Last news in Fakti

3 Юни, 2012 13:27 1 455 4

Кунева: 1,2 милиона са „мъртвите души” на последните избори

  • кунева-
  • меглена кунева-
  • мъртви души-
  • избори-
  • електронно гласуване-
  • българия на гражданите
Кунева: 1,2 милиона са „мъртвите души” на последните избори - 1
Меглена Кунева избра 9 май – Деня на Европа, за да обяви в Русе учредяването на своята партия "България на гражданите - Снимка: БГНЕС

 

Когато и да са следващите избори, те трябва да бъдат организирани и проведени така, че да сме сигурни, че нашият глас не се купува.

Това заяви Меглена Кунева, председател на „България на гражданите”, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на тема: „За честни избори – промени в изборното законодателство”.

„Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува. Ако се купува, няма да се чува”, категорична бе Меглена Кунева. Тя обяви начало на консултации, разговори и обсъждания за следващите избори.

Безспорно е, че последните избори бяха свързани с най-много фалшификации, подчерта Кунева.

По думите й отговорността за провеждането на изборите се носи от правителството. Ние обаче няма да стоим настрани и да гледаме, ще упражняваме натиск, граждански, за да постигнем резултат, каза още тя. Като приоритети тя посочи, че първото и най-важното е да се изчистят от мъртви души избирателните списъци.

„1.2 милиона души са "мъртвите души" по време на последните избори и това е стряскащо”, коментира Кунева. По думите й това поставя под въпрос легитимността на избраните. България на гражданите” предлага този въпрос да бъде решен.

Бившият просветен министър Даниел Вълчев попита защо този проблем не се разрешава с годините. Според него: "Ако бъдат извадени тези мъртви души от избирателните списъци може да се окаже, че г-н Борисов и г-н Станишев не са първа политическа сила".

Като приоритет Меглена Кунева посочи електронното гласуване. „България на гражданите” е за електронното гласуване, защото то гарантира добри и качествени избори. Въвеждането му ще ни превърне в модерна държава и ще гарантира по-широко участие на гражданите в изборния процес. Ако има електронно гласуване, от сдружението са убедени, че много млади хора ще се включат във вота, а и подобно гласуване е по-удобно за хората с увреждания. Основание за въвеждането на електронния вот, според "България на гражданите" са и резултатите от последното преброяване, когато 40% от българите предпочетоха да се преброят електронно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нямам кинти да отида на село в неделя

    0 1 Отговор
    Ще гласувам ПРОТИВ ГЕРБ
    Боли ме Ку...нева .. може и за нея.

    Коментиран от #3

  • 2 МУНЧО

    0 0 Отговор
    Нашият глас?Мисли , че като има високопоставен любовник в ЕП, може да говори и пише за БЪЛГАРИТЕ, каквото и скимне!!!?Мъртви души????!!!!Малко ВЛАСТ , МАЛКО ПАРИ, МАЛКО ПУБЛИЧНОСТ И СТАВАМЕ БЕЗСМЪРТНИ И БОГОРАВНИ!!!БЕДНИ И ОСЪДЕНИ ДУШИ.
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "нямам кинти да отида на село в неделя":

    toi si misli za selo a che shte si dade glasa za niakakvi divaci nemisli.
  • 4 БГ

    0 0 Отговор
    Кунева нарече мъртви души живи хора - това са нашите нашите деца, братя, сестри, майки, бащи, приятели, които са в чужбина и имат конституционното право на глас. Казва, че през следващите 5 години те ще бъдат заличени от списъците. Това са хората, благодарение на които една голяма част от хората в България оцеляват въпреки всичко.Това го ГОВОРИ европейския комисар Кунева -СРАМОТА!