7 Юни, 2012 18:43 838 1

До 2020 г. ще започнат процедури за комасация в 200 землища

  • комасация-
  • 200 землища-
  • процедури-
  • 2020 г.

Интересът към подаването на заявления за уедрявания показва, че до 2020 г. ще могат да стартират процедури за комасация на около 200 землища, уедрявани на доброволен принцип. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на Поземления форум в София, на който бяха обсъдени предизвикателствата пред поземлените отношения у нас.

Основните проблеми пред уедряването са административните процедури, които са финансово недостъпни за дребните собственици, и в трудното намиране на всички собственици на един имот. За решаването им се обсъжда премахването на редица административни такси и създаването на законова процедура, при която може да участва само един от съсобствениците, в случай че останалите не могат да бъдат намерени.   

Уедряването на земите повишава стойността на земята, като икономически ефективни са имоти от 40-50 дка, докато у нас средният размер е 5.5 дка, посочи Боянова. На следващ етап ще се направят разчети каква част от стимулите за уедряване могат да бъдат поети от държавата.  

Тази година споразуменията за ползване на земеделски земи за първи път ще се изготвят в електронен вид, след като това вече се случва с декларациите по чл. 69 и чл. 70 от ЗСПЗЗ и заявленията за споразумения. Това ще доведе до значително облекчение както на земеделските производители, така и на администрацията. „Трябва да помислим как да мотивираме участниците в споразуменията за ползване да ги сключват за дългосрочен период, поне за 5 години, а не само за една, защото, който кандидатства за субсидии по агроекология, например, трябва да ползва земята повече от година“, каза в заключение зам.-министър Боянова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШИСТОВ

    1 0 Отговор
    Каква земеделска земя бе ?

    Като използват ШИСТОВ ГАЗ да не мислите че ще имаме земя вече ??

    ЗАМЪРСЕНА ЗЕМЯ ..ПЛОД НЕ ДАВА !!
    Фракинга не е дупка с вода това са десетки канцерогенни химикала плюс радиокативен шихтов Радон (висококонцентриран) !

    Десетки тонове химикали само за един кладенец.
    Земята става НЕИЗПОЛЗВАЕМА !
    http://www.youtube.com/watch?v=dEB_Wwe-uBM

    Както се вижда ЩЕ ВНАСЯМЕ ХЛЯБ от Турция !!