Last news in Fakti

21 Май, 2012 17:46 1 070 2

Омбудсманът с възражения за Синя зона

  • омбудсман-
  • възражения-
  • синя зона
Омбудсманът с възражения за Синя зона - 1
Снимка БГНЕС

Омбудсманът изпрати до СОС становище за режима на платено паркиране на територията на Столичната община

Във връзка с множество жалби на граждани, свързани с режима на платено паркиране на пътни превозни средства (ППС) на територията на София, националният омбудсман изпрати до председателя на Столичния общински съвет (СОС) свое становище.
С решение от 22.03.2012 г. СОС е приел изменения и допълнения на действащата Наредба за организация на движението на територията на Столична община, като промените влизат в сила от 1.09.2012 г. С решението е приет Раздел 2. „Режим на платено паркиране на пътни превозни средства”, в който са регламентирани зоните за паркиране и режимът на локално платено паркиране на пътни превозни средства на собственици на жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране.
В становището си омбудсманът констатира, че в момента и до влизането в сила на промените, гражданите, живеещи на територията на действащата обособена „Синя зона”, са лишени от ред, по който да ползват преференциално паркиране пред своите домове. „Липсващата повече от две години процедура за паркиране пред жилищните имоти на гражданите в центъра на столицата ги поставя в неравноправна позиция спрямо всички останали граждани, живеещи по постоянен или настоящ адрес в други части на града” – пише Константин Пенчев.
Той анализира и текстовете, които ще влязат в сила от 1 септември 2012 г. Според чл. 50а, ал. 3 правото на локално платено паркиране за собственици на жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране, се установява с надлежно издаден винетен стикер, като той се издава след заплащане еднократно от лицето – носител на правото на локално платено паркиране, на цена на услугата за една година в размер, определен с решение на СОС. Омбудсманът е категоричен, че с приетия ред за ползване на преференциално паркиране Столичната община не създава предпоставки за реалното ползване на предвидената услуга. В становището пише: „Гражданите нямат осигурени места за паркиране на своите ППС по постоянен адрес нито в часовия период на действие на „Синята зона”, нито след неговото приключване. По този начин заплащането на едногодишна такса за услуга, чието ползване не е гарантирано, придобива характера на данъчно облагане от страна на общинската администрация, а това придава незаконосъобразност на нормата. Омбудсманът припомня решението на Конституционния съд по к. д. № 26/96 г. Съдът приема, че съгласно разпоредбата на чл. 84, т. 3 от Конституцията установяването на данъците и определянето на техния размер е изключително правомощие на Народното събрание, а данъкът е публично вземане на държавата, което се установява едностранно от нея, но само със закон, за да се гарантират правата на данъкоплатците. Константин Пенчев е категоричен, че в случая СОС значително е превишил кръга на своите правомощия като орган на местното самоуправление.
Националният омбудсман препоръчва във възможно най-кратък срок да бъдат приведени в действие разпоредбите, засягащи паркирането на пътни превозни средства по постоянен или настоящ адрес на гражданите, собственици на жилищни имоти на територията на действащата „Синя зона” в столицата. Другата препоръка на омбудсмана е СОС да гарантира предоставянето на услугата за паркиране на пътни превозни средства по постоянен или настоящ адрес на гражданите на територията на действащата „Синя зона”, в случай че те са изпълнили своето задължение за заплащане на винетен стикер за паркиране.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Людмила

    0 0 Отговор
    Подкрепям позицията на Омбудсмана и се чудя докога ще ни обвързват с данъци, без да получаваме никакви облекчения за паркиране. Аз живея на бул.Дондуков и работя на бул.Скобелев и излиза че непрекъснато трябва да плащам за паркиране! Какво трябва да получавам като заплащане? Или може би съм виновна че живея и работя в центъра на София. Това е рекет спрямо нас!
  • 2 някой

    0 0 Отговор
    Рекет е цялата синя зона.
    Нали всички граждани са с равни права според конституцията на България.
    След като може за едни да се издават стикери с облекчение трябва да може всеки , който желае да си закупи такъв стикер.
    Това че имаш къща някъде не ти гарантира място за паркиране.
    Ако искаш да имаш гарантирано си купи гараж.
    Щом общината иска да взема пари да направи паркинг и да си взема таксата , а не да разчертава града и да граби дошлите по една или друга причина било то живеещи или работещи.