Last news in Fakti

28 Май, 2012 19:34 1 935 6

САЩ за човешките права у нас: Роми, затвори и медии

  • сащ-
  • държавен департамент-
  • доклад-
  • човешки права-
  • роми
САЩ за човешките права у нас: Роми, затвори и медии - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният департамент на САЩ установи изборни нарушения, купуване на гласове, маргинализация на ромите и тежки условия в затворите в България. Констатациите са част от годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права по света , публикуван на сайта му.

Най-големият проблем у нас в това отношение е изолацията на ромите, обобщава докладът, основавайки се на сигнали за насилие срещу роми, както и срещу мюсюлмани и други религиозни общности. Изтъкнати са нападения на крайнодесни елементи над роми, турци, евреи и представители на други малцинства.

САЩ изтъкват и дискриминацията към жените, хомосексуалните, серопозитивните, а също и лошото отношение към децата.

Тревога е обърната и към затворите у нас – претъпкани, поддържани зле с ниски санитарни условия и превърнали се в арена на лошо третиране и унижения, особено спрямо представителите на малцинствата.

Споменато е и също и незаконното подслушване на телефонни разговори, както и бавната ни съдебна система. Не е подмината и корупцията, която руши доверието в управлението и съдебната система. Като неефективни са оценени опитите да се спрат злоупотребите в службите за сигурност и правителството, където „безнаказаността е проблем”.

В документа, започващ с кратно описание на държавното устройство у нас, се цитират обвиненията за купуване на гласове и организационно слабости на изборите през 2011 година.

Има многобройни опасения, че медиите се влияят от бизнес интереси, а журналистите са склонни към автоцензура, установява още американският доклад. Цитирани са случаи на редакторска намеса в статии и новинарски материали, която е съобразена с друг интерес. „Собствеността на медиите остава частично прозрачна”, констатира още докладът.

Американското външно министерство няма данни за произволни политически убийства, отвличания. или арести.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    0 1 Отговор
    За да се опитат да ни се.ат на нащо сметище американците искат нещо. Най-вероятно шистов гас... Ама на това му викам евала страната си гони всеки интерес по всякакви начини а не като нас да се мажат с вазелин и да се навеждат на европейския съюз
  • 2 напалм

    3 0 Отговор
    Тия дето хвърляха напалм и атомни бомби върху хора , се загрижили за м...лите . Ако не беше цинично , можеше да е трогателно...
  • 3 Валери Бойков

    3 0 Отговор
    Да дадат визи на всички цигани и да заминават за САЩ.
  • 4 медиен мук

    1 0 Отговор
    Медиите ни са по модел на СЕВЕРНА КОРЕЯ :-)

    хвалят лидера ... на най-бедната мизерна държава ...
  • 5 Явор Кръстев

    2 0 Отговор
    " А ние питаме ли ви що биете негрите?"
  • 6 новак

    0 0 Отговор
    Затворите са място за изтътпяване на наказание а не почивна станция. Много лоши били затворите , а ми не нарушаваите законите за да не влизате в затворите.Ако там беше хубаво то всички щяхме да се натискаме да влизаме вътре,а не да плащаме на на безочливи ,алчни мастити адвокати да ни изкарват невини-първо те са за там.