеличаване на цената.

Обмисля се и създаване на „жълти места“ за платено краткотрайно паркиране в близост до здравни, обществени, културни и други сгради и обекти, където е необходимо да бъдат осигурени допълнителни места за колите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    31 38 Отговор
    забранете дизелите в центъра, защото ще се издушим ко катрани в белите ни дробове

    Коментиран от #7, #36

  • 2 El traficante

    54 4 Отговор
    "червена зона"- за всички продажни подлоги в парламента! :(
  • 3 Кафеджия

    68 5 Отговор
    А кафява зона кога, и без това почти цяла София замяза на кенеф. А и политиците оцапаха бикините.

    Коментиран от #32

  • 4 Мислещ

    25 11 Отговор
    И как ще стане тази работа да се качим на градския транспорт, като в метрото нма дореждане и там е далеч по-критично положението, отколкото с колите?
  • 5 маи маи

    30 2 Отговор
    А розова кога,да има къде да паркират фа парада,тея само пари и зони им са по главите.А пенсии и заплати кога
  • 6 Решението

    22 29 Отговор
    Без никакви коли в централна градска част - Раковски, Дондуков, Васил Левски, Христо Ботев и малките улички наоколо- вело зони. Изнежени обездвижени мързеливци, яхвайте велосипедите, движението е здраве.
  • 7 Диамантената ръка

    17 13 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    А бензин евро 1-4, дали е по-добре от дизел евро 6?

    Коментиран от #15

  • 8 Коко

    25 14 Отговор
    Да им го тура на пришълците в София.
  • 9 хари потър

    45 3 Отговор
    Проблемът с паркирането си е същия, въпреки зоните. И въпросът не е в цвета на зоната, а къде отиват събраните пари от паркиране и защо не се правят нови подземни паркинги. Във европейските градове централните улици са пешеходна зона, а не червена !!!!
  • 10 Гост

    39 4 Отговор
    само си представям как искам да стигна спешно да свърша някаква работа в административна сграда Х, кацам с колата, пускам смс за сигурно 4лв, влизам ииии охааа организация нула и съм 3-ти на опашка, без изглед тя да мърда, какво правим след 60 минути?

    Коментиран от #34

  • 11 гост

    29 2 Отговор
    предлагам нов закон, ако зона Х се запълни на 85%, то ако са пълни и новопостроените многоетажни паркинги направени с парите от съответната зона, то тогава да се направи още един многоетажен паркинг в тази зона.

    до тук са направени НУЛА такива паркинга, но пари се събират.
  • 12 Гарантирано от ГЕРБ

    35 4 Отговор
    Мисли се само за зони и плащане, т.е. дране ! Никой не мисли за създаване на паркинги !? Това е "визията" ГЕРБ...дране, дране и пак дране, че едни самолети трябва да се плащат за да не ги преследват едни дебели господата Рико и Магнитски !
  • 13 Кондьо

    21 3 Отговор
    Ай сектир с тия зони само. Направете паркинги и задължете живущите да имат поне по 1 паркинг иначе - солена такса за паркиране на улицата. Само това ще оправи нещата. И 15 цвята зони да направите, все тая като я няма концепцията за постоянно паркиране на паркинг а не на улицата. В устройствения план да се оставят зони за паркинги ако трябва, но пак повтарям - не на улицата. Така по улиците ще останат само временно стоящите коли и ще се облекчи значително движението.
  • 14 Именно

    16 2 Отговор
    Най-добре да ги направят всичките кафява зона, че така са го омазали положението ...
  • 15 Котьо

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Диамантената ръка":

    По-добре е - виж стандарта!!! В Wikipedia го има. Нормите за бензина са по различни, не е със същите показатели
  • 16 Гост

    10 2 Отговор
    вчера гледам една зелена зона, много яка, на тротоара сложили колчетата и за да ползваш се спира "успоредно' но с двете гуми на тротоара. И това се плаща!!!
    Поне да го бяха направили като парко места, кинти взимат за това на час...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Софиянец

    19 4 Отговор
    Като е прост народа позволява да го дерат, халал да са му на МАДЖО на ден вероятно чуква милион само от София, а цървулите се чудят какво става. Скоро ще ви направят два три подземни в топ центъра на по 3-4 лв. на час да ви замажат очите а вие продължавайте да плащате и се мусете. Само за справка - във ВИЕНА за няколко часа в подземен е уно евро, а тук богатия Бг народ Дуе еуро на час.
  • 19 дявола

    9 2 Отговор
    Измислете черна зона ще е нужна
  • 20 Ужас

    16 1 Отговор
    Викате 1 час, за да се оправиш в държавна администрация е предостатъчно?!
    И колко още ще разширявате? Нали затова покрай зоните се струпват коли, понеже постоянно ги избутвате още и още.
    А паркинги кога ще се построят?! Освен буферите покрай метрото, които са празни, кога ще има и в кварталите?
  • 21 Другия с коня ирани

    17 3 Отговор
    Паркинги и Гаражи е Акционерно дружество 50+са на частни инвеститори.....Познайте на КОЙ...И му е малко да ДОИ цяла София нацвъкана с парко места - Инвестицията е четири метални колчета циментирани и сто грама бяла боя.....И се почва ДОЕНЕ......Скоби.....Паяци.....Нормата на работник контрольор е три скоби,за да си получи заплатата.....Дране....Дране.....

    Коментиран от #31

  • 22 Да да

    7 2 Отговор
    Няма проблем да го направят когато изчезнат всички дупки в София. Демек никога.
  • 23 А бе....

    6 2 Отговор
    Нека направят и останалите места "ЗОНА ПЕШАХОДЕЦ", така поне ще са спокойни, че не пропускат никого...
  • 24 Другия с коня

    9 0 Отговор
    Главния архитект на София пък се Изцепва,че за да намалят замърсяването и Трафика ще вдигнат двойно цената за паркиране.....Абе ние Малоумни ли сме......Цепя по Дондуков,цум,после по Тодор Александров за Люлин......Дизела ми пуши та се не трае,че чака пари за основен ремонт......Къде паркирам...В Лондон и Европа са го измислили Другари.....Преминаваш през центъра-плащаш....Ама паркирал или не палащаш....Е да ама как ще ги дадем тези пари на Акционера от Паркинги и Гаражи...
  • 25 emo

    6 2 Отговор
    Зони, забрани, проблеми - а всички адвинистративни сгради са в поне в широкия център и все ще се наложи да си свършиш някаква работа в центъра и ще трябва да паркираш, защото придвижването до центъра от някои кратали означава смяна на две превозни средства, с кола и да си платиш 1 лв излиза по-евтино. А по малките улички на 100-200 м строят по 2-3 нови сгради с по 6-8 етажа, всичко това благодарени на корупцията в общината. Вчера бях в Люлин, на уличка, на която до скоро е имало къщи, а сега има нови кооперации. две коли не могат да се разминат, нито за паркиране има места.
  • 26 Гост

    10 1 Отговор
    Когато общинарите и чиновниците от министерствата започнат сколело и градски транспорт или пеш да се движат тогава и останалите.Стига сте мислели как да рекитирате хората,а помислете как да премахнете колите които не се карат за да не заемат общинските места.А кога общината ще си влезе в задълженията да построи паркинки по кварталите на по няколко нива и да може хората да си наемат място за да не задръстват улиците? За да имаш претенции трябва първо да се помисли как да се предложи решение на гражданите на София.Ходете да видите как се справят с този проблем в белите страни.
  • 27 Amix

    9 1 Отговор
    Стига сте стимулирали хората да карат джендърските велосипеди...
    Напълни се със зелени вегани велорасти....
    🤒😠🤢
    Бъдете мъже карайте коли!
  • 28 Behemoth

    4 2 Отговор
    Селяните не мож ги накара да слязат от дараците...за тях това е като за ПРЕМИЕРА жипа ...
  • 29 Порно

    2 1 Отговор
    Браво , казвайте ги тия работи , че общински избори идат.
  • 30 1488

    3 0 Отговор
    Защо не направят като в Лондон като искаш да влезеш в центъра на града плащаш 5паунда и може да останеш колкото искаш. Но ако излезеш от центъра и после пак влезеш пак плащаш 5паунда.В Германия различните МПС могат да стигнат до определена зона в града и след това градски транспорт или такси.Това е по добро решение.
  • 31 Ми тва е

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня ирани":

    Предлагам да се организира група за рязане на скобите...Много скраб ще се получи.Подземни паркинги и гаражи със 100%-тово общинско участие са нужни.А тези,сега които прибира тез незаслужени пари-Господ да ги съди.Ние не им ги прощаваме тез пари.
  • 32 Bubbles

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кафеджия":

    Ми ходете пеш бре, София е малък град, за по-големите разстояния ползвайте колело.
    Ама не, бай Ганя тряя и на 5 метра да иде да е с колата че да не би да го заболят краката.
  • 33 Guest

    2 1 Отговор
    Като гледам каква авто вакханалия е в големите градове, най-добре е централните части и други вторични градски центрове да са тотално забранени за лични МПС! Само градски транспорт и инвалидите разбира се. То си е направо в час пик мъка с кола, а бълването съответно на карциногени - бадава!
  • 34 Guest

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Значи велосипед, ро(й)лери, ел. тротинетка, градски транспорт и др. И си висиш на опашката, "като пич"!
  • 35 Наивен

    3 1 Отговор
    С това бездарно и импотентно предложение тия загубиха изборите
  • 36 КАТ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Много интересно,защо през лятото,няма замърсяване на въздуха от дизеловите автомобили,не ги карат ли?Да те дизелите ги карат само зимата!Преди да забранят дизелите,трябва да се забрани влизането на провинциални номера в центъра или поне да стане високо платено,както е в стария Пловдив,Несебър и Лондон.
  • 37 Бай Пешо

    1 1 Отговор
    Очаквайте жълта, черна, кафявя, лилава, оранжева, цианова зона. Аз също искам охра, може ли?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДОКО

    0 1 Отговор
    БИХ ПРЕДЛОЖИЛ НА ВЛЕЧУГОТО ФАНДЪКОВА И РОЗОВА ЗОНА..
  • 40 7777

    1 1 Отговор
    Във всеки един микро район на столицата трябва да се изградят многоетажни паркинги достатъчно да поберат паркиращите коли. Не е трудно да се сметне клко парко места са необходими, само трябва един чиновник да изброи паркираните коли в делничен ден в своя микро район. Финансирането от приходите от зоните. След изграждането се забранява движението на автомобили за всички няма депутати няма министри всички и тогава въпросът ще се реши.

    Коментиран от #41

  • 41 София

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "7777":

    Глей ся,щом говориш за микро райони,значи стаа въпрос за Люлин,а тук темата е за София объркал си се нещо,вие сте буферна зона за да не ни превзвмат перничани.За София говорим бате!!!
  • 42 Васил

    0 0 Отговор
    За селяните от София луд на шарено се радва
  • 43 Токо

    0 0 Отговор
    Аз да ви светна ,че е по лесно в центъра на София да е без селяни !!! Тогава ще е доооста чисто и широко ! Найс - А ???
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове